Sutra ili malo sutra



Sutra ili malo sutra

Male su šanse za promene u vladajućoj koaliciji ali Stanojević i Stošić računaju da će Simpo, na ovaj način, početi da vraća makar deo duga koji ima prema Vojislavu doktoru Koštunici





Vladajuća koalicija, iako se spolja čini da deluje skladno i homogeno, poslednjih dana izložena je jakim pritiscima sa raznih strana. Nema mira jer vranjski odbor DSS-a po svaku cenu želi povratak u lokalnu vlast. Prema rečima zvaničnika iz više odbora koji čine vranjsku vladajuću koaliciju, čelnici DSS-a, a pre svih Dejan Stanojević i Nenad Stošić, predsednik i potpredsednik GO DSS-a u Vranju, na sve strane rovare i traže šansu za povratak na meke dušeke vlasti. U tome im, kaže legenda, zdušno pomaže i „Simpo“, koji prema ovoj stranci ima, izgleda, dugovanja „još iz perioda pre 2004. godine“. Naravno, činioci lokalne vlasti negiraju tačnost ovakvih navoda, ali činjenica da je DSS na poslednjoj skupštini umnogome ublažio svoju napadačku retoriku sama po sebi mnogo govori. Postoje dve verzije kambeka Koštuničinog podmlatka u vlast. Najpre, tu je uloga petog točka na automobilu, dakle predstava u kojoj bi DSS bio rezervni igrač vladajuće koalicije, kojom bi mogli da se plaše svi ostali, i koja nije preterano neverovatna. Druga varijanta je istiskivanje Nove Srbije iz vlasti i zauzimanje njenih pozicija, što se čini malo verovatnim, jer bi to onda slabilo poziciju SPS-a, što socijalisti mogu da dozvole tek kad skroz ostanu bez pameti.

ČVRSTINA

– O našim koalicijama su odlučivale centrale, i to će tako biti i nadalje. Trenutno kombinacija ulaska DSS-a u vlast ne postoji, i o tome uopšte nije razgovarano. Bilo je reči o tome da se zaštiti dignitet ljudi koji su činili raniju vlast, ali ništa više od toga. Konstrukcija je čvrsto ušrafljena, pa tu teško može biti pomeranja – kaže prvi socijalistički operativac Zoran Antić, koji tvrdi da u koaliciji nema nezadovoljstva Novom Srbijom, čak naprotiv.
– Pričamo o dnevnim stvarima, i tu nema nikakvih problema – jasan je Antić.
I drugo oko u glavi lokalne vlasti, DS, smatra da, posle svega, DSS mora još malo, bar narednih nekoliko godina, da provede na hlađenju. Dakle, DSS-u mesta nema, i nema, i neće ga ni biti?
– Definitivno, ne. DS neće podržati ulazak DSS-a u lokalnu vlast jer za tim nema nikakve potrebe. To su puste želje čelnika DSS-a koji su veoma teško podneli odlazak sa vlasti. „Ovde sam dok hoće građani, i politika mi u tom smislu nije potrebna za preživljavanje“, ideja je koju oni nisu bili spremni da prihvate. Zato se opet trude da uđu u vlast, makar to bilo preko gluposti za govornicom – kaže potpredsednik GO DS-a u Vranju Igor Andonov.
On jasno smatra da od čitave priče, koja je doprla i do njega, „nema ništa“, a da u ovom času nije jasno čak ni sa kim DSS razgovara o povratku u vlast, jer i „iz vrha SPS-a takođe kažu da od DSS-a u lokalnoj vlasti nema ništa“. Andonov naglašava da „nema potrebe da se menja nešto što funkcioniše“, te da su želje jedno, a realnost nešto sasvim drugo.
No, i sama činjenica da su se demokrate kod svojih koalicionih drugara raspitivale ko se sa kim i o čemu dogovara mnogo govori. Koga mleko popari, taj i na jogurt duva, pa je očigledno da predostrožnost nikad nije naodmet. Ali, ako SPS i DS nisu razgovarali sa većom narodnjačkom polovinom o daljem koalicionisanju, ko je onda to činio u njihovo ime? Na tu temu ima više verzija, a ona koja je najverovatnija je da se „Simpo“, preko svojih čelnika, ponovo umešao u lokalne političke tokove, pokušavajući da ih menja na način koji to Kompaniji najviše odgovara.

SIMPOLENDISANjE

Priča „Simpa“ i DSS-a datira, čini se, od mnogo ranije, još iz vremena formiranja prve vlade sa Koštunicom na čelu. Neko je tada Tomića i njegove uzeo u zaštitu, a taj neko je mogao da bude samo Koštunica doktor Vojislav, i niko drugi. U „Simpu“ to nisu zaboravili, i sada je izgleda došlo vreme da se bar mala ratica starog duga vrati. Nije tajna da je Tomić nezadovoljan Miroljubom Stojčićem, i da je imao ozbiljne planove da na njegovo mesto, još pre izbora, instalira jednog od svojih direktora, Srbu Manasijevića. No, taj scenario nije prošao u SPS-u prilikom predizbornog kadrovisanja, pa je Tomić morao da proguta gorku pilulu u obliku trećeg Stojčićevog gradonačelničkog mandata. Danas, priča se, lokalni DSS imao je sa Tomićem i Nikolićem više sukcesivnih sastanaka, a u cilju povratka DSS-a u vlast, makar na najmanja vrata i u meri koja se izračunava gramima. Začudo, prvo vranjski deesesovac Dejan Stanojević ne negira da je kontakata u tom smislu bilo.
– Razgovarali smo i sa Stojčićem, i sa Zoranom Antićem, ali i sa predsednikom „Simpa“ gospodinom Tomićem i poslanikom Nikolićem, pre svega o rešavanju nagomilanih gradskih problema. Bez obzira što nismo u vlasti, kontakt sa SPS-om nije prekinut, kao ni briga za poslovanje „Simpa“ i probleme na tom polju. Nije bilo zvaničnih poziva ni dogovora, ali i ako usledi poziv DS-a ili SPS-a za ulazak u lokalnu vlast, o tome će najpre odlučivati GO, pa centrala stranke, i na kraju koordinator Milovan Milošević – kaže Stanojević. On smatra da „ulaskom DSS-a lokalna vlast može samo da dobije na kvalitetu“, jer je DSS pokazao „u ranijem periodu da ume da vlada“. No, Denzi ne pokazuje znake preterane nervoze ni ako bi DSS ostao opozicija, kako je to slučaj u ovom času. Kao, dobrobit građana je najvažnija, a njoj se može doprineti i iz opozicije.
– I da ne uđemo u vlast, koalicija će ponovo imati korist, jer ćemo mi biti konstruktuvna opozicija. A pred skupštinom su tek najteže odluke – tvrdi Stanojević.
No, razloge njegovog nihilizma treba tražiti u nekim neformalnim dogovorima koji danas traže načina da se i formalizuju. Naime, prema nezvaničnim informacijama „Vranjskih“, u određenim lokalnim političkim krugovima je dogovoreno da se bivšim čelnicima vlasti iz DSS-a omogući dostojanstvena politička penzija,“jer su oni ipak bili na funkcijama, a ne čistači u NjC-ima“. Po toj kombinaciji, Stanojević bi bio pomoćnik gradonačelnika za infrastrukturu, Stošić bi bio član Gradskog veća, dok bi Slavko Nikolić bio imenovan za zamenika direktora „Novog doma“. No, za sada, zvanične potvrde ovakve kombinacije nema ni sa jedne strane.
Iskusni posmatrači čitave priče u njoj vide i ozbiljniji smisao. Naime, već duže vremena se priča da Stojčić više nije po volji nikome – DS ga gura, a socijalisti ga ne drže. Opet, poznata je lična vezanost gradonačelnika za Stanojevića i Stošića, pa nije čudo da je baš Stojčić glavni zagovornik povratka DSS-a u lokalnu vlast.
Samo, kakve šanse na uspeh ima ono što nije uspelo od maja do danas? U koaliciji su, po pitanju DSS-a, čini se, napravljena dva tabora. U jednom, ogromnom, neće ni da čuju za to, a u drugom, pretežnom, rado bi videli DSS ponovo u vlasti. Ko će nadvladati? Odgovor na ovo pitanje najviše interesuje Stošića i Stanojevića, dok drugi ovo pitanje tretiraju kao odmeravanje unutar koalicije, koje bi moglo da donese i dublje poremećaje od nekoliko nevažnih mesta za one koji su izgubili u prethodnom deljenju. Ako iza ovog dima ima i vatre, onda će koalicija biti na ozbiljnom ispitu. Ako vatre nema, onda je reč samo o nečijim privatnim željama. Svako će, naravno, izabrati scenario koji mu se više dopada i koji mu se čini verovatnijim. Bilo kako bilo, čini se da trenutna politička stabilnost mnogima ne odgovara, i da će oni sve učiniti ne bi li je poremetili. U tom smislu, odgovor koalicije mogao bi biti veoma zanimljiv, pre svega glede budućnosti, koja u ovom času ni za koga od aktuelnih igrača nije izvesna.


LjUBAV
– Nemam komentar. Neki su razgovori vođeni, ali će u oktobru sve biti jasnije. Vidi se da je ovoj vlasti potrebna pomoć, a ipak mi imamo potrebnu stručnost i iskustvo. Mnogo je v.d. stanja, i mi hoćemo da pomognemo. Volimo ovaj grad i to ćemo i dokazati – kaže Nenad Stošić, kome je, čini se, silazak sa vlasti najteže pao.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar