Horizontalna uživancija



Horizontalna uživancija

Bivši direktor Direkcije je, zvanično, šest dana jula proveo stičući nova znanja iz svoje struke, uživajući usput u neuporedivim dražima Boke Kotorske





Od 19. do 25. jula prošle godine Dejan STANOJEVIĆ, u to vreme direktor opštinske Direkcije za razvoj i izgradnju, boravio je na crnogorskom primorju, u ekskluzivnom hotelu „Xanadu“ u Kumboru. Ova po novinarskim kriterijumima bajata vest ne bi izazvala pozor da aktuelno rukovodstvo Direkcije ne optužuje Stanojevića da je, fingirajući seminar, o trošku firme i, u krajnjoj liniji građana Vranja, zapravo letovao na crnogorskom primorju. U ovom hotelu bila mu je baza, a navodni seminar održavao se nešto dalje, u Herceg Novom, u hotelu „Perla“. Umesto da se, dakle, edukuje, Dejan je uživao u raskoši bokokotorskog krajolika sa pripadajućim pogodnostima, bar tako tvrde u Direkciji:
– Dejan Stanojević nije bio na seminaru u periodu od 19. jula do 25. jula 2007. godine, već na letovanju o trošku našeg preduzeća – kategorični su u ovom javnom preduzeću, imputirajući Stanojeviću „da je obmanuo Upravni odbor fingiranom ponudom Turističke agencije „Vranje travel“.
Međutim, ne popušta ni Stanojević. Bio sam na seminaru, istrajan je, a optužbe sadašnjeg menadžmenta firme ocenjuje kao prizeman način da mu se napakosti.
– Odgovorio sam na ponudu „Vranje travela“ i bio na seminaru u Herceg Novom tokom jula 2007. godine, na edukaciji iz oblasti saobraćaja. A to što sadašnje rukovodstvo Direkcije iznosi optužbe, to je atak na mene i revanšizam aktuelne lokalne vlasti“, nepopustljiv je Stanojević.
Ovde na kratko treba podsetiti da je Stanojević prvi čovek DSS-a u Vranju, stranke koja je sada u opoziciji. Direkciju kojom je rukovodio posle izbora 11. maja preuzele su demokrate. Sad da se vratimo na tople julske dane kada inače na moru nema gostiju pa hotelijeri moraju da se snalaze.

KOTIZACIJA

Na adresu Direkcije 16. jula 2007. stigla je ponuda Turističke agencije „Vranje travel“ sa „zanimljivim“ sadržajem. U ponudi, naime, stoji „da „Vranje travel“ organizuje poslovno-turističku posetu Herceg Novom, gde će na sastancima sa direktorima javnih preduzeća iz Crne Gore i Srbije biti razmenjivana iskustva i gde će se vršiti edukacija iz oblasti saobraćaja (horizontalna i vertikalna signalizacija, semaforizacija raskrsnica), oblasti izgradnje puteva, parking servisa, parking garaža, kao i uređenja javnih površina“. U ponudi dalje piše „da će seminar biti održan od 19. jula do 25. jula 2007. godine, te da će smeštaj biti obezbeđen u hotelu „Plaža“ na bazi noćenja sa doručkom, a kotizacija za seminar iznositi 1.150 dinara po osobi“. Indikativno je da na ponudi nema satnice održavanja seminara po danima, niti ko će od predavača držati seminar, a takođe je značajno da je već sutradan, 17. jula 2007. brzopotezno sazvana sednica UO Direkcije koja je donela odluku kojom je usvojen predlog i data saglasnost direktoru Direkcije za odlazak na edukativni seminar u Herceg Novom. Dejan Stanojević je već dan kasnije, 18. jula, krenuo put Crne Gore, do jedne od najzapadnijih tačaka ove države, grada Herceg Novog, koji stražari na ulazu u čuvenu Boku Kotorsku. On i danas, godinu dana kasnije, napominje da je odista bio na seminaru o saobraćaju.
– Pokojni Slavoljub Popović iz „Vranje travela“ dao je Direkciji ponudu za održavanje seminara u Herceg Novom, UO je to odobrio i ja sam tamo bio na edukaciji i razmeni iskustava sa ljudima iz javnih preduzeća iz Crne Gore i Srbije. Osim toga, obišli smo i parking garaže u Herceg Novom, saobraćajnice u tom gradu, stanje vertikalne i horizontalne signalizacije. Bila je to veoma korisna edukacija, što je dobar model stručnog usavršavanja. Inače, ja sam kao direktor uvek bio za stručno usavršavanje naših kadrova i podržavao sam seminare i slične edukacije. Uostalom, u Direkciji su predviđena sredstva za stručno usavršavanje naših kadrova – kaže Stanojević.
Stanojević je u Herceg Novom bio smešten u hotelu „Xanadu“ iako je seminar održan u hotelu „Perla“, ali on objašnjava da su svi učesnici edukacije bili smešteni u tri hotela.
– Zna se koje je to vreme na moru i kakve su gužve tokom jula u turističkim mestima na Crnogorskom primorju, to nije ništa neobično da su učesnici smešteni u više hotela, a seminar se održavao u hotelu „Perla“ – tvrdi Stanojević.

AMNEZIJA

A u hotelima „Perla“ i „Ksanadu“ u Herceg Novom, obe recepcionarke, uz gotovo paničnu ogradu „da su hoteli u privatnom vlasništvu i da nije dozvoljeno davanje bilo kakvih informacija za medije“, ipak su pokazale da ne boluju od amnezije i da znaju kada je uobičajeno vreme za održavanje seminara i poslovnih aranžmana.
– Možemo jedino da kažemo da se ne sećamo da se u našim hotelima, koji rade od 2000. godine, seminari za poslovne ljude održavaju u špicu turističke sezone, od 15. juna do 15. avgusta – izjavile su sagovornice iz navedenih hotela u Herceg Novom.
Direktor Direkcije, Dragan STOJKOVIĆ, ne ulazeći u pojedinosti oko boravka Dejana Stanojevića u Herceg Novom, ističe da je „bukvalno zatečen okolnostima pod kojim je došlo do realizacije seminara u julu 2007. godine na kome je bio prethodni direktor“.
– Najpre sam zatečen dužinom trajanja seminara, sedam dana je previše za seminar, jer mi u Direkciji dobijamo pozive za seminare i poslovne sajmove u trajanju od jednog do dva ili tri dana. Seminari se uglavnom održavaju u Srbiji, jedan je bio u Budvi, jedan u Plovdivu u Bugarskoj, a Sajam građevine u Novom Sadu, 5. novembra ove godine, traje jedan dan. Većina seminara traju dva dana, što za dva radnika košta oko 15.000 dinara – navodi Stojković.
Poređenja radi, Turistička agencija „Vranje travel“ zadužila je Direkciju za troškove posete stručnom seminaru u Herceg Novom u periodu od 19. jula do 25. jula 2007. godine iznosom od 26.880 dinara. Za troškove puta do Budve Stanojević je podigao 6.360 dinara, akontaciju za put 20.000 dinara, te novac za benzin u iznosu od 10.000 dinara. U Direkciji, međutim, mnogo više sumnje izaziva saznanje „da je seminar trajao sedam dana, kao i da se vreme trajanja seminara poklopilo sa špicom turističke sezone na Crnogorskom primorju“. Zbog navedenih okolnosti ponuda agencije „Vranje travel“, dodaju, problematična je i čudna.
– Sve je pod sumnjom, iako ne mogu kategorično da potvrdim da je Stanojević bio na letovanju, a ne na seminaru. Ipak, sedmodnevno trajanje seminara baš u julu, pa na moru, problematično je i sumnjivo – oprezan je aktuelni direktor Direkcije.
Agencija „Vranje travel“ ugasila se posle nedavne smrti njenog vlasnika, tako da nismo bili u mogućnosti da proverimo pojedinosti ove edukativno-turističke ponude.
Sad, da li je boravak prethodnog direktora vranjske Direkcije u Herceg Novom tokom jula 2007. godine „problematičan i sumnjiv“ ne može da se tvrdi sa stoprocentnom sigurnošću, ali je svakako nesporno da je Stanojević u prelepom hotelu ipak, spojio lepo i korisno!


REVANŠIZAM I MOBING
Dejan Stanojević, prethodni direktor Direkcije za izgradnju i razvoj Vranja, komentariše učestala prozivanja njegove ličnosti od strane aktuelnog rukovodstva Direkcije i koalicije na vlasti u Gradu.
– U pitanju je revanšizam prema meni, iako sam kao direktor mnogo učinio i za Direkciju i za Grad. Zato pozivam rukovodstvo Direkcije da se ne bavi mobingom, već da se okrene razvoju i izgradnji Vranja, jer je komunalna izgradnja u opasnom zastoju. Podsećam, kao direktor Direkcije bavio sam se izgradnjom Vranja, a ne mobingom zaposlenih u preduzeću, zato iza mene stoji činjenica da je sto ulica u Vranju asfaltirano kada sam ja bio direktor – napominje Stanojević.

HOTEL `A` KATEGORIJE
Hotel „Ksanadu“ u Herceg Novom je hotel A kategorije. Raspolaže otvorenim, zatvorenim i dečjim bazenima, saunom, sve prostorije su aklimatizovane, a sala za seminare i poslovne susrete poseduje kompletnu kompjutersku opremljenost sa internetom. Nalazi se na samoj obali mora, a sličan položaj i kategoriju ima i hotel „Perla“.

RUTINA
Na čelu Upravnog odbora Direkcije za izgradnju i razvoj Vranja, u leto 2007. godine, kada je odobren sedmodnevni seminar u Herceg Novom i data saglasnost tadašnjem direktoru Dejanu Stanojeviću da učestvuje na seminaru u organizaciji Turističke agencije „Vranje travel“, nalazio se Dragan ILIĆ, predsednik OO SPS u Vranju i direktor Gimnazije „Bora Stanković“.
– Doneli smo odluku rutinski, a šta se dešavalo u Herceg Novom tada, ja to nisam mogao da znam – brani odluku UO Ilić.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar