Pahomije se ništa ne pita



Pahomije se ništa ne pita

Zbog poznate afere i kasnije sudske presude, za koju je Vrhovni sud Srbije utvrdio da je doneta u njegovu korist, episkop vranjski ostao bez ugleda i uticaja u Patrijaršijskom dvoru





– Episkopu vranjskom Pahomiju je, nakon poznate afere koja nije dobila epilog koji bi zadovoljio javnost, veoma poljuljan ugled u Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) i njegovo mišljenje neće ništa značiti prilikom izbora novog patrijarha – tvrdi Mirko DjORDjEVIĆ, sociolog religije, publicista i novinar.
I zaista, Pahomije se ne pominje ni u jednom kontekstu povodom poslednjih dešavanja u SPC, ali Djorđević napominje da je situacija toliko čudna i neizvesna da se sve ovo može vrlo lako promeniti.

EKUMENISTI I ČVRSTORUKAŠI

Vladika Pahomije, u svetovnom životu Tomislav Gačić, ne kotira se, dakle, ponajbolje u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu, iako će kao jedan od 48 arhijereja svakako biti prisutan na zasedanju Svetog Arhijerejskog Sabora 11. novembra. O tačnom dnevnom redu Sabora još uvek se samo nagađa, ali je sigurno da će se raspravljati o dešavanjima koja poslednjih dana potresaju Crkvu i verujući narod. Potresi u SPC, koji izgledaju kao paradigma opšteg stanja u srbijanskom društvu, na videlo su izašli kada je teško oboleli patrijarh Pavle (Stojčević) 8. oktobra pismeno zamolio Sabor da uvaži njegovu ostavku. Taj momenat kao da je označio početak borbe za mesto crkvenog poglavara, otvorivši istovremeno veoma važno pitanje i o tome u kom pravcu će krenuti SPC – ka modernizaciji, odnosno ekumenizmu, što zagovaraju pojedini arhijereji, ili će i dalje ostati na tvrdoj linji, za šta se zalaže takođe dobar deo njih. Koliko je ova borba neizvesna potvrđuje i Mirko Djorđević kada kaže kako ne sme da se usudi da prognozira krajnji ishod:
– Situacija se iz dana u dan menja. Ništa nije izvesno, pa čak ni to na koji će se način birati novi partijarh. Međutim, ono što se zna je da će država imati verovatno presudan uticaj na izbor. Iako formalno na to nema pravo, predsednik Boris Tadić živo je zainteresovan za ova dešavanja. Uostalom, u tradiciji je pravoslavnog istoka da crkva bez države ne može da funkcioniše, te da se zato oslanja na državne strukture – kaže Djorđević.
On objašnjava da su na jednoj strani ekumenisti, koji se javno izjašnjavaju za evropske integracije i za to da država i Crkva uđu zajedno u Evropsku uniju, dok su na drugoj čvrstorukaši. Kao tipični pripadnici liberalnije struje izdvajaju se, recimo Grigorije (Durić), episkop zahumsko-hercegovački i primorski, i Teodosije, vikarni episkop lipljanski, dok grupu arhijereja koji su za to da u Crkvi ostane sve po starom, prema Djorđeviću, predvodi Artemije (Radosavljević), vladika raško-prizrenski. Uostalom, nedavno se Artemije žestoko sukobio sa Teodosijem, svojim pomoćnikom, a mediji su pisali da je razlog tome Teodosijevo zalaganje za saradnju sa predstavnicima međunarodne zajednice na Kosovu.

PO STAROM

Episkop vranjski, koji je bio član Sinoda SPC (laički, crkvene vlade) od 2001. do 2003. godine, za neke očekivano, priklonjen je onoj tvrdoj, konzervativnoj struji. Ovde se, kao logično, postavlja pitanje ko podržava ove arhijereje ako se zna da je njihov glavni mecena skoro pa politički penzioner:
– Iako nije na vlasti – kaže Djorđević – Vojislav Koštunica ima još uvek jake strukture u Crkvi. Što se, pak, Pahomija tiče, i on pripada toj liniji. Njegova taktika za povraćaj uticaja zasniva se na priči o strateškom položaju njegove eparhije.
Na „slučaju Pahomije“, objašnjava Djorđević, palo je i laičko i crkveno pravosuđe. Prave žrtve proglašene su krivcima i čitava stvar gurnuta je „pod tepih“. Deo javnosti otvoreno je govorio o uticaju nekih ljudi iz Koštuničinog okruženja na odluku Opštinskog suda u Nišu (vidi okvir), a u prilog tome išla je i činjenica da je uoči donošenja presude tadašnji ministar pravde Zoran Stojković upriličio radnu posetu pravosuđu tog grada. Na drugoj strani, i Crkva kao da je imala jasnu nameru da od svega opere ruke.
– U Vranje je, nakon izbijanja afere, poslat vladika braničevski Ignjatije da ispita slučaj, ali znamo da od toga nije bilo ništa. U Crkvi se i dalje o takvim stvarima ćuti. Ta tvrda struja među arhijerejima, kojoj pripada i Pahomije, zalaže se da sve ostane po starom – podseća Djorđević.


KRIV, A NEVIN
Opštinski sud u Nišu, kome je delegiran „slučaj Pahomije“, oslobodio je 2006. episkopa vranjskog po prijavi za dva krivična dela, dok su dve prijave zastarele pod veoma čudnim okolnostima. Niški Okružni sud potvrdio je ovu odluku a advokat Aleksandar Saša Stojković, zastupnik dečaka koji su optužili Pahomija za seksualno zlostavljanje, zatražio je od republičkog tužioca da kod Vrhovnog suda Srbije uloži zahtev za zaštitu zakonitosti. Tužilac je prihvatio argumentaciju a Vrhovni sud je konstatovao da su presude nezakonite i da su donete u korist Tomislava Gačića. Vrhovni sud, po zakonu, nije mogao da menja presudu.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar