Stošić kao Arsen Lupen



Stošić kao Arsen Lupen

Stošić insistira da je diplomirao u Beogradu, a tamo tvrde da je poslednji put viđen kada je 1988. obnovljao drugu godinu





U državi u kojoj zakoni uglavnom služe „za izbegavanje“ i pronalaženje „rupa“, nije nikakvo čudo ako neko falsifikuje diplomu. Ali, ako taj nije „običan smrtnik“ već bivši predsednik Skupštine opštine, onda je to, ipak, previše i za ovakvu Srbijicu. Nenad Stošić, dakle, doskorašnji drugi čovek Vranja, isti onaj koji se neretko busao u legalističke DSS grudi (poslednji put kad je konstituisana nova gradska Skupština), lažno se svih ovih godina predstavljao kao diplomirani pravnik!

BRUCOŠ

„U vezi sa Vašim dopisom od 11. novembra 2008. godine, a koji se odnosi na proveru uverenja 81-2511/05-8665 od 11.10.2001. godine na ime NENAD S. STOŠIĆ, obaveštavamo Vas da Pravni fakultet u Beogradu nije izdao uverenje čiju ste fotokopiju dostavili. Nenad (Sreten) Stošić, rođen 1. januara 1962. godine upisao je prvu godinu Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu školske 1981/1982. godine u statusu vanrednog studenta (broj indeksa 1981-2311). Drugu godinu upisao je 15. februara 1984. godine. Na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu poslednji put je regulisao svoj status 12. aprila 1988. godine kada je izvršio obnovu druge godine studija“.
Ovo je odgovor na dopis koji su „Vranjske“ uputile Pravnim fakultetima u Nišu i Beogradu, pošto Stošić tvrdi da je najpre „uzeo stepen“ u Nišu, dakle postao pravnik, a onda studije nastavio u Beogradu gde je, navodno, diplomirao 24. septembra 2001. godine!
Uverenje da je diplomirani pravnik dostavio je nadležnoj skupštinskoj službi u vreme kad je zaseo u fotelju predsednika Skupštine. A u dokumentu koji ima pečat Pravnog fakulteta u Beogradu piše da je Stošić položio ukupno 30 ispita, sa „opštom prosečnom ocenom“ 6,37. Piše još da je studije upisao 1981, a „dana 24. 9. 2001. godine završio studije na Pravnom fakultetu“. Stošić je, pak bio skroman, jer se iz njegovih „dokumenata“ vidi da nije bio neki student, s obzirom da je pune dve decenije grejao amfiteatarske klupe i to sa skromnim prosekom koji jedva prelazi šesticu. Ali, diplomi se u „zube“ ne gleda, osim ako je lažna kao što je to očigledno slučaj sa Stošićevom.
– On je ovde prijavljen sa visokom stručnom spremom, iako za izabrano lice, što predsednik Skupštine opštine jeste, nije važno kakva mu je stručna sprema – kaže Maja JOVIĆ, zamenica načelnika gradske uprave.
To znači da je Stošić na tom mestu mogao da sedi i sa svim dr, mr i ostalim titulama ovoga sveta, ali i sa malom maturom. Ako su mu plata u gradskoj skupštini i sve privilegije koje iz tog nameštenja proizilaze zagarantovani, koji su, onda, njegovi motivi da se lažno predstavlja?
– On radi na poslovima preuzimača rizika na terenu. To znači da potpisuje ugovore o osiguranjima sa raznim klijentima. Za to radno mesto potrebna je srednja stručna sprema, jer plata ne zavisi od diplome već od učinka – objašnjava Kosta PAVLOVIĆ, direktor „Dunav osiguranja“, Stošićeve matične firme.
Na platnom spisku „Dunav osiguranja“ Stošić je od 1988. godine. U njegovom poslovnom dosijeu, kaže Pavlović, priložena je, međutim, diploma „o višoj školskoj spremi“.
– Doduše, na uvid je dostavljena overena kopija, u kojoj piše da je Stošić, kako se to kaže, uzeo stepen na Pavnom fakultetu u Nišu i ima zvanje pravnika – tvrdi Pavlović.
Direktor „Dunav osiguranja“ kaže da je zbog toga Stošićeva plata bila deset posto veća od one koju bi imao da se prijavio sa srednjoškolskom diplomom.
Iako je to možda zanemarljivo, ako se uzme u obzir njegov dvadesetogodišnji radni staž, ćar i nije tako mali.
Ali, nije to kraj priče o Stošićevom obrazovanju. Jer, ispostavlja se da bi i diploma iz Niša mogla da bude sporna, što će reći da naš bivši predsednik Skupštine ima samo srednju školu, mada zlobnici sumnjaju i u to!
Dakle, u diplomi sa Pravnog fakulteta u Nišu piše da je „Stošić S. Nenad upisan školske 1981/82 godine završio 10.2.1987. sa srednjom ocenom u toku studija 6,70 polaganje ispita propisanih za sticanje prava na diplomu o višoj školskoj spremi na Pravnom fakultetu u Nišu“.
Ima tu, međutim, jedna „sitnica“ – upoređujući uverenje o položenim ispitima iz Beograda i diplomu iz Niša ispada da je Stošić u isto vreme upisao i studirao dva pravna fakulteta, doduše na ovom beogradskom u statusu vanrednog!

(NE)MOGUĆE

– To zakonski nije moguće da u isto vreme budete student na dva državna pravna fakulteta bez obzira u kom ste statusu. Ukoliko je Stošić kod nas uzeo stepen, kao što kažete, pa onda nastavio u Beogradu, onda su oni morali da odavde traže uverenje o položenim ispitima i ispisnicu, što očigledno nije slučaj, jer u Beogradu tvrde da je on tamo obnovio drugu godinu 1988. godine. To znači da ni u Nišu nije dobio diplomu – objašnjavaju u studentskoj službi Pravnog fakulteta u Nišu.
Još kažu da je za zvanje pravnika, odnosno diplome u rangu više škole potrebno da položite sve ispite iz prve dve godine i finansijsko pravo iz treće godine. Međutim, taj predmet je Stošić, navodno, polagao u Beogradu i to mu je čak jedan od poslednjih ispita na četvrtoj godini iz kojeg je dobio sedmicu!
– Ne želim o tome da razgovaram, naravno da imam diplomu. A vi, umesto da se bavite time što je nova vlast ostavila dve hiljade ljudi bez posla, jurite Nenada Stošića i Dejana Stanojevića, kao da su oni najveći problemi ovog grada – izgovorio je STOŠIĆ u jednom dahu.
Pomenuti, pak, Dejan Stanojević, predsednik Opštinskog odbora DSS, veruje da Stošić ima diplomu.
– Koliko ja znam on je diplomirani pravnik. Doduše, nikad nisam video diplomu, ali neće valjda čovek da laže o tome i da se blamira – smatra STANOJEVIĆ.
E, sad, na šta je dotični čovek sve bio spreman zbog vorholovskih petnaestak minuta slave, i, na kraju, ali ne manje važno, ko mu je u tome pomagao, trebalo bi neko drugi da utvrđuje. Ne ni „Vranjske“, ne ni čaršija, a ni partija. Recimo sud. Jer, nije ovo, kao što Stanojević reče, obična blamaža. U pitanju je ozbiljno krivično delo, za koje sledi do pet godina zatvora.
To zna svaki pravnik.


BATALI TO
– Jednom kad je ovde dolazio jedan od visokih funkcionera DSS upozorio sam ih da Stošić nema diplomu pravnog fakulteta i da se lažno predstavlja. Znate li šta mi je rekao? „Jesi li ti istražni sudija? Nisi. Onda, batali to“ – svedoči jedan od Stošićevih partijskih kolega.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar