Dinkiću, šta ćemo sad



Dinkiću, šta ćemo sad

Poreska uprava aktivirala založno pravo na ogroman iznos pa je Narodna banka Srbije zabranila rad zakupljenoj konfekciji u Vranju, što je 760 radnika ostavilo i bez posla i bez plata





Narodna banka Srbije (NBS) blokirala je oba računa konfekcije „Zamber“ 27. oktobra ove godine, nakon što je Poreska uprava u Vranju aktivirala založno pravo na „ogroman iznos“ svojih potraživanja od navedene vranjske konfekcije. Rad „Zambera“ zabranjen je do daljeg, pa je 760 zaposlenih radnika ostalo bez posla, ali i bez plata, budući da ovo preduzeće ne može da raspolaže sredstvima na oba blokirana računa. O tačnom iznosu blokade niko od pozvanih ne želi da govori, ali ona, prema nezvaničnim podacima do kojih smo došli, a koji se mogu smatrati pouzdanim, iznosi oko 90 miliona dinara. I dok radnici zakupljene „Jumkove“ konfekcije na neplaćenom odsustvu sa zebnjom iščekuju dalji razvoj događaja u vezi statusa njihovog preduzeća, u Ministarstvu ekonomije najavljuju da će ovaj slučaj biti rešen do kraja ove nedelje, svesni odgovornosti ministra Mlađana Dinkića i stranke G 17 plus za zastoj u izgradnji nove fabrike u Vranju, ali i dovođenje problematičnog investitora koji je zakupljenu konfekciju doveo u položaj gubitaša i stanje blokade oba računa.

ZALOŽNO PRAVO

Kratka ali šokantna vest krajem prošle nedelje stigla je iz Službe za prinudnu naplatu NBS: „Poreska uprava Filijala u Vranju aktivirala je založno pravo na iznos poreskih dugovanja konfekcije `Zamber` u Vranju, pa je NBS blokirala oba računa ovog preduzeća, u Vojvođanskoj i Marfin banci, te zabranila njegov rad do daljeg, tj. do uvođenja privremenih mera“, sadržina je vesti koja je uzdrmala ionaku krhku privrednu sliku Vranja i čitavog juga Srbije. Toga dana, „Zamber“ je prestao sa radom, a radnici se nalaze na neplaćenom odsustvu, mada je „dežurna“ sekretarica u zakupljenoj „Jumkovoj“ konfekciji pokušala da ublaži novonastalu situaciju.
– Nalazimo se na kolektivnom odmoru, zato ne radimo – procedila je „preko žice“.
A koliko „Zamber“ duguje Poreskoj upravi, ostala je tajna, jer je najpre Katarina Stamenković, načelnica Poreske uprave u Vranju, objasnila „da su takvi podaci službena tajna“, a zatim je Branka STUPAR, zamenica direktora Službe za prinudnu naplatu NBS, kratko „razjasnila“ o kojoj sumi se radi.
– NBS je zabranila rad vranjskog preduzeća „Zamber“, jer je Poreska uprava u Vranju aktivirala založno pravo na ogroman iznos – neodređena je Branka Stupar.
Kakve će, pak, neposredne posledice blokade oba računa preduzeća „Zamber“ nastupiti, objasnili su u Odseku za prijem osnova i naloga prinudne naplate NBS u Kragujevcu: „Dužnik ne može da raspolaže sredstvima na računima kod banaka, dakle, nema plata ni bilo kakvih drugih transakcija do uvođenja privremenih mera“, tumače novonastalo stanje u navedenoj službi u Kragujevcu, precizirajući „da je jedna od pretpostavki da se radi o neplaćenim doprinosima za zaposlene radnike, ali je to samo pretpostavka“.
Kako su i Kostas Loiziu i Siniša Bundalo, menadžeri „Zambera“ u Vranju, takođe na „kolektivnom odmoru“, blokadu računa zakupljene konfekcije komentariše Goran TRAJKOVIĆ, zamenik generalnog direktora „Jumka“. Ova kompanija je, da podsetimo, zakupodavac Konfekcije „V“ britanskoj kompaniji.
– Znam da su blokirani računi „Zambera“, ali ne znam o kom iznosu se radi. Za sada, međutim, nema raskida ugovora o zakupu konfekcije „V“, čak je zakup izmiren za novembar tekuće godine. Drugih informacija nemamo – kaže Trajković.

LOŠA VEST

„Zamber“, ćerka firma britansko-kiparske kompanije „Alena“ vlasnika Janija Savasa, koja je dobila grinfild investiciju od države Srbije za izgradnju nove konfekcije u Vranju na mestu ranije „Jumkove“ fabrike „Sloboda“, registrovana je 19. oktobra 2006. godine. Zatim je zakupila „Jumkovu“ konfekciju „V“ i uposlila blizu 800, mahom „Jumkovih“ radnika, a rad i poslovanje vranjskog „čeda“ Janija Savasa odvijao se od početka uz određene teškoće. Najpre je jedan broj radnika „Jumka“ odbijao da se zaposli u konfekciji „Zamber“, pa su usledile pretnje i iz Ministarstva ekonomije i ministra Mlađana Dinkića lično da će ostati bez posla. Početkom leta ove godine došlo je do štrajka svih zaposlenih radnika u „Zamberu“, nezadovoljnih zbog loših primanja i nepoštovanja Zakona o radu od strane Savasovih menadžera u Vranju. Na drugoj strani, problematična događanja u i oko „Zambera“, pratio je i zastoj u izgradnji nove konfekcije, do koga je došlo 1. marta ove godine. Do zastoja je došlo zbog dugovanja investitora Savasa izvođaču radova, vranjskoj firmi „Meteor“ u iznosu od 1,3 miliona evra, iako je Savasova „Alena“ na ime grinfild investicije u Vranju dobila od države tri miliona evra. Zbog svega navedenog, vest o blokadi oba računa preduzeća „Zamber“ ocenjena je kao loša, najpre u Agenciji za strana ulaganja i promociju izvoza SIEPA u Beogradu, koja je bila glavni promoter ideje dovođenja Savasa i „Alene“ u Vranje.
– Stvari oko „Zambera“ nisu ružičaste. SIEPA prati situaciju ne samo oko izgradnje nove fabrike, već sve što se događa u Vranju, pa očekujemo da reaguje Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja – uzdržan je Miloš ĆURČIN, predstavnik za medije Agencije SIEPA.
Mnogo konkretnije na situaciju u konfekciji „Zamber“ reaguje Nikola PAPAK, savetnik ministra ekonomije za medije, ocenjujući, takođe, blokadu računa ovog preduzeća kao „lošu vest“.
– To je najgore za zaposlene, ta stvar oko blokade je krajnje ozbiljna. Uopšte, stvar oko „Zambera“ je hitna, zahteva brzo rešenje. Konačna odluka o investiciji u Vranju biće doneta za nekoliko dana u Ministarstvu ekonomije. Ministar će konačno odlučiti nakon nekoliko sastanaka, znamo da se očekuje da Mlađan Dinkić „preseče“. I ministar i svi u G 17 plus svesni su svoje odgovornosti u ovom slučaju, pa nećemo dozvoliti da država bude oštećena, ona može da aktivira bankarsku garanciju, a zaštitićemo i zaposlene. Ne mogu više detalja da saopštim, ionako će sve biti poznato do kraja ove nedelje – nagoveštava rasplet Nikola Papak.
Poput ljudi iz centrale svoje stranke, i dr Uroš TRAJKOVIĆ, prvi čovek G 17 plus u Vranju, ne beži od odgovornosti za ono što se dešava u konfekciji „Zamber“.
– Jasno je da se radi o neozbiljnom investitoru, pa će Ministarstvo ekonomije vrlo brzo rešiti nastali problem. Niko ne sme da bude oštećen, jedino je šteta zbog propale mogućnosti da posao dobije 3.000 Vranjanaca. Izvođač će biti obeštećen, a država će preuzeti započeti objekat i videti šta je najbolje rešenje za taj prostor – ističe dr Trajković.
Jedino se, na kraju, ne nazire rešenje šta će biti ne sa 3.000 fiktivno „zaposlenih“ radnika, već i sa 760 sadašnjih radnika konfekcije „Zamber“ koji su od 27. oktobra na „belom hlebu“ kolektivnog odmora!?


GUBITAŠ
Prema podacima sa sajta Agencije za privredne registre, Konfekcija „Zamber“ je u 2007. godini ostvarila gubitak od 127.169.000 dinara, sa poslovnim prihodom od 113.918.000 dinara i rashodom od 249.885.000 dinara. Zanimljivo je da je osnivački kapital „Alene“ prilikom osnivanja „Zambera“ iznosio samo 1.500 evra.

DINKIĆEVE PRETNjE
Mlađan Dinkić, ministar ekonomije i regionalnog razvoja, i glavni promoter „Zambera“, reagujući na odbijanje radnika „Jumka“ da pređu na rad u „Zamber“, oštro je zapretio „neposlušnim“ vranjskim tekstilcima 27. oktobra 2007. godine.
– Radnici „Jumka“ koji ne pređu u „Zamber“ dobiće otkaz. Oni će u „Zamberu“ imati veću platu nego u „Jumku“, 14.000 prema manje od 10.000 dinara. Garancija radnicima „Jumka“ je i što „Zamber“ u Vranju gradi novu fabriku u kojoj će zaposliti 3.000 ljudi, a nova fabrika treba da počne sa radom 1. marta 2008. godine – „vidovit“ je bio Dinkić pre tačno godinu dana.

ŽALOSNO
Snežana VELIČKOVIĆ, predsednica ASNS u „Jumku“, podseća da je pre godinu dana bila u pravu kada je pozivala radnike „Jumka“ da ne prelaze u „Zamber“.
– Bila sam u pravu, ali je to žalosno za radnike što sam tačno predvidela šta ih čeka sa Savasom. Ali, i radnici snose odgovornost što nisu poverovali sindikatu koji se bori za njihova prava i istrajava na pozicijama spasavanja našeg „Jumka“ – uporna je Snežana Veličković.
Radojko MAKSIĆ, predsednik UGS „Nezavisnost“ „Jumka“ i predsednik GS TKO, koji je ranije zastupao „mekši“ stav prema „Zamberu“, nakon najnovijih događanja drastično je izmenio svoje mišljenje.
– Mislim da je projekat „Zamber“, kao mera Vlade Srbije, definitivno propao i da je na potezu država kada se radi o „Jumku“ i Vranju. Zato sam na protest radnika „Jumka“ pozvao i radnike „Zambera“, budući da su nam interesi isti – smatra Maksić.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar