Pucanje po šavovima



Pucanje po šavovima

Blizu 800 radnika neće ostati bez posla, već će odlukom Ministarstva ekonomije, za „utehu“, ponovo naći uhljebljenje u „Jumku“, iako Jani Savas i njegova kompanija „Alena“ još nisu raskinuli ugovor o zakupu





Država Srbija pokrenula je proceduru za raskid ugovora sa britansko-kiparskom kompanijom „Alenom“ i njenim vlasnikom Janijem Savasom i tako odustala od projekta „Zamber“, izgradnje nove fabrike odevnih predmeta na mestu nekadašnje „Jumkove“ konfekcije „Sloboda“, na Trgu Bratstva i jedinstva u Vranju. „Država u ovom slučaju nije oštećena, jer smo aktivirali bankarsku garanciju za tri miliona evra koja je dobio Savas, oštećeno je Vranje, za novu fabriku i 3000 novih radnih mesta“, posipa se pepelom Mlađan Dinkić, ministar ekonomije, dodajući „da ni izvođač radova, građevinska firma „Meteor“ iz Vranja, neće biti zaboravljena, jer je dobila povoljan kredit iz Fonda za razvoj“. A blizu 800 radnika „Zambera“, poručuju, utehe radi, iz Ministarstva ekonomije, „neće se naći na ulici, već će biti vraćeno u matični „Jumko“, iako ova fabrika još nije raskinula ugovor o zakupu konfekcije „V“ sa britansko-kiparskom „Alenom“ „nestalog“ Janija Savasa.

BANKARSKA GARANCIJA

Enigma ili prevara stoleća, u Vranju poznata po imenu „Zamber“, čiji su glavni akteri Jani Savas, vlasnik britansko-kiparske tekstilne kompanije „Alena“, Mlađan Dinkić, ministar ekonomije i regionalnog razvoja, te Agencija za promociju izvoza i strana ulaganja „SIEPA“, dobila je konačan epilog u drugoj polovini novembra ove godine i to, začudo, u zabitom i osirotelom Trgovištu na krajnjem jugu Srbije. Ministar Mlađan Dinkić, prigodom boravka u „Simpovoj“ Fabrici dečjih krevetića, 19. novembra tekuće godine, u najsiromašnijoj srpskoj opštini, najavio je kraj priče o „Zamberu“ i Savasu, nakon osmomesečnog zastoja u izgradnji nove fabrike i toliko duge ilegale britanskog „biznismena“ kiparskog porekla. „Država je pokrenula proceduru za raskid ugovora i aktivirala bankarsku garanciju na tri miliona evra, datih grčkoj kompaniji „Zamber“, čime se na vreme zaštitila od gubitka“, odgovorio je Dinkić na inače neugodno novinarsko pitanje o slučaju „Alena“ i Jani Savas“.
A na pitanje šta sa 760 radnika zaposlenih u „Zamberu“, odgovara Nikola PAPAK, savetnik u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja, ne skrivajući nelagodnost zbog događaja sa grinfild investicijom u Vranju koji je rejting ministra ekonomije i njegove stranke G 17 plus spustio na najniži nivo na ekonomski devastiranom jugu Srbije.
– Država je preduzela mere iz svoje nadležnosti i nakon aktiviranja bankarske garancije je na nuli. Šteta je da se to dogodilo baš u Vranju, gde nismo uspeli da otvorimo 3000 novih radnih mesta zbog neodgovornosti Savasa. Ipak, radnici „Zambera, njih 760, ne treba da strahuju da će se naći na ulici, jer će biti vraćeni u „Jumko“ i primaće plate iz sistema subvencija koje država daje ovoj fabrici do njene konačne privatizacije. Isto tako, izvođač radova na izgradnji nove fabrike, firma „Meteor“ iz Vranja, dobila je povoljan kredit iz Fonda za razvoj Republike Srbije – saopštava Papak.
Savetnik Mlađana Dinkića ne izbegava da prokomentariše i opasku „da su sindikalci „Jumka“, naročito predsednica ASNS Snežana Veličković, bili u pravu kad su tražili „proterivanje“ Savasa i pametniji od ministra ekonomije“.
– Pokazalo se da su „Jumkovi“ sindikalci bili u pravu, ali negde mora da se kiksne. Na žalost, greška se dogodila baš u Vranju, tamo gde je to najmanje poželjno, gde je privreda stradala u vremenu tranzicije, ali greške se događaju, a na nama je da ih ispravljamo. Zato se već sada u Ministarstvu ekonomije ozbiljno razmišlja šta ćemo učiniti sa polusagrađenim objektom – kaže Papak.

SINDIKALNA SKEPSA

O sudbini polusagrađenog objekta nesuđene konfekcije u Vranju, po rečima Miloša ĆURČINA, predstavnika za medije Agencije „SIEPA“, takođe ozbiljno razmišljaju u ovoj instituciji.
– Rešavanje slučaja „Zamber“ je u nadležnosti Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja. A mi u Sektoru investicija Agencije već razmišljamo šta ćemo raditi sa započetom investicijom. Rešenje treba naći što pre, svakako do kraja ove godine – nagoveštava Ćurčin.
Sindikalni lideri u „Jumku“, pak, i nadalje iskazuju skepsu prema Ministarstvu ekonomije, posebno nakon okončanja agonije „Zamber“ i saznanja da je ministar Dinkić boravio u Trgovištu istog dana kad su predstavnici sindikata bili u Beogradu radi razgovora o sudbini svoje fabrike.
– Umesto da dođe u Vranje i kaže nam o čemu se radi oko „Zambera, Dinkić je otišao u Trgovište. A treba radnicima „Zambera“ da kaže kakva će biti njihova sudbina, on, pre svih, duguje odgovor tim radnicima – poručuje Snežana VELIČKOVIĆ, lider ASNS u „Jumku“.
– Ovo je eksperiment sa ljudima kojima sledi ulica. Još ministar Dinkić kaže da država nije pretrpela štetu, kao da Vranje i njegovi radnici nisu deo te države – ogorčen je radojko MAKSIĆ, predsednik UGS „Nezavisnost“.
Dr Uroš TRAJKOVIĆ, predsednik OO G 17 plus u Vranju, međutim, pokušava da ublaži oštricu gneva zbog propasti projekta „Zamber“, ne samo predstavnika „Jumkovih“ sindikata, već i celokupne vranjske javnosti.
– Svestan sam da je šteta velika, ali to se događa kada se radi o neozbiljnom i neodgovornom investitoru. Država je učinila sve što je do nje, nije mogla unapred da zna da će ova investicija tako da se završi, a sada već razmišljaju šta da se uradi sa nedovršenim objektom. Ovo što se desilo je jedini projekat Agencije „SIEPA“ koji nije uspeo – napominje dr Trajković.
Konačno, dilemu i neizvesnost oko toga šta će biti sa zakupljenom konfekcijom „V“ i uopšte projektom „Zamber“, svojom izjavom dodatno pojačava Goran TRAJKOVIĆ, zamenik generalnog direktora „Jumka“.
– Mi u „Jumku“ prepuštamo državi i njenim institucijama da reše problem investiranja u novu konfekciju u Vranju. „Zamber“ nije raskinuo ugovor o zakupu sa nama, a nemamo ni vesti o eventualnom zatvaranju zakupljene konfekcije. Zakup su, to naglašavam, izmirili do kraja godine, a šta će dalje biti, pokazaće vreme – uzdržan je Trajković.
Ono što je oko „Zambera“, posle svega, izvesno je što je rešavanje zastoja i dalje na ljudima koji su glavni akteri neuspešnog kraja grinfild investicije u Vranju. Dakle, o sudbini vranjskih tekstilaca odlučivaće i nadalje Dinkić, „SIEPA“, kao ono za turskog zemana, kadija te tuži, kadija ti sudi! Baš to, na kraju, i najviše plaši već ojađene radnike i „Zambera“ i „Jumka“!


MUK U „ZAMBERU“
Na telefon „Zambera“ 416 – 310 niko se ne odaziva. Istovremeno, saznajemo da Siniša Bundalo, direktor-menadžer ove firme u Vranju, već uveliko traži posao za sebe. A ne tako davno, 15. avgusta ove godine, u izjavi za „Ekonomist“, primetio je „da je „Jumko“ propao zato što nije imao tržište, a „Zamber“ to ima, kao i kvalitetnu proizvodnju, pa će Vranje ponovo postati prepoznatljivo po tekstilnoj industriji“.

„BRIŽNI“ MINISTAR
Istog dana, 19. novembra ove godine u Trgovištu, Mlađan Dinkić, ministar ekonomije Srbije, daje dve izjave u kojima ne skriva „brigu“ za državu i njenog miljenika, vranjski „Simpo“, ne spomenuvši radnike „Jumka“ i „Zambera“.
Država nije izgubila ništa u slučaju „Zamber“, izgubilo je Vranje nova radna mesta, ali je dobro što smo se na vreme zaštitili“, samarićanin je prema državi Dinkić.
„Naši su planovi da ovde u Trgovištu pomognemo „Simpovoj“ fabrici dečjih krevetića da modernizuje proizvodnju, jer su njeni proizvodi traženi na tržištu. To ćemo učiniti iz sredstava za podršku privredi iz Fonda za razvoj“, opet je Samarićanin Dinkić, ovog puta prema „Simpu“.
A „Simpo“ Fondu za razvoj RS već duguje 4,5 miliona evra.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar