Kuća i stil za maštanje



Kuća i stil za maštanje

Prvi čovek „Simpa“ priznao da živi na Dedinju još pre 12 godina, ali se ni danas ne zna u čijem je vlasništvu „Makedonska“ vila u Bulevaru Kneza Aleksandra Karađorđevića broj 14 u kojoj je nekada živeo Kiro Gligorov





Dragomir Tomić, predsednik Kompanije „Simpo“, od 12. maja 1992. godine živi u vili na Dedinju, u Bulevaru Kneza Aleksandra Karađorđevića broj 14, u kojoj je do raspada nekadašnje SFRJ boravio Kiro Gligorov, visoki funkcioner te države iz Makedonije. Prvi čovek „Simpa“ priznao je da živi u rezidencijalnom kvartu Beograda u izjavi za vranjski nedeljni list „Slobodnu reč“ još u februaru 1996. godine, ali ni tada, kao ni danas, nije smatrao da je važno da se zna u čijem je vlasništvu velelepna vila na Dedinju, koju je, prema njegovim navodima od pre 12 godina, „Simpo“ najpre „dobio od države, zatim zakupio, pa otkupio i adaptirao za svog čelnog čoveka“. Enigma je, međutim, u tome što u prospektu „Simpove“ imovine vile u Bulevaru Kneza Aleksandra Karađorđevića broj 14, jednostavno nema, što otvara pitanje stvarnog vlasništva nad rezidencijom u kojoj miljenik demokratske vlasti, socijalista Dragomir Tomić, „projektuje svetlu budućnost Vranja i juga Srbije“. Ni danas se, međutim, ne zna u čijem je zaista vlasništvu Tomićeva kuća, kao da se od devedesetih ništa promenilo nije. Niko za shodno i dalje ne nalazi da ispita okolnosti u čijoj kući zapravo predsednik kreira našu sudbinu.

KREATIVNOST

Početkom februara 1996. godine, „Vranjske“ su objavile vest o Tomićevom useljenju u nekadašnju rezidenciju Kire Gligorova, te da su visoki troškovi adaptacije vile „Makedonka“ uzrokovali veliko nezadovoljstvo radnika vranjske fabrike nameštaja. Reagujući na pomenuti tekst, Tomić, tada ministar koordinator u vladi Mirka Marjanovića, u intervjuu lojalnoj „Slobodnoj reči“ od 9. februara 1996. godine, navodi „da je „Simpo“ od „države dobio vilu u kojoj je smestio određeni broj kabineta, što je smanjilo državne troškove, a sada se tamo rade visokokreativni poslovi“.
– Od 12. maja 1992. godine boravim u vili u ranijem bulevaru Oktobarske revolucije, koji se sada zove Bulevar mira, koju je „Simpo“ zakupio, a zatim otkupio, i u njoj sam stvarao projekte novih fabrika izgrađenih u Vranju i Vranjskoj Banji. Zato ne razumem zašto oni koji „brinu“ o stanarima ove zgrade misle da se mojim useljenjem u ovu vilu desilo nešto nelogično – zapitao se Tomić.
Ogorčen, ali i uvređen znatiželjom „dobronamerne“ štampe za njegovim novim, rezidencijalnim domom u prestonici, nakon obitavanja u dva beogradska stana, na Bežanijskoj kosi i Košutnjaku, prvi čovek „Simpa“ i ministar koordinator uputio je ozbiljne prekore na račun novinara „zlonamernika“ koji su se drznuli da ga uznemire u stvaralačkom zanosu na njegovoj prestižnoj adresi.
– Od 12. maja 1992. godine boravim u vili koju je nekad koristio Kiro Gligorov, a u kojoj danas u mom gostoprimstvu uživaju ne samo ljudi iz rukovodstva „Simpa“, već i drugi Vranjanci, pa i oni koji „brinu“ o stanarima vile u kojoj živim četiri godine – vajkao se Tomić.

ATOMSKA BOMBA

Da podsetimo, vest o Tomićevom preseljenju na Dedinje prva je objavila „Naša borba“, nezavisni beogradski dnevni list koji je izlazio sredinom devedesetih godina. Kao atomska bomba ta vest je odjeknula u ondašnjoj i srpskoj i vranjskoj javnosti, a nju je pratila kratka informacija „da su radnici „Simpa“ izrazili nezadovoljstvo zbog navodno visokih troškova adaptacije vile „Makedonka“ na Dedinju za potrebe četvoročlane porodice Tomić“. Predsednik Kompanije „Simpo“ reagovao je u svom stilu i na citiranu informaciju u „Našoj borbi“:
– Uveren sam da nijedan radnik „Simpa“ nije postavio pitanje, jer znaju da u toj zgradi ja stanujem i radim – ubeđen je Tomić.
I bio je u pravu, jer nijedan radnik „Simpa“ nije tada postavio pitanje zašto se Tomić obreo na Dedinju. Ali, ne zbog neke preterane ljubavi prema njemu, već zato što su to bila „vunene“ devedesete: zemlja tvrda, nebo visoko, a socijalisti na vlasti, moćni i nemilosrdni, pa je odgovor na pitanje jedino mogla biti najoštrija disciplinska mera zapitanog prema radoznalim radnicima.
A danas, u vremenu „demokratske“ vlasti, kao i u vremenu devedesetih kada su vladali socijalisti, nije moguće saznati čija je vila na Dedinju, u Bulevaru Kneza Aleksandra Karađorđevića broj 14; da li je u vlasništvu „Simpa“ ili je, pak, postala svojina Dragomira Tomića!? Ipak, indikativno je da u prospektu „Simpove“ imovine nema vile na Dedinju u kojoj živi Tomić! Istovremeno, u telefonskom imeniku za Beograd nema Dragomira Tomića na navedenoj adresi. Indikativno je opet da spisak članova Srpskog poslovnog kluba „Privrednik“ u Šekspirovoj ulici sadrži i adrese privrednika-tajkuna, ali jedino je uz ime Dragomira Tomića iz „Simpa“ navedena adresa Kompanije u Beogradu, Hadži Nikole Živkovića 6, a ne adresa beogradskog bivka! Da li to Tomić krije adresu svog beogradskog doma, pitanje je koje logično sledi iz navedene skrivalice? Zašto je istina o Tomićevom prebivalištu toliko nepoželjna? Šta je to Tomića 1996. godine toliko uznemirilo da je znatiželjnicima čak zapretio sudom? Ova, ali i još neka pitanja čekaju odgovor, a što njega još uvek nema nisu krivi samo nepostojanje elektronskog katastra nepokretnosti za opštinu Savski venac, kojoj pripada Bulevar Kneza Aleksandra Karađorđevića sa zgradom na broju 14, ili nepostojanje istraživačkog novinarstva, već i aktuelna vlast koja baštini privrednika iz socijalističke nomenklature sa svim dubiozama koje je silom svog privilegovanog položaja napravio kompaniji na čijem se čelu nalazi.
Konačno, možda je, ko zna, odgovor na iznete dileme oko Tomića da on nije postao miljenik tzv. „demokratske“ vlasti zato što su se ovi pomirili sa socijalistima, već odmah posle 5. oktobra 2000. godine iz nekih razloga koji su znani samo Koštunici i Tadiću i nepoželjno je da ih javnost sazna. Baš kao i tajnu vlasništva vile u kojoj Dragomir Tomić živi već punih 16 godina!


SIMPO BEZ KOMENTARA
Kompaniji „Simpo“ još 6. novembra ove godine upućeno je nekoliko pitanja u vezi vlasništva nad vilom na Dedinju u kojoj živi i radi Dragomir Tomić, predsednik Kompanije. Na pitanja čija je vila u Bulevaru Kneza Aleksandra Karađorđevića u Beogradu, te ako je u vlasništvu Tomića, po kojoj ceni je otkupljena i pod kojim uslovima, odgovor nije stigao do zaključenja lista.

DA LI STE ČULI ZA DEDINjE
U uvodniku oktobarskog broja 2001. godine časopisa „Kuća stil“, Edit Tomić, glavna urednica časopisa koji izdaje „Simpo“, opisuje rezidencijalnu četvrt Beograda Dedinje.
„Beograd leži na sedam brda. Na jednom od njih nalazi se kvart, nazvan Dedinje. Čuli ste za njega? Zelenilo, mir, najlepši zalazak sunca… Vile okružene vrtovima. U nekima od njih tiho šušti omanja šuma. Većina njih skrivena je od pogleda prolaznika, ali ima i onih koje prolaznik može da vidi, da zastane i uživa u njihovoj arhitektonskoj lepoti“.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar