Nema dokaza protiv Gokčeta



Nema dokaza protiv Gokčeta

U Okružnom sudu gnušaju se gradskih priča da su odugovlačili sa saslušanjem oštećenog Aleksandra Dimitrijevića koji je, nakon jasnog otkrivanja generalija napadača u štampi, istražnom sudiji plasirao novu verziju, sa NN licem kao izvršiocem





Policija i tužilaštvo trenutno ne raspolažu ni jednim jedinim dokazom koji bi Gorana Tasića Gokčeta (36) i Ivicu Vojinovića Vojsku (30) mogao da poveže sa pucnjavom na raskrsnici ulica Kneza Miloša i Partizanske od pre dva meseca, posle koje je sa prostrelnom ranom butine leve noge u bolnici završio Aleksandar Dimitrijević (28). Mnogi su teret za ovakav rasplet svalili na pravosuđe i policiju, zato što, navodno, nisu na vreme saslušali upucanog mladića, pa su se kasnije stvari razvodnile, a tenzija povodom cele priče znatno opala. Ovakav rasplet za mnoge je neočekivan, imajući u vidu da ispočetka stvari nisu delovale nimalo naivno za Tasića i Vojinovića. Naime, Policijska uprava je, ne časeći časa, saopštenjem za javnost osumnjičila Tasića kao potencijalnog izvršioca krivičnog dela ubistva u pokušaju, a Vojinovića kao pomagača koji se nalazio za volanom džipa iz koga je otvorena vatra. U istom saopštenju govorilo se o tome kako su oni u bekstvu, te da je policija u stanju intenzivne potrage s ciljem rasvetljavanja okolnosti pucnjave i njihovog hapšenja. Istovremeno, Okružno tužilaštvo podnelo je zahtev za sprovođenje istrage, a istražni sudija Okružnog suda doneo rešenje o otpočinjanju iste, saopštavajući da je raspisana domaća i međunarodna poternica za osumnjičenima. Uz sve to, Dimitrijević je u ispovesti „Vranjskim“, u broju od 25. septembra ove godine, detaljno opisao oružani napad tokom koga je zadobio lakše telesne povrede nanete metkom iz pištolja, pominjao imena.
– Tasićev džip zaustavio se na raskrsnici kod „Tropikane“, nedaleko od kioska gde sam stajao sa prijateljem. Sedeo je na mestu suvozača, otvorio prozor i prstom mi pokazao da priđem. Video sam da ruku drži ispod jakne, pretpostavio da ima pištolj, ali sam krenuo ka džipu. Kada sam prišao bliže, bez reči je iz jakne izvadio pištolj, opalio u mom pravcu, ali sam prvi metak izbegao. Drugi me, međutim, pogodio u nogu, nakon čega su napadači pobegli – kazao je Dimitrijević novinaru „Vranjskih“ dan nakon izlaska iz bolnice, imenujući i Vojinovića kao čoveka koji je vozio tamno zeleni „grand čiroki“. U tom momentu, izgledalo je da će svedočenje ranjenog mladića biti krunski dokaz protiv dvojice osumnjičenih – rekao je tada Dimitrijević.
Priča je, međutim, ubrzo dobila sasvim drugačiji tok. U izjavi pred istražnim sudijom, Dimitrijević okreće ploču. Javnost je zabezeknuta, izgleda i policija i pravosuđe.
– Sećam se da sam ugledao džip koji se približava i da se kroz otvoreni prozor suvozača iznenada pojavila ruka sa pištoljem. Pucano je dva puta, a jedan me metak pogodio u butinu. Dok sam padao na asfalt, krajičkom oka sam ugledao krupnog tipa, ošišanog do glave, koji je pucao u mene. To nije bio Goran Tasić, kako sam u prvi mah rekao, već neko meni nepoznat, a nisam video ni Ivicu Vojinovića – bila je nova Dimitrijevićeva verzija što je dovelo do totalnog obrta u ovom slučaju, makar to zasad i ne bilo zvanično.

TOTALNI OBRT

U pravosudnim i policijskim krugovima mnogi su vrteli glavom, tvrdeći da se isuviše odugovlačilo sa Dimitrijevićevim saslušanjem, iznoseći hipoteze da je od momenta kada je upucan do njegovog iskaza pred istražnim sudijom proteklo nedopustivo mnogo vremena. Taj vakuum, pretpostavljalo se po sudskim kuloarima, iskorišćen je za nekakve uticaje sa strane na krunskog svedoka, oštećenog Dimitrijevića, kao i njegovog prijatelja, očevica pucnjave, koji je na sudu rekao da nije video osumnjičene. Mnogi su se pitali zašto on nije ranije saslušan.
– Nikakvog odugovlačenja nije bilo – tvrdi istražni sudija Staniša MIHAJLOVIĆ – jer je oštećeni Dimitrijević saslušan čim su se za to stekli uslovi. Kada je izašao iz bolnice, odmah su preduzete procesne radnje s ciljem njegovog saslušanja. Poslati su pozivi njemu i braniocima osumnjičenih, jer je morala da se obezbedi odbrana. Saslušanje su dodatno odložile žalbe advokata odbrane na određivanje pritvora osumnjičenima, morali smo i o tome da odlučimo. Za sve to je potrebno određeno vreme i postoje zakonski rokovi, a mi smo bili maksimalno ekspeditivini. Taman posla da je postojala opstrukcija sa nekakvim skrivenim ciljem. Čak je dat prioritet slučaju, jer se radilo o ozbiljnoj situaciji. Samo što nismo mogli delovati mimo procesnih pravila.
Mihajlović podseća da je pravosuđe i prilikom preduzimanja ostalih radnji reagovalo ekspresno.
– Dan nakon pucnjave tužilaštvo je podnelo zahtev, a mi doneli rešenje za sprovođenje istrage. Osumnjičenima u bekstvu određena je mera pritvora, izdate su poternice, dat nalog za veštačenje i obavljen pretres stanova – podseća Mihajlović.
Bilo kako bilo, stvari su se preko noći preokrenule. Dimitrijevićev iskaz istražnom sudiji jedini je iskaz validan za sud, tako da njegovo prvobitno svedočenje u štampi gubi na značaju i jedino može biti razlog da ga terete tužilaštvo ili osobe koje je preko štampe, u tom slučaju, neopravdano osumnjičio.
Aleksandar STOJKOVIĆ, jedan od nekoliko advokata koje je angažovao Tasić, nije želeo da iznosi detalje ovog slučaja u momentu kada je istraga u toku.
– Ne bih da komentarišem tok krivičnog postupka protiv osumnjičenih. Zasad jedino mogu da konstatujem kako nema nikakvih dokaza koji ukazuju da postoji osnovana sumnja da su oni izvršili bilo kakvo krivično delo. Širi komenatar u vezi ovog slučaja moći ću da vam dam tek nakon okončanja istrage – kaže Stojković.

SVEDOCI

Slobodan NEŠIĆ, Vojinovićev branilac, takođe stoji na stanovištu da protiv njegovog klijenta ne postoji ni mrvica dokaza koji bi ga povezivali sa pucnjavom.
– On i Tasić su povezani sa nekakvom pucnjavom u kojoj, očigledno, prema svedočenju samog oštećenog pred istražnim sudijom, nisu učestvovali. On je lično isključio spekulacije da su bili prisutni kada je pucano, a takođe i svedok koji je u momentu pucnjave bio sa njim. Koliko mi je poznato, najavljeno je saslušanje još četiri svedoka. Verovatno se radi o posrednim svedocima, ljudima koji su možda čuli neke priče o pucnjavi, tako da ne verujem da će njihovi iskazi bilo šta promeniti. Kada nema dokaza, onda nema ni osnova za podizanje optužnice, tako da očekujem skoru obustavu postupka. Kada je reč o priči koju je oštećeni Dimitrijević ispričao vašim novinama neposredno posle izlaska iz bolnice, ona nema pravnu težinu. Sve što je rečeno izvan zvaničnog postupka pred sudom, potpuno je nebitno za sud i tužilaštvo – kaže Nešić.
Na kraju, nije teško zaključiti kakve bi pravne posledice moglo imati ovakvo stanje stvari, ali u interesu istrage svakako nije da se bilo ko, pa ni štampa bavi ovim hipotetičkim pitanjem i izvodi zaključke. Na pravosuđu i policiji je da u rasvetljavanju scenarija izvršenih krivičnih dela pokažu svoje umeće i izbore se sa pomalo zakomplikvanom situacijom u kojoj se našao ovaj slučaj. Ili je sve, zapravo, vrlo jednostavno. Dokaza nema, pa nema. Što se pre stvari razreše, javnost će manje lupati glavu oko toga zašto od zakona beže ljudi koji nisu krivi.


(NE)AŽURNOST
Mnogi su mišljenja da se lokalna policija ne može pohvaliti ažurnošću i preduzimljivošću u ovom slučaju. Pitanje je, međutim, mogu li se ovog puta staviti zamerke na rad inspektora. Na naš zahtev Policijska uprava dostavila nam je saopštenje o genezi policijskog postupanja u ovom slučaju. U njemu se kaže da su „policijski službenici odmah nakon pucnjave podneli krivičnu prijavu protiv Gorana T. zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično delo ubistvo u pokušaju, izazivanje opšte opasnosti i nedozvoljeno držanje oružja, a protiv Ivice V. zbog osnovane sumnje da je počinio krivično delo pomaganje učiniocu posle izvršenog dela na štetu Aleksandra D iz Vranja“. Dalje se objašnjava da je policija obavila uviđaj u prisustvu istražnog sudije Okružnog suda, te da su kompletni spisi predmeta, sa svim preduzetim merama i radnjama policije, dostavljeni Okružnom tužilaštvu.
Sasvim je nezavisno od ovog pitanje potonje istrage i rada na ovom slučaju, te činjenica da li je policijskim istraživanjem prikupljeno dovoljno dokaza koji bi eventualno mogli koristiti na sudu. O tome zasad nema nikakvih saznanja Policija, takođe, ni u jednom momentu od dana pucnjave nije saopštila ima li ikakvih informacija o tome gde se nalaze osobe za kojima je raspisana međunarodna poternica i da li im je eventualno na tragu.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar