U“Tron“javanje



U“Tron“javanje

Razlozi za Rističkinu smenu pre svega su finansijske prirode, jer je „krvna slika“ Zavoda izuzetno slaba, plate su neredovne, kasne mesecima, a izlaz iz lavirinta u kome se firma nalazi uopšte se i ne nazire





Turbulencije koje su u vranjskom Zavodu za javno zdravlje počele još od postavljanja Tatjane Ristić na mesto direktora u toj firmi stigle su konačno i do svog logičnog kraja. Upravni odbor Zavoda je izglasao nepoverenje Ristićevoj, na taj način otvorivši novu krizu u upravljanju ovom ustanovom, koja je od velikog značaja za lokalni sistem zdravstvene zaštite. Na ovaj način stavljena je tačka na sve sukobe, nerazumevanja i međusobice koje su harale Zavodom predugo vremena, ali i otvorila prostor za nove neizvesnosti. Naime, u Zavodu ima mnogo zainteresovanih za mesto prvog čoveka firme, podeljenost u kolektivu je maksimalna, i ko god nasledi Ristićkinu fotelju, suočiće se sa tom situacijom već na samom startu.
Čitava priča nije mogla proći bez politike, jer je Ristićeva jedna od poslednjih rukovodilaca iz DSS-a koji su još uvek na funkciji. Razlozi za njenu smenu ipak su pre svega finansijske prirode, jer je „krvna slika“ zavoda izuzetno slaba, plate su neredovne, kasne mesecima, a izlaz iz lavirinta u kome se firma nalazi uopšte se i ne nazire.
Na potezu je Ministarstvo zdravlja, jedino vlasno da Ristićku smeni i na njeno mesto, do konkursa za izbor novog direktora, postavi neko v.d. rešenje.

SLAVA

Kap koja je prelila čašu je bilo obeležavanje doktorske slave Sveti Vrači, proslavljene 14. novembra. Domaćin slave bio je Zavod, a skromna zakuska priređena u restoranu „Tron“, za oko stotinak zvanica. Ma koliko su doktori bili štedljivi, to je neko morao da plati, a priča se da se Ristićeva dobrovoljno javila za tu funkciju. Naravno, to je toliko naljutilo zaposlene da su napravili „spontano okupljanje“ ispred zgrade Zavoda, pitajući se šta to direktorka slavi kad oni već tako dugo ne primaju plate. Odgovor, naravno, nisu dobili.
No, više tako nije moglo, i Upravni odbor Zavoda održao je sednicu 20. novembra, na kojoj je svih pet članova tog tela, prema rečima predsednika UO Aleksandra Zlatkovića, glasao za razrešenje Ristićeve.
– Inicijativa je krenula iz sindikata, a oglasilo se, svojim potpisima, i preko 50 odsto zaposlenih, sa istim zahtevom, smenom direktora. No, Ristićeva nije smenjena zbog toga, nego zbog duboke nelikvidnosti u kojoj se nalazi firma. Zavod duže vreme loše posluje, ali je sada došlo do kraja, i nema mesta daljem čekanju – kaže ZLATKOVIĆ, koji je, inače, na čelo UO došao kao kadar G17 plus.
Prema njegovim rečima, UO je posebno bio zabrinut za međuljudske odnose u Zavodu, koji su, poznato je to odranije, na veoma niskom nivou.
– Smatramo da je za takvu situaciju odgovorna direktorka, jer su njena ovlašćenja najveća. Odluku smo doneli i imajući u vidu činjenicu da bi Zavod mogao doći i još goru situaciju – objašnjava Zlatković, uz napomenu da je dalje sve u rukama ministra.
Naime, on će, bez zvanične konsultacije sa UO, imenovati v.d. direktora, a potom sledi i raspisivanje konkursa. Tek potom se u izbor direktora uključuje i UO, koji će predložiti ministru jednog od prijavljenih kandidata za koga smatra da je najsposobniji da preuzme vruć krompir, kakav Zavod danas nesumnjvo jeste.
Očekivano, direktorka Tatjana Ristić, čiju vladavinu Zavodom od početka prate nedoumice i nesporazumi, prilično je uzdržana u čitavoj situaciji.
– Nemam komentar, trenutno čekam da me smeni onaj koji me je u martu i postavio. Delimo sudbinu svih zavoda u Srbiji, jer je svuda teška situacija. Ova firma je promenila toliko direktora, pa i dalje nema boljitka. Problemi su poznati – prezaposlenost, koja ovde datira još od pre 2000. godine, nedostatak stručnog kadra, a samim tim i poslova. Mesečni platni fond nam je oko osam miliona dinara, a mi moramo sami da zaradimo 60 odsto od te cifre. Ako godišnje od države dobijemo samo 40 miliona, ako računamo da nam je država ostala dužna šest miliona za decembar, onda je situacija jasna. Tužićemo državu, ali će se malo toga promeniti – smatra Ristićeva, koja naglašava da bi odmah otišla sa mesta na kome se još uvek nalazi, kada bi znala da će to rešiti probleme Zavoda.
Što se tiče njenog naslednika Ristićeva tvrdi da joj nije poznato ko bi to mogao biti, „u firmi u kojoj od 20 lekara ima 15 pretendenata na mesto direktora“. Takođe, iako je član DSS-a, ona smatra da nema mesta politici u ovoj priči, „pošto ima kandidata za direktora iz skoro svih partija“.

NEZADOVOLjSTVO

Iako je protiv Ristićeve podneto nekoliko krivičnih prijava, o čemu su „Vranjske“ već pisale, nijedna od njih nije došla i pred sud. No, sindikalci su svih meseci njene vladavine sa Ristićevom bili u oštrom sukobu, a sada su im se pridružili praktično svi zaposleni. Naime, UO ZZJZ dobio je dva predloga za razrešenje Ristićeve – jedan od sindikata, a drugi kao inicijativu zaposlenih, koju je potpisalo oko 70 ljudi. Sve se svodi na isto – razlozi da se traži Ristićkina smena više su nego jasni. Najpre, tu su plate, koje kasne već 2,5 meseca, prema navodima sindikata, ili ukuno pet polumesečnih rata. Posle „Trona“, Ristićeva je optužena i za nenamensko trošenje sredstava, a tu su i stare optužbe za nabavke bez oglašavanja tendera. Direktorki se posebno zamera propuštanje, kako se navodi, „kolosalnog posla“ na deratizaciji Pčinjskog okruga, koji se meri milionima dinara, a koji već godinama radi zemunska firma „Visan“. Uz to, u pismima UO se tvrdi da opada kvalitet usluga Zavoda, što uz „brutalno“ ophođenje prema zaposlenima, prekomerno putovanje službenim vozilima za Beograd, nekoliko prijava za mobing i slično samo upotpunjuje sliku opšte propasti i neviđenog javašluka koji caruje Zavodom.
Predsednik sindikata u Zavodu Nebojša Mladenović najavio je da je IO sindikata te firme doneo odluku da stupi u štrajk u četvrtak, 27. novembra, ukoliko do tada Ristićeva ne bude smenjena i ne bude izabran njen v.d. naslednik.
– Smatramo da bi takvo postupanje nadležnih zapravo bilo odugovlačenje rešavanje gorućih problema zavoda, što svakako nije u našem interesu – rekao je MLADENOVIĆ.
Ristićeva će, verovatno, otići, ali će problemi iza njene vladavine ostati. Nekada jedna od najuglednijih firmi u Vranju dovedena je na rub propasti, i to ne samo Ristićkinom zaslugom. Poslovi su izgubljeni, kadrovi zaustavljeni u razvoju, izgubljeno je i poverenje korisnika u rad Zavoda, i slika veoma teške situacije u kojoj se firma nalazi potpuna je. Zavod traži čvrstu ruku, da, kako reče jedan od ranijih direktora, „pomiri posvađane, nagradi radne i potera neradne“. Ali, pitanje je, čak i da ima takvog čoveka, koliko on može da uradi u datoj situaciji.


NASLEDNICI

ZZJZ je od 2000. godine do danas promenio pet direktora, ali propadanje ove nekada veoma uspešne firme nije zaustavljeno. Doktora Jovicu Stojanovića, dugogodišnjeg direktora Zavoda, poznatog socijalistu i jedno vreme šefa odborničke grupe SPS-a u lokalnom parlamentu, posle demokratskih promena 2000. godine smenio je Krizni štab, ispred koga je mesto direktora zauzeo Goran Ristić, koji se ubrzo povukao zbog ličnih problema. Njega je nasledila Eržika Antić, u ono doba član Čovićeve Demokratske alternative, koja se i najduže zadržala u vrućoj direktorskoj stolici. Posle pada DOS-a sa vlasti na mesto direktora dolazi Tomislav Jovanović, a po njegovom prisilnom penzionisanju Zavod preuzima kadar DSS-a Tatjana Ristić. Danas, pitanje novog prvog čoveka Zavoda važnije je nego ikada ranije u novijoj istoriji te firme. Svestan je toga i Uroš Trajković, direktor Zdravstvenog centra i prvi čovek G17 plus u Vranju, koga će, ako ikoga pita, svakako po ovom pitanju konsultovati njegov partijski kolega, ministar zdravlja Tomica Milosavljević.
– Konsultacije su u toku, i sve će biti jasnije od ponedeljka – kaže TRAJKOVIĆ, uz konstataciju da je smena Ristićeve „u principu verovatno završena priča“.
Dakle, ko će biti novi direktor Zavoda? Pre svih, pominje se Jovica Stojanović, koji bi mogao da se vrati u svoju fotelju kao spasilac, u stilu – sve ste probali, pa ste se opet meni vratili. No, ima tu problema, priča se da ga nikako neće njegov matični SPS. Velika je to prepreka, ali ne treba zaboraviti Stojanovićeve veze po Srbiji, koje nisu zanemarljive.
Od kandidata, kojih, priča se, ima desetak, izdvaja se i Goran Tasić, član DS-a i njihov kandidat za odbornika. On ima kvalifikacije i političku podršku stranke, ali ne i kolega u firmi. Uz to, tu je i aktuelni sukob DS-a i G17 plus, pa nije mnogo realno očekivati da demokrata zameni Tatjanu Ristić. Od ostalih kandidata pominju se Eržika Antić, koja je bila kandidat za poslanika PUPS-a, što u ovoj situaciji može da joj dobro dođe, pa Goran Ristić, Svetlana Stojanović, a neki izvori pominju i Svetlanu Cekić, kandidatkinju SRS-a za gradonačelnika, a sada čelnicu SNS-a.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar