Antić ante portas



Antić ante portas

Nema ovde sile koja će ga pitati šta je radio prethodnih godinu i po dana, šta je sa sto miliona dinara koje je preko SS podelio klubovima kao potpuno nelegalan organ, zašto mu skupština kasni toliko vremena…





Najnovija dešavanja u vranjskom sportskom svetu još jednom su jasno pokazala, svima koji to hoće da vide, da se lokalni sport svodi na isključivo dve dimenzije – finansijsku i političku. Od sporta, slažu se posmatrači, nema ni slova, ali je zato finansijski kolač tako veliki da su se prva iskre nerazumevanja u vladajućoj koaliciji dogodile baš po tom pitanju. Dva su događaja samo podvukla ovu situaciju i učinila je transparentnijom – pokušaj ministra za sport Dejana Ivanovnića da pod svoju kontrolu stavi Dinamo, koji je do sada bio u neprikosnovenom vlasništvu dvojca Nebojša Zupančić – Miroljub Stojčić, ali i akcija Gradskog veća da se poslovanje Sportskog saveza stavi pod kakvu – takvu društvenu kontrolu. Ko je ovde gazda jasno se vidi iz činjenice da ni jedna ni druga akcija nisu za sada uspele, ali i da nisu u potpunosti zaustavljene. Reč je, naravno, o novcu, čija će kontrola biti omogućena političkim uticajem. A pare nisu male – računa se da je za vranjski sport u ovoj godini preko SS izdvojeno preko 76 miliona dinara, a da samo Dinamo od toga dobija 24 miliona. Ogroman je to novac koji danas malo ko kontroliše, toliko slabo da je i podzakonskim aktima morao da se podseti na tu obavezu. Priča je to o dve ili više suprostavljenih koncepcija, koje su se ovoga puta prvi put dodirnule, i koje neće uspeti da nađu međusobni mir ni po jednom pitanju. Radi se o sukoba jednog dela „žute“ sa nekim delovima „crvene“ koalicije, koji su se neminovno preslikali na SPS, a moguće je i na demokrate. Dakle, lični interesi haraju ovom pričom, a kada se oni taknu, više ništa nije sveto. Tako nekako i teče priča koja sledi – milosti nema, ni za koga.

NO PASARAN

Sve je počelo na jednoj od sednica Gradskog veća, kada se raspravljalo o sasvim benignoj temi – Odluci o organizaciji Gradske uprave. Nije to neki posao, prepiše se neko gotovo rešenje, i čas posla. No, nečiji interes je bio ugrožen. Kažu da je Zoran Antić, potpredsednik Skupštine, koji, uzgred, niti je član veća po izboru niti formacijski, demonstrativno napustio sastanak, korsterniran rešenjima vezanim za SS. Pri tom, tvrde prisutni, glasno je, i to dva puta, viknuo u Stojčićevom pravcu – neće ti to proći!
Oni koji znaju tehnoilogiju socijalista predvideli su šta će se dalje događati. Priča se da je Antić, čim je izašao iz male sale SO Vranje, odmah zvao Milana Nikolića da mu se požali na Stojčićevo ponašanje. Popodne je odmah bio sastanak Veća staraca SPS-a, i donet je zaključak da se Stoj;i` do daljeg ne dira. Čak i da ova priča nije tačna, ima u njoj malo socijalističkog šmeka, koji upućuje na nadu da se možda sve to baš tako i dogodilo.
E, sad, šta to Miretu nije prošlo? Akt o organizaciji grada u jednom delu bavi se Sekretarijatom za sport, omladinu i slično, i Gradsko veće je sa 12 prema 0 donelo odluku da se to opštinsko telo bavi „nadzorom i kontrolom stručnog i finansijskog delokruga rada SS“. Antiću se ova priča, očigledno je, nije dopala, pa je mimo veća na nju stavio amandman, preko Komisije za propise, koji je kasnije Skupština i usvojila. Dakle, Miretu zaista nije prošlo!
Priču da je baš Zoran Antić podnosilac amandmana vezanog za SS potvrdio je i advokat Ivan Stanojković, predsednik gradske Komisije za propise.
– Naše je bilo samo da ustanovimo da li je ovaj amandman u skladu sa zakonom, i mi smo to učinili. Nikakve druge implikacije nisu u našoj nadležnosti – kaže Stanojković.
Skupštinski materijal, ipak, pokazuje da je ovaj sukob više fingiran nego stvaran, jer Antićev amandman ostavlja deo o finansijskoj kontroli, a izbacuje samo deo o stručnom nadzoru.
– Ja sam dao predlog amandmana još na samoj sednici GV. Radi se o mehanizmu za kontrolu trošenja para u Sportskom i Omladinskom savezu. Odluka je donet u izvršnom delu, ali je kasnije kroz komisije preinačena. Hoćemo da jasno definišemo situaciju, kad se troši 76 miliona dinara mora da se zna i kako. Sve je urađeno u saradnji sa Stojčićem i uz njegovu saglasnost – tvrdi Antić.

ZAKONITOST

Ali, ova priča je, čini se, samo vrh ledenog koji izranja iz mutne vode SS. „Neko“, očigledno veoma zainteresovan, uočio je da Sportski savez radi potpuno nelegalno, da je mandat sadašnjem rukovodstvu istekao još prošle godine, te da su, sledstveno tome, i svi poslovi koje savez radi potpuno van zakona! Kad je video da je vrag odneo šalu, Antić je promptno zakazao Skupštinu saveza, ne bi li stvari vratio u legalne okvire. No i tu je bilo problema, jer je skup zakazan najpre za kraj oktobra, pa za početak novembra, da bi konačno odlučeno da on bude održan 11. novembra. U odgovoru na napade za nelegalan rad, Antić tvrdi da je ta situacija poznata, ali ne samo njemu, nego svim učesnicima sportsko – finansijsko – političke utakmice.
– Legalno i legitimno postojimo i radimo. Poslednja Skupština održana je 26. juna 2003. godine. U prošloj godini konstituisan je Sportski savez Srbije, došli su novi ljudi, i sada se čeka donošenje Zakona o sportu. O tome su obaveštene sve naše članice, da će ovo rukovodstvo do daljeg biti na sadašnjim mestima. Kako donošenje zakona kasni, javila se potreba da Skupština ipak bude održana. Postali smo grad, i moramo da tome upodobimo svoje akte. Definitivno, skupština će biti održana 11. novembra, u 11 sati – tvrdi Antić.
I tako, čini se da je Antić ponovo uspeo, i to veoma lako, da amortizuje nezadovoljstvo zbog njegovog upravljanja SS. Demokrate, koje su najzainteresovanije da ga stave pod kontrolu, ali i delovi SPS-a koji veruju da se on preterano osilio, ni ovoga puta nisu prošli. Antić je, naime, uspeo da mimo volje Gradskog veća, kroz nekakve komisije, samoinicijativno, zaustavi nameru da ga Sekretarijat za sport makar i minimalno kontroliše, mada ljudima iz tog tela ni do sada nije padalo na pamet da rade svoj posao. Na pritisak da radi nelegalno, jednostavno će dovesti svoje poslove u sklad sa zakonom, i to je to. Nema ovde sile koja će ga pitati šta je radio prethodnih godinu i po dana, šta je sa sto miliona dinara koje je preko SS podelio klubovima kao potpuno nelegalan organ, zašto mu skupština kasni toliko vremena… Nema ko čak ni da ga pita u kom svojstvu on zakazuje Skupštinu SS, kad je nelegalan. Ponovo će ga izabrati za predsednika SS, jer je on sam pravio listu delegata za Skupštinu, i stvari će ponovo leći na svoje mesto, bar se tako čini u ovom času.
Ovde su sukobljene dve koncepcije – jedna koja hoće odmah i sve, i druga koja hoće polako, i ako može, da se ništa ne menja. Nije to obećavajuća konstelacija, a glavni igrač, izvršilac budžeta Miroljub Stojčić, uporno stoji po strani i smeška se. Da nije svemoćan, pokazala je i ova situacija, a da u lokalnoj vlasti ima više od dve neophodne pameti i do sada nije bilo teško zaključiti. Sve u svemu, voda je ustalasana, i sada valja videti ko će i kako uspeti da je smiri. Taj posao neće biti lak, i od njega zavisi mnogo toga u budućnosti koalicije. Za sada, sve strane tvrde da ona nije uzdrmana, a da li je to istina, pokazaće već naredno zasedanje skupštine Grada.


SUKOB
Situacija vezana za Dinamo, ma koliko se trenutno činila različita, u suštini je ista kao i priča o SS. Dinamo je od opštine, priča se, jer to niko pouzdano ne može da utvrdi, dobio ove godine oko 24 miliona dinara. I te pare, po običaju, niko ne kontroliše. Više puta su od Zupančića traženi finansijski izveštaji, ali od toga slaba vajda – poslovanje Dinama obavijeno je velom tajni. Uz to, novi ministar sporta Dejan Ivanović skrenuo je pažnju da je i UO kluba istekao mandat, što praktično znači da je i Nebojša Zupančić nelegalni predsednik kluba. U takvoj situaciji, demokrate su pribegle lukavoj taktici – Ivanović je predložio formiranje radne grupe za spas Dinama, koja bi bila formirana od uglednih građana i sportskih radnika, i koja bi pripremila Skupštinu kluba u najkraćem roku, što je i logičan put izlaska kluba iz krize u kojoj se nalazi, jer čaršija priča da je Dinamo, i pored 24 miliona dobijenih para, dužan još najmanje deset miliona dinara! Ali…
– Predlog za formiranje radne grupe dao je Ivanović, mi smo ga proširili, pa smo shvatili da je preglomazan, i na kraju smo rešili da ga povučemo – bez imalo sarkazma govori Antić.
Dakle, radna grupa trebala je da ima pet članova, sa Ivanovićem na čelu. Ali, u nekolikim raspravama došlo se do zaključka da se još za neke ljude mora naći mesta u tom telu, pa je prvobitni spisak proširen na 11 ljudi. Ivanović je, priča se, bio van sebe kada je video skupštinski materijal, u kome radna grupa ima 16 članova, jer su joj dodati i Zupančić i članovi bivšeg UO odbora kluba. Dakle, stvar je razvodnjavana dodavanjem imena na listu, da bi skidanje sa dnevnog reda Skupštine u jednom času za sve bio jedini logičan potez!
– Ništa se ne menja, jer mi imamo čvrstu nameru da sredimo situaciju u Dinamu. Nismo zaštitili Zupančića, Dinamu su neophodne vanredne mere, i to će se veoma brzo dogoditi – kaže Antić, ne objašnjavajući zašto to nije moglo biti urađeno odmah i sad.
Sa druge strane, ministar sporta Dejan Ivanović, pokretač čitave akcije vezane za Dinamo, kaže da ta akcija nije ni malo politička, nego ima samo nameru da spase Dinamo iz ponora pred kojim se nalazi. Ministar kaže da je i Zupančić bio obavešten o formiranju radne grupe, kao i o svojoj obavezi da podnese finansijski izveštaj o stanju u Dinamu.
– Zašto je predlog skinut sa dnevnog reda Skupštine je pitanje za Mandatno imnunitetsku komisiju (koju inače vodi Zoran Antić, p.a.), a ne za mene. Smatram da je dobro što je predlog povučen, da se posao u narednom periodu još bolje odradi. Ovde je reč o zameni teza, ta optužba da je u sve umešana politika. Pa Zupančić je u Dinamu upravo došao kao eksponent politike – jasan je Ivanović.
Ministar sporta u GV stvari stavlja u nešto širi kontekst, i tvrdi da ništa nije radio na svoju ruku i samoinicijativno. Prema njegovim rečima, još na skupštinskom zasedanju u avgustu, odbornička grupa SRS-a tražila je da im se dostavi finansijski izveštaj Dinama, pa je on, kao nadležan, morao da dalje to gura u proceduru.
– Ja moram da na to pitanje odgovorim, i samo radim posao za koji sam plaćen – kaže Ivanović.
Ako je priča oko Dinama ovog puta relativno prostim manevrom zaustavljena, ostaje da se vidi kako će se stvari dalje odvijati. Ili će u međuvremenu vlast ne nađe način da se i oko ovog problema nagodi.

ZUPANČIĆ:  ODLAZIM!
Posle najnovjih događanja vezanih za Dinamo, predsednik UO kluba Nebojša Zupančić rešio je da se povuče sa funkcije na kojoj se nalazio u prethodne četiri godine, i to neopozivo. On u izjavi za „Vranjske“ kaže da je u kontaktu sa gradonačelnikom Stojčićem samo tražio da se klub ostavi na miru do kraja polusezone, „da bi oni koji ga preuzmu uopšte mogli da ga vode“.
– Ne verujem da se sve ovo radi za dobrobit Dinama, jer bi se radilo drugačije. Mnogi klubovi nemaju Skupštine a imaju probleme, pa niko ne pravi radne grupe. To je ipak upereno protiv mene, i to od ljudi koji su u klubu bili u senci i koji nisu mnogo uradili. Uradio sam mnogo za klub, i način na koji se vodi haranga protiv mene izuzetno je nekorektan – smatra Zupančić.
No, posle svega, ostaje pitanje novca. Da li će odlazeći predsednik ipak da podnese finansijski izveštaj o svom radu u klubu?
– Naše poslovanje nije sporno, i ide preko Sportskog saveza, i može se kontrolisati. Nije u redu da predsednik kluba direktoru podnosi bilo kakav izveštaj. To rade stručne službe, i ja sam već dao nalog u tom smislu. Oko toga se diže nepotrebna fama, jer predsednik se ipak ne bavi takvim stvarima, ima ljudi koji za to primaju platu – jasan je Nebojša Zupančić.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar