“Narod” protiv Nenada Stošića



“Narod” protiv Nenada Stošića

Kako navodi iz krivične prijave protiv bivšeg predsednika gradske skupštine ne pružaju dovoljno osnova za odlučivanje, tužilaštvo je prosledilo „zahtev za prikupljanje dodatnih obaveštenja“ Policijskoj upravi





Nenad STOŠIĆ, donedavni predsednik lokalnog parlamenta, naćiće se najverovatnije na meti pravosudnih organa ispostavi li se da je zaista falsifikovao diplomu Pravnog fakulteta u Beogradu. Kako je ono o čemu se godinama šuškalo u lokalnoj javnosti potvrđeno dopisom administrativne službe navedene visokoškolske ustanove, što bi mogao biti krunski dokaz u aferi, ova tema postala je zanimljiva ne samo medijima, već i pravosuđu, odnosno nadležnom državnom tužilaštvu. Okružni tužilac Milan BOŽILOVIĆ objašnjava nam da je novinski tekst bio povod za reakciju i preduzimanje izvesnih radnji koje bi trebalo da razreše dilemu, ako je uopšte ima, i utvrde eventualnu Stošićevu odgovornost, definišući u nastavku koja su sve krivična dela eventualno proistekla iz „falsifikovanja isprave“ (član 355 Krivičnog zakonika kaže „ko napravi lažnu ili preinači pravu ispravu u nameri da se takva isprava upotrebi kao prava ili ko lažnu ili neistinitu ispravu upotrebi kao pravu ili je nabavi radi upotrebe“, a u stavu 2, koji se odnosi na falsifikovanje javne isprve, dodaje se „kazniće se zatvorom od tri meseca do pet godina“).
– Zakon ostavlja mogućnost – kaže Božilović – da tužilac uđe u postupak kada do njega dopre glas o nečemu. U ovom slučaju, povod za reakciju tužilaštva bio je novinski tekst. Naložio sam da se stvari ispitaju, a ako želite više informacija moraćete da se obratite Opštinskom tužilaštvu jer je, ukoliko ima osnovanih sumnji, reč o delu iz njihove nadležnosti – kaže Božilović.
Portparolka Opštinskog tužilaštva, Lidija ATANASOVIĆ, prenosi nam šta je to tužilaštvo preduzelo povodom ovog slučaja, ali iznosi i novi momenat – postojanje krivične prijave.
– Ovom tužilaštvu su građani podneli krivičnu prijavu protiv Nenada Stošića – otkriva Atanasovićeva – zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivično delo falsifikovanja isprave, sa novinskim člankom kao prilogom. Kako navodi iz krivične prijave ne pružaju dovoljno osnova za odlučivanje, tužilaštvo je radi dopune iste 25. novembra Policijskoj upravi Vranje prosledilo zahtev za prikupljanje dodatnih obaveštenja. Kada budemo dobili policijski izveštaj, biće odlučeno da li će se postupak voditi ili će prijava biti odbačena.

PRIJAVA

Paralelno sa ovom pričom koju vode policjski i pravosudni organi, potpuno je otvoreno pitanje kakva će biti Stošićeva profesionalna i politička sudbina koja je, ne samo sa pravnog, nego i sa moralnog aspekta poprilično ugrožena. Kosta PAVLOVIĆ, direktor Filijale osiguranja „Dunav“ gde se Stošić avgusta vratio na posao kao „preuzimač rizika na terenu“ nakon gubitka političke moći, kaže da je sudbina njegovog službenika u rukama centrale u Beogradu.
– Stošić normalno radi svoj posao do daljeg kao „preuzimač rizika na terenu“ i tako će ostati dok se eventualno ne odluči drugačije. Mi smo ozbiljna kuća, sve mora biti po zakonu i ništa se neće gurati pod tepih. Što se tiče eventualne prevare u vezi plate, on je sa novim rešenjem, tj. stepenom pravnog fakulteta, primao platu nepuna četiri meseca, tačnije od avgusta ove godine kada mu je prestao mandat u skupštini. Zato ne stoje ulične priče o nekoj prevelikoj sumi novca koja se nagomilala tokom godina. Ukoliko se ono što je pisalo u novinama ispostavi kao tačno, o eventualnom pokretanju disciplinskih mera odlučivaće se u Beogradu, tačnije u kadrovskoj službi kompanije. Pretpostavljam da su i gore informisani o svemu jer je više dnevnih listova pisalo o tome.

KULA OD KARATA

Stošiću se ovih dana život ruši kao kula od karata. Slabi i njegova politička pozicija, jer je ostao bez funkcije potpredsednika Gradskog odbora DSS. Navodno, na svoju inicijativu, „zbog pritisaka i pretnji njemu i porodici“, objašnjava Milovan Mića MILOŠEVIĆ, direktor DSS i koordinator stranke za jug Srbije.
– Stošić je potpuno revoltiran svime – otkriva Milošević – pa je sam podneo ostavku na mesto potpredsednika stranke u lokalu zbog prevelikog pritiska javnog mnjenja i pretnji. Prema onome što ja znam, napadi na njega imaju političku pozadinu. Zbog svog mišljenja i javno iznetih stavova u poslednje vreme našao se na meti mnogih ljudi. Ni ja, ni stranka ne želimo da se mešamo u rad nadležnih državnih organa. Čovek je prozvan, mi ga branimo kao našeg člana dok se suprotno ne dokaže. Znam samo da mu za funkciju predsednika skupštine nije ni trebala ta diploma. Ukoliko se ispostavi da je Stošić stvarno prekršio zakon, organi stranke će odlučivati o njegovoj sudbini u skladu sa statutom DSS.
Situacija nije nimalo laka za do juče drugog čovek ovog grada, o čemu svedoči i on sam (vidi okvir). Najtragičnije je što je Stošić bez vidljivog razloga prilagao diplomu prilikom zaposlenja u skupštini, iako fakultet nije bio uslov, a na to ga niko nije silom naterao. Neki ga sada žale, drugi i pod teškim optužbama hvale, a treći kažu: „Trebalo je da misli na vreme“.


STOŠIĆ: UNIŠTILI STE ME
Stošić je jedva izgovarao reči kada smo ga pozvali telefonom. Odavao je utisak osobe koja sve ovo zaista vrlo teško podnosi.
– Šta da kažem, uništili ste me, nije mi do priče. Nemojte da me gazite više. Ako su „Vranjske“ to htele, u potpunosti su uspele. Podneo sam i ostavku u stranci. Pokušao sam nekoliko puta sebi da oduzmem život, žena me sprečila. Šta sam ja vašem listu loše uradio, šta sam bilo kome loše uradio?!
– Da li ste čuli da je protiv vas podneta krivična prijava, da policija ispituje slučaj?
– Prvi put čujem – odgovara Stošić posle nekoliko sekundi muka.
– Imamo zvaničnu informaciju.
– Ne verujem da ću doživeti sledeći broj „Vranjskih“ – jedva je izustio na kraju.

SUKOB SA ZAKONOM
Protiv Stošića se 2004. godine vodio krivični postupak za krivično delo „nasilje u porodici“ i to po optužnom predlogu Opštinskog tužilaštva. Njega i suprugu Mirjanu tada je Stošićeva majka, u krivičnoj prijavi podnetoj tužilaštvu na zapisnik, osumnjičila za nasilno ponašanje. Tvrdila je da je najpre snaja polila kofom vode, a da je zatim rukama po glavi i telu tukao sin. Prilikom suočenja sa optuženima pred policijom i istražnim sudijom ostala je pri iskazu koji je dala tužilaštvu i kasnije čak izjavila da se pridružuje krivičnom gonjenju i da ističe odštetni zahtev, ali se postupak okončao tako što je majka povukla prijavu. Aprila 1998. godine presudom Okružnog suda u Vranju Stošić je pravosnažno osuđen za krivično delo pronevere na šest meseci zatvora. Presudu je potvrdio i Vrhovni sud 20. maja 1999. godine, a u aprilu 2000. godine doneo i rešenje kojim se odbija Stošićev zahtev za vanredno ublažavanje kazne. On je zbog ovog krivičnog dela već u toku 1996. godine, nakon što je uhapšen, u periodu od septembra do novembra proveo tačno dva meseca u pritvoru u Vranju, dok je ostatak kazne, naknadno i posle izricanja presude, „odležao“ u Okružnom zatvoru u Leskovcu od kraja marta do kraja juna 2000. godine. Posle toga je pušten kući, mesec dana pre isteka kazne. Stošić je oglašen krivim zbog toga što je u nameri da sebi pribavi imovinsku korist, u vreme dok je bio blagajnik u vranjskoj Filijali kompanije „Dunav“, od januara 1994. do septembra 1996. godine, proneverio 218 nemačkih maraka od poverenih deviznih sredstava naplaćenih od deviznog osiguranja stranih motornih vozila. Tužilaštvo tada nije uspelo da dokaže navode iz optužnice po kojima je navodno odgovoran za proneveru preko 60.000 nemačkih maraka.

ODGOVORNOST
Slobodan STAMENKOVIĆ, potpredsednik lokalnog DS i čovek koji je zamenio Stošića na funkciji predsednika gradskog parlamenta, mišljenja je da „svako treba da odgovara za svoje postupke“, ukoliko se ispostavi da je kriv.
– Žao mi je što ljudi političke funkcije shvataju kao Bogom danu moć, pa se pređe određeni dozvoljeni prag, što je neprihvatljivo i neodgovorno prema građanima koji su za njega glasali.
Radoslav MOJSILOVIĆ, lider Nove Srbije, stranke koja je Stošića optuživala za falsifikat diplome Pravnog fakulteta još pre nekoliko godina, sada je umereniji.
– Nova Srbija ne želi da ulazi u raspravu da li je Stošićeva diploma validna, jer je na nadležnim organima da to utvrde. Ako je to stvarno uradio, zaprepašćen sam jer je na taj način obmanjivao javnost.
Dejan STANOJEVIĆ, lider DSS i Stošićev stranački kolega, kaže da sud o tome ima li Stošić diplomu treba da daju nadležni organi.
– Ubeđen sam da Stošić ima diplomu. Rekao mi je da su ga našli u evidenciji pravnog fakulteta i da će u četvrtak (danas) ići za Beograd da uzme potvrdu da je diplomirao.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar