Psovanje od 100.000 dinara



Psovanje od 100.000 dinara

Ukoliko prvostepena presuda bude potvrđena u Okružnom sudu, policajci koji su dobili proces protiv donedavnog zamenika gradonačelnika zahtevaće naknadu nematerijalne štete zbog povrede časti u parničnom postupku





Goran STANKOVIĆ, donedavni zamenik gradonačelnika Vranja, a danas marginalna politička figura, osuđen je nepravosnažnom presudom Opštinskog suda na novčanu kaznu od 100.000 dinara u postupku u kome su ga petorica policajaca ovdašnje Policijske uprave privatnom tužbom teretila za krivično delo uvrede. Ukoliko drugostepeni, Okružni sud, eventualno potvrdi ovakvu presudu, Stanković će morati da plati pomenuti iznos budžetu Srbije, a najverovatnije još toliko na ime naknade troškova policajcima Miletu Ristiću, Zoranu Kostiću, Daliboru Stanimiroviću, Saši Veljkoviću i Bojanu Jovanoviću, kao i njihovom advokatu. Međutim, kako nezvanično saznajemo, oštećeni će, bude li Okružni sud potvrdio presudu, pravu finansijsku satisfakciju tek tražiti u privatnoj parnici za naknadu nematerijalne štete zbog povrede časti i ugleda.
Tokom suđenja dokazano da je Stanković, neposredno pred početak dočeka nove 2006/2007. godine, na trgu u centru grada, nizom neprimerenih verbalnih delikata počinio pomenuto krivično delo, pošto je policajce, odnosno privatne tužioce, „častio“ koktelom psovki i uvreda, ustanovio je sud. Sve se dogodilo zbog toga što je Stanković, tada u ulozi predsednika Organizacionog odbora javne novogodišnje proslave, bio nezadovoljan što, navodno, policajci nisu zaustavili saobraćaj u centru grada u dogovoreno vreme. U nastavku priče je sebi dodelio ulogu policijskog starešine, pokušavao naređivati uniformisanim licima, objasnila je na sudu uvređena strana. Stanković je u momentu „bliskog susreta“ u centru najverovatnije bio u pijanom stanju, zaključili su policajci „na osnovu držanja, govora i ponašanja“, i to svoje iskustvo izneli na sudu.

DOKAZI

Tuženi Stanković, kako saznajemo, odbio je na kraju suđenja prošlog četvrtka, kao i tokom čitavog njegovog trajanja, da se izvini policajcima. Službena lica policije, pak, nisu odustala od navoda i zahteva iz tužbe. Na osnovu izvedenih dokaza, sudija Dragana Tasić – Stanković objavila je u petak osuđujuću presudu po Stankovića, kojom tužena strana nije zadovoljna. Stankovićev branilac, advokatica Jelena STOJANOVIĆ, naime, smatra kako nisu izvedeni dokazi koji potvrđuju krivicu njenog klijenta.
– Smatram da sudija u prvostepenom postupku – kaže Stojanovićeva – nije pravilno i potpuno utvrdio činjenično stanje jer nijedan od saslušanih svedoka, koji su se po službenoj dužnosti nalazili na licu mesta tokom spornog događaja, nije čuo Stankovića kako vređa, već samo da upozorava policajce da zatvore saobraćaj, na šta su bili obavezni na osnovu prijave o održavanju javnog skupa. Posebno je značajan iskaz svedoka Ninoslava Jovanovića, službenika „Komrada“, koji je na ročištu održanom 3. septembra kazao da je neposredno pre, kao i u vreme incidenta bio uz Stankovića, ali ni u jednom momentu nije čuo njegovo uvredljivo obraćanje policiji.
Prema rečima Stojanovićeve, prvostepeni sud je „prevideo činjenicu da je Stanković kritične noći bio na službenoj dužnosti“ u ulozi organizatora dočeka Nove godine, „o čemu svedoče materijalni dokazi izvedeni tokom postupka“.
– S tim u vezi, sudija je prevideo opravdane interese u čiju zaštitu je kritične večeri stao moj klijent, kao predsednik Organizacionog odbora dočeka. Naime, pretila je opasnost da zbog kašnjenja u zatvaranju glavne ulice dođe do materijalne štete velikih razmera, jer je moglo doći do kašnjenja početka ili odlaganja koncerta grupe „Zana“ i ostatka planiranog programa, što bi stvorilo dodatne i bezrazložne troškove organizatorima. Zato je i upozorio policajce, a ne iz nekog drugog razloga. Uzgred, druga strana na sudu nije izvela nijednog svedoka koji bi potvrdio njihovu verziju priče – objašnjava Stojanovićeva.
Policajci su pred sudom tvrdili da se Stanković stavio u ulogu njihovog starešine, pokušavajući da ih, pre nego što je stiglo naređenje policijskog komandira preko radio veze, natera da zatvore saobraćaj u centru grada. Njegova advokatica tvrdi da oni nisu u pravu.
– Ističem – ubeđena je advokatica – da je Stanković te večeri praktično bio njihov pretpostavljeni, a privatni tužioci su kao policajci po službenoj dužnosti morali znati ko je te večeri njihov pretpostavljeni. Zbog svega što se dešavalo na suđenju, mi smo nezdovoljni krajnjim ishodom i ja ću zbog toga uložiti žalbu Okružnom sudu u zakonskom roku, zahtevajući ukidanje prvostepene presude i novo suđenje.

RADIKALNO

Zastupnik privatnih tužilaca, advokat Dragoljub PROKOPOVIĆ, nije mogao da nam nešto više kaže o reakciji policajaca na ishod suđenja, jer zbog neodložnih obaveza van grada nije prisustvovao objavljivanju presude, a nije imao vremena da je potom sa klijentima komentariše.
– Pretpostavljam da su policajci zadovoljni, jer su na ovaj način dobili određenu satisfakciju – kaže Prokopović nakon prvostepenog okončanja postupka koji je trajao skoro dve godine.
Policajci nisu želeli da istupaju u javnosti bez odobrenja pretpostavljenih, ali nezvanično saznajemo da se stvari neće završiti na eventualnom potvrđivanju ovakve presude u Okružnom sudu i da će pravo finansijsko zadovoljenje tek tražiti u privatnoj parnici za naknadu nematerijalne štete zbog povrede časti i ugleda.
Mnogi naši čitaoci verovatno će se setiti da ovo nije prvi Stankovićev nestašluk u kome je iskazao animozitet prema policajcima, mada jeste prvi sa sudskim epilogom. Za prethodni od 12. septembra 2004. godine – nije odgovarao. Naime, tada je u ulici Stefana Prvovenčanog, koja je na potezu od DIV-a do zgrade nove Pošte vikendom bila zatvorena za saobraćaj, naišao automobilom iz ulice Jovana Hadživasiljevića, ne obazirući se na pokušaj patrole saobraćajne policije da ga zaustavi. Prošao je pored jednog, ali ga je stotinak metara dalje čekao drugi saobraćajac. Stanković ga je eskivirao, skrenuvši u jednu od bočnih ulica. Zaustavljen je, ipak, kada se odatle vratio posle izvesnog vremena. Službeno lice je zatražilo da parkira auto i pokaže dokumenta na šta je, prema citatu iz službene beleške, kazao: „Znaš li ti ko sam ja? Ja sam kandidat za predsednika opštine, a ti mi kaži ko te tu postavio da me maltretiraš i zajebavaš?! Ja sam za vas opština, možete svi da ga p….e, a tebe ću na Kosovo“. Pristao je da pokaže dozvolu posle dužeg ubeđivanja, odbijajući istovremeno da se podvrgne alko testu. Kada nije uspeo da policajcu silom otme dozvolu iz ruku, demonstrativno je autom napustio mesto događaja bez vozačke i saobraćajne dozvole. Ubrzo se vratio „pojačan“ sa osam automobila punih članova SRS, stranke koja ga je u to vreme kandidovala za gradonačelnika. Blokirali su saobraćaj kod DIV-a, fizički i verbalno nasrtali na policajca koji je legitimisao Stankovića. Uzvikivali su „ovo je naša ulica“ i „videćete kad dođemo na vlast“. Policajac se spasao tek kada je dobio pojačanje. Stanković je u periodu neposredno nakon incidenta postavljen za zamenika gradonačelnika Vranja. Sukob s policijom je zaboravljen.


(NE)VASPITANjE
Ponašanje neprimereno osobi koja je doskora bila „drugi čovek ovog grada“ (uz to je i lekar) Stanković je demonstrirao i u telefonskom razgovoru sa potpisnikom ovih redova. Na našu molbu da iz svog ugla prokomentariše prvostepenu presudu, odgovorio je salvom već prepoznatljivih ličnih uvreda na račun novinara i redakcije našeg lista koja samo može da mu služi na čast. S druge strane, advokatica dotičnog bila je vrlo ljubazna da nas upozna sa mentalnim stanjem svog branjenika nakon osuđujuće presude.
– Stanković je, naravno, nezadovoljan ovakvom presudom i smatra da je osuđen zbog nečega što se uopšte nije dogodilo. Istrajaće u nameri da se dokaže kako su navodi iz tužbe privatnih tužilaca potpuno izmišljeni – kaže Stojanovićeva.

PONIŽENI I UVREDjENI
Stanković je u više navrata eskivirao sudska ročišta u ovom postupku. Kada je to već svima dojadilo, policijska patrola ga je bukvalno privela na suđenje nakon što su ga pripadnici interventne jedinice pronašli u njegovoj kancelariji u zgradi SO Vranje, koja se nalazi preko puta Opštinskog suda. Na suđenju je tvrdio da se policajcima kritične večeri obraćao „biranim rečima“, a ne psovkama i uvredama. Ovi su ga u svojim iskazima demantovali, najpre u pogledu vremena kada se incident dogodio, što je vrlo važan podatak. Naime, policajci su na sudu rekli da se sve desilo pola sata pre planiranog zatvaranja ulice u centru, oko 20.30 časova, dok su čekali naređenje dežurnog pretpostavljenog starešine preko radio veze, a ne posle 21 sat, kako je tvrdio tuženi.
„Šta radite ovde koji k…. Što ne zatvarate saobraćaj?! Ajde, bre, šetnja, marš odavde, sve ću da vas smenim. Već sam smenio jednog policajca. Niste normalni, vi ste ovde da slušate moja naređenja“ – „birane“ su reči kojima se, kako su na sudu svedočili policajci, obratio Stanković.
– Pokušao sam da ga smirim – objasnio je policajac Ristić na jednom od sudskih ročišta – ali je on stalno ponavljao da je glavni, vikao, vređao. Čoveka sam znao samo iz viđenja, a nije hteo da se identifikuje pokazivanjem lične karte. U jednom trenutku mi je rekao: „Ti ne znaš drugog čoveka ovog grada?! Ajde u k…. Marš odavde! Ti si niko i ništa, a ja sam doktor“.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar