Jedan mandat za sve radikale



Jedan mandat za sve radikale

Pozive za oktobarsko zasedanje Skupštine će praktično dobiti i „pravi“ i „odbegli“ radikali, dakle ukupno 27 sadašnjih i budućih odbornika na samo 16 mandata





Iako je bilo za očekivati da se tenzije između „pravih“ i otcepljenih radikala konačno smire posle formiranja Srpske napredne stranke (SNS), to se ipak nije dogodilo. Razlaz vranjskih radikala protekao je bez batina i bacanja niz stepenice, kao u nekim drugim mestima, ali je jedno pitanje ipak ostalo nerešeno – kome će pripasti mandati koje je SRS osvojila na lokalnim izborima maja ove godine? Naime, na prethodnom zasedanju GS Vranje, 13 od 16 odbornika SRS prešlo je u Tominu SNS, ponevši sa sobom i mandate koji su im pripali kao kandidatima sa liste SRS. Ne bi tu za stranku bilo pomoći, kao što je nema ni u republičkoj Skupštini, da nije zvaničnih dokumenata, izjava, ostavki i ugovora kojima je ta materija regulisana između stranke i njenih odbornika, a da im se baš ne bi dešavale ovakve stvari. Ugovori potpisani između stranke i svakog radikalskog odbornika overeni su u sudu, baš kao i blanko ostavke i izjave kojima se odbornici obavezuju da u svakom času svoj mandat stave na raspolaganje stranci. Ali, kad je stvar pukla, neki radikali su stranku tužili sudu, navodeći „izmenjene okolnosti“ kao razlog što traže poništavanje blanko ostavki. Četvrti opštinski sud u Beogradu pretrpan je ovakvim tužbama iz čitave Srbije, pa i iz Vranja, ali mu se baš ne žuri i da ih rešava, mada se presude po ovakvim pitanjima donose po hitnom postupku. Opštinska izborna komisija (OIK), držala se zakona, pa su sada mandati odbeglih radikala vraćeni stranci, ali izgleda da zavrzlama time nije rešena. Obe strane najavljuju da će u punom sastavu doći na sednicu parlamenta 30. oktobra, pa će predsednik Slobodan Stamenković biti na pravim mukama kome da se privoli carstvu. Da nevolja bude veća, Skupština je već formirala svoja radna tela, a na čelu dva saveta nalaze se, sa kvote radikala, ustvari pripadnici SNS. Situacija je, dakle, krajnje zanimljiva i, mada je sve jasno što se zakona tiče, to još uvek ništa ne znači – zemlja je ovo Srbija.

POVRATAK

Sa malim zakašnjenjem, radikali su gradskoj Skupštini podneli zahtev za promenu svojih odbornika, taktizirajući preko mesec dana, verovatno očekujući konačni rasplet. Kad se videlo da od mirbe nema ništa, radikali su krenuli u povraćaj svoje imovine. Kao ovlašćeno lice stranke zahtev za povraćaj mandata podneo je Dragan Todorović, visoki funkcioner stranke, potvrđeno je u OIK-u. U odsustvu predsednice tog tela, Mirjane Mladenović, koja je još na bolovanju, sastanak na kome se odlučivalo vodila je sekretar OIK-a Ljiljana Stojanović, koja kaže da vranjska politička praksa do sada nije imala slučaj kao što je ovaj, nastao „radikalnim rascepom“.
– Todorović je OIK-u predao ugovore o regulisanju međusobnih odnosa između podnosioca lista i kandidata za odbornike, i to za 13 mandata. Za 11 odbornika su dostavljeni i ugovor i blanko ostavka, dok je Predrag Stošić potpisao ugovor i kao odbornik i kao ovlašćeno lice, na šta nije imao pravo, jer ugovor mora da ima dve strane. Za Momira Stoiljkovića nedostaje ugovor, koji nam je bio neophodan za odlučivanje. OIK ne oduzima mandate, ali smo utvrdili da jedanaestorici odbornika prestaje mandat po članu 47. zakona, koji kaže da se data ostavka ne može povući – kaže Stojanovićeva.
Sagovornica „Vranjskih“ kaže da je OIK imao u vidu tužbe koje su odbornici SRS podneli sudu, ali da će se o tome odlučivati kasnije, pošto sud donese odluku. Pozive za sednicu, dodaje ona, dobiće i jedni i drugi.
– Nemamo nikakvo obaveštenje od suda, i nikakva privremena mera nije izdata u tom smislu. Mi radimo po zakonu, a moguće je da se na sednici skupštine pojave i stari i novi odbornici. Sadašnji odbornici će to i ostati dok ih skupština ne razreši. Oni na to imaju zakonsko pravo. Pozive za oktobarsko zasedanje će praktično dobiti i jedni i drugi – kaže Stojanovićeva, uz napomenu da će OIK, ipak, na jednoj od svojih narednih sednica, a svakako pre održavanja Skupštine grada, doneti konačnu odluku po ovom pitanju.
Inače, kako se saznaje, odluka OIK doneta je sa samo jednim uzdržanim glasom, i to predstavnika DS.
Da je sa zakonske strane čitava priča na strani „pravih“ radikala potvrđuje i Predrag Stojković, predsednik OO SRS-a u Vranju:
– OIK nam je vratio 11 mandata, dok su dva još uvek sporna, ali ćemo i njih da vratimo. Skupštini ostaje da samo konstatuje da je OIK doneo ovakvu odluku, i da uvede naše nove odbornike u rad parlamenta. Naši raniji odbornici ne bi ni trebalo da dobiju pozive, jer praktično više nisu odbornici – veruje Stojković.
Sagornik „Vranjskih“ skreće pažnju i na činjenicu da su vranjski odbornici Srpske napredne stranke tužili sudu centralu stranke SRS, tražeći da se ponište ugovori koji imaju sa bivšom strankom.
– Oni su tužili stranku, i traže da zadrže mandate. Ne znam po kom osnovu? Ostavke su potpisane u sudu. Ne znam ko je koga i na koji način mogao da prisili da uradi tako nešto? SRS će ih kasnije, uveren sam, tužiti za klevetu – smatra Stojković.

SUDANIJA

Priča oko suđenja bivših radikala sa strankom sa čije su liste postali odbornici nova je velika moda u Srbiji. Za sve tužbe po tom pitanju nadležan je Četvrti opštinski sud u Beogradu, na čijoj je teritoriji sedište SRS-a. Neki vranjski „naprednjaci“ veruju da su tužbe uputili u Beograd jer „Toma u tom sudu ima nekoga“, ali čini se da stvari stoje sasvim drugačije. Naime, prema navodima portparola tog suda, sudije Vesne Milojević, do 30. septembra tamo je stiglo ukupno 539 tužbi po pitanju mandata SNS u raznim lokalnim skupštinama. Milojevićeva nije mogla da potvrdi da se među njima nalaze i tužbe vranjskih odbornika, ali je potvrda te informacije stigla iz GS Vranje, kojoj je priložen jedan od primeraka tužbe odbornika protiv svoje bivše stranke.
– Osnov spora je raskid ugovora zbog promenjenih okolnosti, sa izricanjem privremene mere vraćanja potpisanih primerki blanko ostavki. Tužbe se zavode pojedinačno, po imenu i prezimenu tuženog i tužitelja, a postupajuće sudije su u ovoj fazi vratile predmete tužiteljima, zbog neuredne dokumentacije. Zato u ovom času, sledstveno Zakonu o praničnom postupku, nije jasan vremenski rok u kome bi ove tužbe mogle biti rešene – jasna je Milojevićeva.
Prema njenim rečima, sud još uvek nije odlučio da li će sve tužbe bivših odbornika SRS-a protiv te partije objediniti i uniformno rešavati, ali „sud svakako postupa u skladu sa zakonom i u konkretnom slučaju će zauzeti jednoobrazan stav“.
Stvar je dakle, u ovom času jasna, mada se, paradokslano, još ništa ne zna. OIK je odradila svoj posao, i vratila mandate SRS, koji je već praktično oformio novu odborničku grupu. Na sednici Skupštine 30. oktobra pojaviće se i novi i stari odbornici, ali kada novi stupe na dužnost, pripadnici SNS-a, osim dvojice „spornih“, moraće da napuste salu, jer će iznenada postati samo obični građani. Dalje sve zavisi od odluke suda u Beogradu. Ako sud dosudi da su blanko ostavke važeće, ništa se ni u GS Vranja više neće menjati. Ako pak sud reši da odbornici „naprednjaka“ imaju pravo na mandate zbog „promenjeih okolnosti“, Skupština u Vranju će morati stvari da vrati na staro, pa bi na novembarskom zasedanju mogla bi da se ponovi ista, samo obrnuta scena. Tada bi po odluci suda radikali mogli da izgube mandate, a „naprednjaci“ da ih ponovo dobiju. U ovom času, obe opcije su i moguće, i jednako verovatne.


ODBORNICI

Gradski odbor SRS-a doneo je i odluku o izboru novih odbornika na, kako oni smatraju, upražnjena mesta u lokalnoj skupštini. Iz starog saziva ostala su tri odbornika, i to predsednik vranjskog odbora Predrag Stojković, advokat Petar Mitić i Aleksandra Rajković, za koju su se i jedni i drugi nadali da će im prići. Na narednoj sednici GS Vranje, koja je zakazana za 30. oktobar, novi odbornici radikala postaće i Verica Trajković, Predrag Kostić, Stefan Dutina, Dejan Ristić, Dragoljub Kostić, Jovan Milosavljević, Čedomir Nedeljković, Ranka Stančić, Srboljub Spasić, Ljubinka Stanković i Srđan Krstić.

NOVI LjUDI

U beogradskom „Sava centru“ konačno je, posle mnogih najava, formirana i Srpska napredna stranka, SNS, na čelu sa Tomislavom Nikolićem. Nova politička organizacija privlači, čini se, kao sijalica leptire, mnoge ljude koji u svojim matičnim partijama nisu uspeli da se probiju na način koji oni smatraju zadovoljavajućim. Uostalom, i vodeći par nove stranke, Svetlana i Marjan Cekić, u SNS su, preko radikala, stigli iz DSS-a. „Vranjskim“ je potvrđeno da su u novu stranku iz DSS-a prešli nekadašnji članovi opštinskog odbora Nebojša Zupančić, predsednik „Dinama“, i doskorašnji direktor Arhiva Miodrag Janjić. Uz njih, tu je i Miroslav Demković, koji je čak bio i odbornik DSS-a, i koji se preko te stranke zaposlio u „Komradu“. Njegova supruga je čak bila i član Opštinskog veća kada je Dejan Stanojević morao da demisionira sa te funkcije. No, nisu deesesovci jedini. Tu je, od poznatijih, recimo, i Nebojša Jovanović Šukar, za koga u SNS-u veruju da im se pridružio zbog razočarenja politikom SPS-a.
– Trenutno smo otvoreni za sve nove ljude, i prilaze nam ne samo iz DSS-a i SPS-a, nego i iz drugih partija, pa čak i iz DS – kaže Predrag Stošić, čovek koji je sa najviše funkcije među vranjskim radikalima prešao u novoformiranu stranku.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar