Kasa bez kontrole



Kasa bez kontrole

Sportski savez je sada jedna grupa građana, NVO koji posluje državnim parama, kontroliše sam sebe i sam odlučuje o svojim organima i rukovodećim ljudima





Dugo najavljivana i skoro dve godine okasnela Skupština vranjskog Sportskog saveza (SS) na videlo je donela novi dil socijalista i demokrata, oličen u paktu o nenapadanju glede trošenja sportskih para Grada. Suma od 80 miliona dinara, koliko Vranje izdvaja godišnje za sport, svakako je veoma primamljiva, i dugo je bila predmet najave akcije DS-a u pogledu trošenja i kontrole odliva tih sredstava. Ali, tresla se gora, rodio se miš – Zoran Antić i dalje se ostao na čelu SS, sa ubedljivih 69 glasova za i samo jednim uzdržanim. Uz blagoslov demokrata, ili čak po njihovom zahtevu, umesto da se stvari u SS sređuju, krenulo se u novo zapošljavanje, u nova imenovanja, u nove troškove… Finansijski izveštaji za prethodni petogodišnji period usvojeni su na Skupštini skoro bez diskusije, iako su krajnje sumnjivi, čak i potpuno laički posmatrano. Čitava priča privodi se svom logičnom kraju – iako su oko nekih stvari suprotstavljeni, socijalisti i demokrate u suštini se lepo slažu, i učiniće sve da to tako i ostane. Primer SS pokazuje koliko bi ovakva politika mogla da bude na štetu građana, suprotna svim zakonskim uzansima. Ali, to ni malo ne brine koalicione partnere – socijalistima je i ovako lepo, a demokrate neće učiniti ništa da im tu lepotu pokvare, i za to će dobiti neko novo radno mesto, ili sličnu satisfakciju. Posao nesmetano teče dalje, grad Vranje za sport odvaja više nego ikada, sa kontrolom koja nikada nije bila manja. Milion evra je dovoljan razlog da se proguta i knedla veća od SS, što se ovoga puta belodano pokazalo. Za čitav slučaj su se, priča se, zainteresovali i „nadležni“, pa priča tako samo dobija na zanimljivosti.

RAZUMEVANjE

Iako je bilo drugačijih najava, u SS sve je ostalo isto, sem što sada tamo umesto jednog postoje dva direktora, i umesto dva tri potpredsednika. Pare su do sada išle preko generalnog sekretara SS, Dušana TOMIĆA, koji je sada avanzovao na mesto direktora, dok je novi sekretar Alesandar Cale NIKOLIĆ iz DS-a, tek da demokrate imaju uvid gde idu pare. Ovo postavljenje krajnje je sumnjivo (vidi okvir), iako je bezazleno u čitavoj priči. Novi potpredsednici SS su ministar sporta u gradskoj vladi Dejan IVANOVIĆ, potom Igor MLADENOVIĆ, rođak gradonačelnika Stojčića, te Staniša Marković. Praktično, funkcija za Ivanovića, koji je i do sada bio radnik SS, jedina je prava novina u čitavoj konstrukciji SS. Pa, šta će on u čitavoj priči?
– Tu smo jer DS ume, zna i može da pomogne u radu Saveza i pokuša da vranjski sport podigne na viši nivo od dosadašnjeg. Skupština je usvojila finansijski izveštaj SS, a ja sam pre svega sportski radnik, i prepuštam da se finansijama bave stručnjaci za taj posao – kaže Ivanović.
On smatra da će u novom rasporedu snaga DS imati bolji uvid u poslovanje SS, jer sada tamo ima i potpredsednika, i članove UO, i sekretara.
– Nismo imali nameru da se sa nekim obrčaunavamo, ili da se nekome pridružujemo, nego samo želimo da pospešimo rad SS, pre svega našim kadrovskim kvalitetom. Nekih sukoba je bilo, ali je sve rešeno u interesu sporta – smatra Ivanović.
No, pred njim je veliki posao. Ivanović naglašava da je sada na redu legalizacija rada klubova, koji moraju da održe izborne skupštine, a naredni korak biće obilazak svih klubova i snimanje stanja na terenu.
– Napravili smo upitnik za klubove, gde tražimo da nam se dostavi visina sredstava dobijenih ove godine, ali i potrebe za sledeću. Moramo da se držimo nekih parametara kod dodele sredstava – mišljenja je Ivanović.
Dakle, Ivanović lično, a preko njega i DS, ne odustaju od kontrole sportskih para, i do nje pokušavaju da dođu na sve moguće načine. Doduše, za sada neuspešno, ali tu se javljaju sve novi i novi načini da se dosadašnji lanac privatnih veza, partijske kontrole i nečinjenja najzad jednom i zauvek prekine.
Sa druge strane, novi – stari predsednik Zoran Antić kulira. On je svoje obavio, i sada sa visine i potpuno hladne glave posmatra čitavu situaciju.
– Na Skupštini je sve rečeno, imamo novo rukovodstvo, novi sistem rada, sve je novo. Mi smo od nekada male organizacije prerasli u vrlo veliku, i sada moramo da napravimo aparat koji će moći sve to da prati – kaže Antić.
A ima i šta da se prati. Savez je u 2003. „košta“ 10 miliona dinara budžetskih para, da bi ta cifra ove godine stigla do osamdeset miliona! Ima se, dakle, rašta i slaviti, što su poslenici SS i učinili, posle skupštine, priča se, u već legendarnoj kafani „Odisej“. Zanimljivo je Antićevo mišljenje o tome kako to da neki klubovi stalno tavore u istom rangu, a iz godine u godinu dobijaju sve više i više novca.
– Svi troškovi rastu, tu je masa parametara, takse u savezima, licence… Plaćanjima nikad kraja – ubeđen je Antić.

PAPIROLOGIJA

Ali, papiri pričaju pomalo drugačiju priču. Recimo, ribolovci su 2003. godine dobili 15.800 dinara, a 2007. 320.000 plus još 100.000 za klub „Ribolovačka priča“. Možda su lovili sve veće ribe, iz godine u godinu? Ili, FK „Pavlovac“, koji je 2003. godine dobio 45.000, a pet godina kasnije 830.000 dinara. A u istoj su, najnižoj ligi. Streljački savez je za pet godina skočio sa 35.000 na 1.128.000 dinara, a da nigde nije makao. Mora da su takse zaista porasle do neba! Ima, naravno, tu i drugih nelogičnosti (vidi okvir), ali je glavni problem bio i ostao „Dinamo“. Ovaj klub je, i to preko posebnog računa SS, u 2003. inkasirao samo 5,9 miliona dinara, naredne godine dva miliona više, u 2005. godini 9,2 miliona, da bi najveći skok dočekao u naredne dve godine, kada mu je iz državne kase isplaćeno najpre 15,9 miliona za 2006. godinu, a onda i 24,2 miliona za prošlu godinu. Odliv tolikog novca, malo od koga kontrolisan, izazvao je, priča se, pojavu inspektora za privredni kriminal u „Dinamu“, ali za sada o tome nema konkretnijih informacija.
E sad, kako to da ima toliko nezadovoljnih sportskih i „sportskih“ radnika, a da se baš niko nije bunio na Skupštini? Od koga se to Antić plašio kada je skup obezbeđivalo i državni i privatno obezbeđenje? Neki posmatrači smatraju da je sazrelo vreme da se u čitavu priču umeša i srpski Sportski savez, i pokuša da poslovanje vranjskog, jer mu je praktično nadređen, dovede u sklad sa zakonom. Ali, ni to ne ide baš lako.
– Po Statutu, da bi SS Srbije poslao arbitražnu komisiju, najmanje jedna članica SS Vranja mora da uputi žalbu na rad i odluke te organizacije. Mi možemo da preduzmemo razne mere, sve do ukidanja SS, ali ne po svojoj volji, nego tek po nečijoj prijavi – kažu u Sportskom Savezu Srbije.
Ali, kako da se klubovi bune, kada su oni, očigledno direktna i prava praonica novca? Izvor „Vranjskih“ iz RK „Vranje“ kaže da 2007. godine u taj klub nije ušla ni polovina para prikazanih u izveštajima SS.
– Sve radimo po zakonu, spremni smo za svaku kontrolu, ali nema ko da dođe da kontroliše – kaže ovaj izvor.
Dakle, nema ko. A i kad ima, neće. Na Supštini SS je promenjen i Statut, koji se u nekim tačkama kosi sa Statutom srpskog Saveza, a u nekim i sa zakonom. U svim tačkama, međutim,i sa elementarnom logikom. To je sada jedna grupa građana, NVO koji posluje državnim parama i kontroliše sam sebe, sam odlučuje i o svojim organima i rukovodećim ljudima. Čitava stvar davno se otrgla svakoj kontroli, i sada je gotovo nemoguće vratiti je u legalne tokove. I legalnost same Skupštine dovedena je u pitanje, jer nisu održane skupštine po klubovima, gde godinama caruju isti ljudi, koji i drže Antića na čelu SS. Za uzvrat, i on drži njih u klubovima, a niko nikoga ne kontroliše, da se ne zamere međusobno, pa stvar ide sama od sebe. E sad, pojavile su se demokrate koje su prećutale Antićev reizbor, i koje još nisu odustali da bar za sebe naprave mesto za stolom na kome se deli sportski kolač. Već u ovom času jasno je da oko vranjskog sporta još ništa nije gotovo, mada su izbori već prošli. Koalicija si je koalicija, ali je milion evra uvek milion evra.


ŠVALERKE I POSESTRIME
Priča o Sportskom savezu ima i jednu specifičnu, reklo bi se čak razvojnu notu. Naime, na mesto sekretara SS postavljen je demokrata Aleksandar Nikolić, dok je njegov prethodnik na tom položaju, Dušan Tomić, čovek od najvećeg poverenja Zorana Antića, sada imenovan za direktora SS. Ne bi tu bilo ništa čudno da Cale Nikolić nije zet zamenika gradonačelnika Vranja Igora Andonova. Nekako u isto vreme, priča se igrom slučaja, brat od tetke Zorana Antića, Dalibor Veličković, zapošljen je na mesto arhivara u Direkciji za izgradnju grada, preduzeća kojim upravlja DS. Ima li u ovoj slučajnosti i pomalo, pa i malo više, zloupotrebe političkih funkcija na kojima se nalaze Andonov i Antić?
– Aleksandar Nikolić jeste moj zet, ali je on i član IO OO DS-a u Vranju. Ja zaista nisam učestvovao u priči oko njegovog zapošljavanja i,verovali ili ne, čak sam bio protiv. Znao sam da će biti prozivki na moj račun, ali ja zaista sa tim nemam nikakve veze. Iza Nikolića je stala stranka, a ne ja lično – kaže Igor Andonov.
Prema njegovim rečima, priča je šira, jer je prilikom pravljenja koalicije insistirano da preduzeća, ustanove i organizacije ne budu „čisto politčka priča“, nego da ima i ovih i onih, kako bi bilo više međusobne kontrole nego do sada. Andonov odbija ideju da je u pitanju trampa Nikolić za Dalibora Veličkovića, brata Zorana Antića, koji je počeo da radi u Direkciji.
– Nemam nikakve veze sa tim. U Direkciji se pojavila potreba za takvim kadrom, mi nismo imali rešenje, socijalisti su ga imali, i tu nema ništa čudno, i nema nikakve veze sa zapošljavanjem u Sportskom savezu – tvrdi Andonov.
Sa svoje strane, ni Antić ne negira rođačke veze sa Veličkovićem, ali takođe tvrdi da njegovo zapošljavanje nije ni u kakvoj vezi ni sa SS ni sa njim lično.
– Dalibor mi je brat od tetke, ali mi u političkom smislu ne znači ništa. U prethodnih osam godina pomogao sam stotiinama ljudi, pa podržavam i ako se negde zaposlio moj brat. Ja sam ostao van toga, i ni na koji način nisam upotrebio sopstveni položaj – kaže Antić.
Kako ga čitava priča po malo nervira, Antić smatra da je bolje da se ne otvara pitanje ko je koga, i kada i za koji novac gde zaposlio.
– Ako bi otvorili tu temu, neko bi morao da ide u zatvor. Pomagao sam, i pomagaću, ali nikome u životu ni žutu banku nisam uzeo. Ali, ko je zapošljavao švalerke, ljubavnice, sestre, posestrime, pobratime, kumove, ljubavnice bivših ministara? Ko je uzimao svojim drugarima po 5.000 evra za radno mesto? – pita se Antić.

PARE, PARE
Na koji se način troše gradse sportske pare malo je koga na Skupštini SS posebno interesovala, a nije da nije bilo povoda za to. Samo pogled na zvanični finansijski izveštaj za 2007. godinu izaziva čuđenje. Sam SS potrošio je u prošloj godini 10,7 miliona dinara, a problem je što navedene stavke, njih 25, kada se sakupe, daju mnogo veću sumu od prijavljnih 10,7 miliona. Ali, nema ko, izgleda, da računa. Nekakav Savez za rekreativni sport dobio je 2,08 miliona dinara, a Savez za školski sport 953.000 dinara. To i nije mnogo, kada se zna da vrtogoški „Polet“ dobija 506.000 dinara, banjski „Železničar“ 3,5 miliona plus 750.000 za izgradnju stadiona, klub discipline snage „Olimp“ 396.000, stonoteniseri 2,4 miliona, rukometaši 4,8 miliona, i tako dalje i tako dalje. Ima se, očigledno, a i nema ko da kaže da to ne može tako.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar