Ima li leka za koaliciju



Ima li leka za koaliciju

G17 plus optužuje DS, koalicionog partnera u lokalnoj vlasti, za fingiranje nepostojeće afere i podmetanje vanredne finansijske kontrole, a sve s ciljem novog pokušaja uklanjanja „ekspertske“ direktorke Jasmine Arsić





Prošlog četvrtka sedamdesetak finansijskih inspektora krenulo je da, po nalogu Poreske uprave, kontroliše novčane tokove u svih trideset šest apoteka Pčinjskog okruga koje posluju u sklopu Apotekarske ustanove (AU) Vranje. Cela priča, faktički pre nego što je i počela, okarakterisana je iz G17 plus (iz čijih redova je direktorka Jasmina Arsić), kao klasičan politički atak na njihovo višegodišnje kadrovsko rešenje i, valjda, još jedan u nizu političkih pokušaja preuzimanja funkcije prvog okružnog farmaceuta od G17 plus. Povod za kontrolu Arsićeve su dve krivične prijave inspektora privrednog kriminala Policijske uprave Vranje i jedna „anonimka“ grupe nezadovoljnih radnika AU. Direktna posledica je otvaranje istrage po zahtevu Opštinskog tužilaštva, koja direktorku dovodi u poziciju „osnovane sumnje“ da se bavila nezakonitim radnjama i to po tri stavke, potvrđuje nam Zare DINIĆ, opštinski javni tužilac.
– Istražne radnje – otkriva Dinić – sprovode se najpre zbog osnovane sumnje da je direktorka odgovorna za skladištenje lekova u prostoru koji nije registrovan kao magacinski što se podvodi pod krivično delo „nedozvoljeno skladištenje robe“ (član 176a Zakona o izmenama i dopunama Zaona o poreskom postupku – „ko skladišti robu na koju se plaća porez u prostoriji koja nije registrovana za tu namenu ili ko dozvoli da se u njegovoj prostoriji skladišti roba, a prostorija nije za to registrovana, kazniće se zatvorom od tri meseca do tri godine i novčanom kaznom“, p.a.).
– Radi provere takvih navoda – nastavlja Dinić – pokrenut je istražni postupak pred Opštinskim sudom. Drugu prijavu Policijska uprava podnela je zbog osnovane sumnje u protivzakonite radnje prilikom zaključenja ugovora o poslovno tehničkoj saradnji sa firmom „Alkor“ iz Vranja radi pružanja tehničke podrške u podešavanju kompjuterskog sistema u AU i apotekama na području okruga.

ISTRAGA

Time bi, shodno navodima iz zahteva za pokretanje istage, direktorka počinila krivično delo zloupotrebe službenog položaja, naravno ukoliko se sumnje pokažu kao tačne.
– Zahtev za sprovođenje istrage u ovom slučaju – dodaje Dinić – pokrenut je jer se sumnja da ugovorom nije preciziran način pružanja usluge, niti su bliže navedeni uslovi plaćanja. Nije naveden ni cenovnik po kome bi se to naplaćivalo. U prijavi se kaže da je bez evidencije o pružanju bilo kakve usluge „Aktoru“ isplaćeno oko 980.000 dinara, ili u proseku 40.000 mesečno. Treba dokazati da li je takav iznos između direktorke i te firme određen paušalno, zasad je to samo u rangu sumnje. Postoji i anonimna krivična prijava zaposlenih u AU u kojoj se tvrdi da je u pojedinim apotekama („Vranje1″ i „Vranje 2″) tokom 2005. i 2006. godine iskazan manjak u finansijskom poslovanju od ukupno 4,5 miliona dinara, prema popisu same AU. Kako je u drugim apotekama i magacinima iskazan višak, taj manjak je navodno pokriven, a u izveštaju prikazano pozitivno poslovanje AU.
Dinić nam je kazao da je ova prijava u fazi provere, te da se njeni navodi utvrđuju u aktuelnoj kontroli poslovanja apoteka AU. Jasmina ARSIĆ, pak, tvrdi da nema ni govora o njenoj neodgovornosti, a kamoli nezakonitom postupanju u rukovođenju AU. Ima svoje argumente, kako kaže, potkrepljene papirima koji su nam delimično stavljeni na uvid.
– Magacinski prostor apoteke preko puta zatvora je i predviđen za skladištenje, kao naš interni magacin. Ne vidim kako bismo mi to nedozvoljeno skladištili robu za koju postoje i odgovarajući papiri o poreklu. Uzgred, još je nakon sačinjavanja zapisnika Zdravstvene inspekcije, u julu 1997. godine, taj organ doneo rešenje u kome se navodi da su za pomenuti ogranak ispunjeni propisani uslovi za početak rada i obavljanje zdravstvene delatnosti. Rešenje je potpisala zdravstveni inspektor Sunčica Stojilković, konstatujući prethodno u zapisniku o inspekcijskom nadzoru da prostor obuhvata apoteku od osamnaest kvadrata, magacin, priručni magacin, garderobu i sanitarni čvor – konstatuje Arsićeva.
Arsićeva ima objašnjenje i za drugu stavku istrage, navodno sporni ugovor sa firmom „Alkor“.

ARGUMENTI

– Reč je o tome – kaže Arsićeva – da „Alkor“ ima ugovor sa nama da njihov čovek, kao sistem administrator, održava naš informacioni sistem kako ne bi stalno morali da iz Beograda dolaze stručnjaci softverske kuće EUROPOS, koja je proizvela kompjuterski softver uveden u ceo farmaceutski sektor Srbije. S druge strane ako bismo zaposlili čoveka za sistem administraciju, njegova bruto plata bila bi oko 100.000 dinara mesečno, a mi „Alkoru“ plaćamo u proseku 40.000 u bruto iznosu. O finansijskom odnosu sa njima postoji uredna dokumentacija. Moram da pomenem da inspektor privrednog kriminala koji je sačinio predmet i podneo prijavu u ovom slučaju, nije uzeo u obzir celokupnu dokumentaciju i ugovore koje imamo sa „Alkorom“.
Navodna pronevera 4,5 miliona dinara u dve apoteke, tvrdi Arsićeva, plod je kompjuterske sabotaže iz 2005. godine za koju se, prema rečima Arsićeve, još uvek vodi istražni postupak protiv Nenada Djelića, programera koji je u međuvremenu napustio AU.
– U Beogradu se i dan-danas vodi postupak za visokotehnološki kriminal u našoj AU, zbog popisa iz 2005. godine. Računovodstveni podaci iz tog perioda, samim tim, nisu merodavni, jer su brisani i dopisivani po potrebi. Poslovanje, kada je reč o menadžmentu, uvek je bilo u suficitu. Za robno poslovanje pojedinih apoteka su zaduženi računopolagači, ali opet tu cirkuliše i po pedeset ljudi, tako da oni ne mogu sve da prekontrolišu, moguće su zloupotrebe, a manjkovi se vide jedino na popisu.
Da li je ovde reč o političkoj borbi ili kriminalu, tek sve su se priče poslednjih dana svele na političku ravan. Izvori iz G17 plus tvrde da je reč o orkestriranom napadu iza koga stoje i neki mnogo ozbiljniji igrači, pa čak i ljudi iz policije i državne bezbednosti sa skrivenim namerama. Navodno su i neki inspktori Privrednog kriminala lično pogođeni kadrovskim premeštajima u AU, pa su pokušavali da utiču na Arsićevu da njihove rođake, supruge prijatelja ili poznanika vrati u maticu iz apoteka oklolnih opština gde su premešteni poslednjih godina, dok Arsićeva kaže da je reč o ljudima koji su bili sumnjivi u pogledu saučesništva u visokotehnološkom kriminalu i opstrukciji kompjuterskog sistema. Možda, pak, nekome moćnom i ne odgovara trenutan odnos političkih snaga u lokalu, pa bi da iskonstruiše povod za početak radikalnijih političkih promena. Sve su ovo samo nagađanja, ali jedno je sasvim sigurno – bilo ko da je u ovoj priči kriv ili prav, vojevaće se žestoko, jer su u pitanju veliki novci…


POLITIČKA PRIČA
Uroš TRAJKOVIĆ, direktor Zdravstvenog centra i lokalni čelnik G17 plus, odmah po dolasku finansijske kontrole obrušio se na DS, najavljujući da bi postupci demokrata mogli da poremete harmoniju unutar lokalne vladajuće koalicije.
– Nismo ni u jednom momentu pominjali raskid ili izlazak iz koalicije – spušta loptu na zemlju Trajković – već da u okviru lokalne samouprave želimo da razgovaramo o problemu i vidimo ko stoji iza toga.
Goran STEFANOVIĆ, čelnik lokalnog DS, govori o neosnovanim i paušalnim optužbama iz G17.
– Optuženi smo na osnovu nekakvih nagađanja. To je samo provera koju vrše nadležni organi, mi sa tim nemamo nikave veze. Koalicija na lokalu nije ugrožena, jer će opstati i u slučaju izlaska G17 – kaže Stefanović.

ZAŠTO DEMOKRATE
Iako se ovih dana samo šuškalo o inspiratorima aktuelne kontrole u AU, koje čelnici „eksperata“ poimenice nisu pominjali, od nekih članova G17 plus saznajemo da je kontrolu, navodno, motivisao Vlada Šubarević, dever Tatjane Šubarević, donedavne načelnice svih apoteka na nivou grada, koju je Arsićeva svojevremeno lično postavila na to mesto. Šubarević je, inače, gradski sekretar za zdravstvo grada Beograda i, navodno, vrlo uticajan čovek u vrhu DS. Možda odatle nagađanje iz G17.
– Nepoznat je, međutim, motiv – tvrdi sagovornik iz G17 – jer između njegove snaje i Arsićeve nije bilo otvorenih sukoba.
Međutim, u svemu zaboravlja aprilski sukob direktorke i načelnica pojedinih apoteka zbog stvaranja prekomernih zaliha lekova. Šest farmaceutkinja, predvođenih upravo Šubarevićevom, tada je zahtevalo da se ubuduće nabavka lekova, prema ugovorima koje sa dobavljačima potpisuje direktorka AU „uskladi sa realnim potrebama“. Arsićeva je uzvratila da je posao upravnica pojedinih apoteka da kontrolišu zalihe i o tome koordiniraju sa veledrogerijama. Šubarevićeva nam je tada kazala da su je direktorka i pravna služba AU okrivili da je, iznoseći podatake o stanju zaliha na sednici Upravnog odbora, otkrila službenu tajnu.

ŠUBAREVIĆI
Vladan Šubarević, navodni inspirator finansijske kontrole u AU, inače specijalista ORL i magistar medicinskih nauka, član je DS od 1996. godine. Bio je član GO DS Beograda u dva mandata i potpredsednik IO GO Beograda, predsednik Saveta za zdravstvo od 2000. do 2006. i član Odbora za zdravstvo DS od osnivanja. Kada smo telefonom pokušali da ga kontaktiramo u Gradskom veću Beograda, ljubazna sekretarica kazala nam je da Šubarević nije trenutno tu, ali da će se javiti kada bude stigao na posao. Iako smo ostavili kontakt telefon Šubarević, inače poreklom Vranjanac, nije nam se javio.
Tatjana ŠUBAREVIĆ, pak, šokirana je čaršijskim nagađanjima o umešanosti njenog devera u celu priču.
– Šta, on nema druga posla nego da se bavi situacijom u Vranju?! O mojoj umešanosti nema ni govora, čak sam u to vreme bila na bolovanju, nisam ni bila u Vranju. Koliko sam informisana iz medija, nadležni organi rade na osnovu naloga i ne znam odakle vama i još nekim medijima smelost da ignorišete državne organe. Pitajte njih šta rade u AU Vranje, a ne mene, jer nemam veze s tim – kaže Šubarevićeva.

ZATVARANjE APOTEKA
Arsićeva kaže da, ni pored velikog pritiska, ni u jednom momentu apoteke u okrugu ovih dana nisu obustavljale rad.
– Dobili smo potvrdu Sektora za organizaciju zdravstvene službe i inspekciju Ministarstva zdravlja da bi zatvaranje bilo u suprotnosti sa zakonom, što dokazuje da smo bili u pravu – kaže Arsićeva.
Odbor Samostalnog sindikata radnika u zdravstvu Pčinjskog okruga stao je iza direktorke AU.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar