Socijala za prekobrojne



Socijala za prekobrojne

„Nektar“ je spremio investicioni program vredan šest miliona evra, ali je stvar zapela sa sindilacima koji ne pristaju na ponuđeni socijalni program





Sa ponudom od dva miliona plus jedan evro za 70 odsto kapitala „Hebe“ iz Bujanovca, te investicionim programom „teškim“ šest miliona evra, kompaniju „Nektar“, proizvođača voćnih sokova iz Bačke Palanke, Agencija za privatizaciju rangirala je ispred beogradskog „Roming elektronika“, drugog ponuđača na tenderu. Ova kompanija ponudila je za kupovinu najveće fabrike kisele vode i sokova na jugu Srbije jedan evro manje (?!), ali ponuđene investicije vrede milion evra. „Nektar“, međutim, očekuju neizvesni pregovori o socijalnom programu sa timom sindikalaca u „Hebi“ koji ne pristaju na ponuđenu „minimalnu“ socijalu od 100 evra po godini radnog staža za višak od preko 200 od 517 zaposlenih radnika.

RANGIRANjE

Agencija za privatizaciju, na svojoj poslednjoj sednici održanoj 29. septembra, rangirala je ponuđače na tenderu za prodaju 70 odsto kapitala bujanovačke „Hebe“. Sanja DjELIĆ, predstavnik za medije Agencije, napominje da je odluka tenderske komisije za „Hebu“ bila logična i očekivana.
– Razmatrajući kompletne ponude oba potencijalna kupca, kompanije „Nektar“ i „Roming elektronika“, tenderska komisija izvršila je rangiranje prema visini ponuda za 70 odsto kapitala „Hebe“ i iznosu investicionih programa, uzimajući
u obzir i ponuđeni socijalni program. Ponuda kompanije „Nektar“ je bila povoljnija, posebno na planu investicija. Naravno, to samo po sebi ne znači da je „Nektar“ siguran kupac, jer predstoje pregovori o visini cene u Agenciji za privatizaciju i sa predstavnicima sindikata o socijalnom program – obrazlaže Djelićeva.
I Miodrag MANASIJEVIĆ, generalni direktor „Hebe“ i predsednik tenderske komisije, potvrđuje „da kupac još nije konačno poznat, ali da je „Nektar“ u velikoj prednosti“.
– Rangiranje je obavljeno i „Nektar“ je u značajnoj prednosti, u prvom redu zbog investicionog programa od šest miliona evra. Od poslednje sednice tenderske komisije teku rokovi za pregovore i sa Agencijom za privatizaciju i sa predstavnicima reprezentativnih sindikata u vezi socijalnog programa. Rok za pregovore je 30 dana, počev od 30. septembra, ali se može produžiti još za 15 dana. Predstavnike kompanije „Nektar“ očekuju pregovori sa sindikatima o dodatnom socijalnom programu, budući da su oni ponudili minimalni socijalni program, godinu dana bez ikakvog otpuštanja, te da se narednih pet godina ne menja delatnost „Hebe“. Ako pregovori budu uspešni, očekivanja su da „Nektar“ preuzme „Hebu“ pre kraja ove godine – navodi Manasijević.

TIM

Osim onih elemenata minimalnog socijalnog programa za zaposlene u „Hebi“ koje je naveo generalni direktor, javna je tajna da radnike ponajviše muči i iritira saznanje da je jedan od segmenata socijalnog programa koji se odnosi na višak zaposlenih, koji se procenjuje na preko 200 od 517 zaposlenih, ponuda da se prekobrojnima isplati 100 evra po godini radnog staža. Nebojša ILIĆ, predsednik reprezentativnog Samostalnog sindikata u „Hebi“, međutim, očekuje pozitivan ishod pregovora sa kompanijom „Nektar“ za zaposlene u svojoj fabrici.
– U toku je priprema pregovora i o socijalnom programu sa kompanijom „Nektar“, što odrađuje Agencija za privatizaciju. „Nektar“ je ponudio minimalni socijalni program, što ne znači da će taj program da ostane. Mi u Samostalnom sindikatu pripremamo tim za pregovore u koji ulaze predstavnici sva tri sindikata, dakle, i ASNS i „Nezavisnosti“, sa željom da se izborimo za interes radnika i ostvarimo više od ponuđenog socijalnog programa – kaže Ilić.
A iz kompanije „Nektar“ oglasili su se zvaničnim saopštenjem preko svog Odeljenja za marketing, najavljujući konkretne mere na planu investicija ukoliko, podrazumeva se, uspešno okončaju pregovore sa Agencijom za privatizaciju i postanu vlasnici 70 odsto kapitala bujanovačke „Hebe“.
„Ključne investicije u „Hebi“ biće revitalizacija brenda kroz marketinške aktivnosti, unapređenje distribucije proizvoda kroz sve maloprodajne kanale i povećanje proizvodnih kapaciteta, kao i poboljšanje efikasnosti postojećih. Nameravamo da od „Hebe“ napravimo uspešnu, profitabilnu kompaniju sa značajnim učešćem na tržištu voda, uz obavezno proširenje broja proizvoda“ – stoji u zvaničnom saopštenju za medije Odeljenja za marketing kompanije „Nektar“ iz Bačke Palanke.


NISKA CENA I DUGOVI
Ponuđena cena za 70 odsto kapitala „Hebe“ od dva miliona evra znatno je niža od 10 miliona evra, koliko iznosi procenjena knjigovodstvena vrednost bujanovačke fabrike. Saša DjOGOVIĆ, poznati ekonomista navodi dva ključna razloga za tako nisku cenu koja je ponuđena na tenderu za prodaju „Hebe“.
– Koliko sam informisan o stanju na domaćem tržištu voda, smatram da su na ovo tržište već ušli krupni igrači, kao u postupku privatizacije i prodaje aranđelovačkog „Knjaza Miloša“, a tu je i „Koka kola“ koja je kupila „Rosu“. I drugo, „Heba“ u poslednje dve, tri godine posluje sa gubicima i ima određena dugovanja, što svakako utiče na cenu na tenderu – zaključuje Djogović.
Da preciziramo, „Heba“ je poslovnu 2007. godinu završila sa gubitkom od 234.000 evra, a njena ukupna dugovanja po raznim osnovama, kratkoročna i dugoročna, dostižu krajem 2007. godine 3,7 miliona evra. Naravno, tu su i obaveze po osnovi neraspodeljene dobiti zaposlenim radnicima u iznosu od 390 miliona dinara, što znatno nadilazi cenu ponuđenu na tenderu.

„NEKTAR“ U HANU
„Delišes“ iz Vladičinog Hana, koji je nekad u svojim pogonima zapošljavao više od 1.000 radnika, privatizovan je prodajom četiri svoja dela. Danas jedino uspešno posluje pogon koji je kupio „Nektar“ iz Bačke Palanke koji pokriva 55 odsto domaćeg tržišta sokova, a deo proizvodnje izvozi u sve zemlje balkanskog okruženja, te u SAD, Kanadu, Australiju, Hongkong, Švajcarsku i Irsku. Sa godišnjom proizvodnjom od 300 miliona sokova, „Nektar“ ostvaruje prihod od 70 miliona evra godišnje.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar