Volonteri i ostali



Volonteri i ostali

U Vranju se članstvo u upravnom odboru, naročito ako je reč o javnom preduzeću ili nekoj dobrostojećoj firmi, tretira kao znak da si uspeo u životu





A, ja sam tu brigu skinuo s vrata. Otkako je ukinut, mirna mi je glava i imam jedan izdatak manje – šaljivo, mada, čini se, više ozbiljno, komentariše Miodrag ZDRAVKOVIĆ, direktor vranjske „Elektrodistribucije“, pitanje ko sedi u upravnom odboru njegove firme.
On objašnjava da je upravni odbor centralizovan i da se bira na nivou celog privrednog društva, te da u Nišu postoji neko telo koje „liči na upravni odbor, ali nije to“.
– Već dve godine nemamo upravni odbor u Vranju – kaže Zdravković.

TITULA

Šteta, pošto se u Vranju članstvo u upravnom odboru, naročito ako je reč o javnom preduzeću ili nekoj dobrostojećoj firmi, što „Elektrodistribucija“ svakako jeste, tretira kao znak da si uspeo u životu. Titula takorekuć. Ima, naravno, tu i onaj drugi deo priče po kome bi ljudi u upravnim odborima trebalo da donose odluke od strateškog značaja za preduzeće, dakle krajnje odgovoran i delikatan posao. Ali, sudeći po tome koliko se često sastaju upravni odbori pojedinih vranjskih preduzeća, oni koji sede u njima malo mare za to. Doduše, i nadoknade za članstvo nisu više kao što su nekad bile, kad ti je „odborina“ bila nešto kao još jedna plata, što će reći fali im „motiv“.
Tek, upravni odbori u javnim preduzećima i istim takvim ustanovama u Vranju konstituisani su nedavno, zajedno sa promenama u njihovoj rukovodećoj garnituri.Očekivano, jer svaka vlast u odbore postavlja svoje ljude – čisto da se ne iznenađuje neprijatno. Dakle, ovi upravni odbori u svom sastavu imaju ravnomerno raspoređene socijaliste, demokrate i „eksperte“, uz pokojeg zalutalog novosrbijanca.
Tako je na čelu Upravnog odbora „Vodovoda“ Slađan Cvetković, inženjer mašinstva kojeg je delegirala Demokratska stranka. Tu su još i Zoran Stojković, mašinski tehničar iz SPS, Uroš Trajković, pedijatar i direktor Zdravstvenog centra i predsednik Opštinskog odbora G 17 plus, Dušica Jovanović pravnica i Nataša Ilić, njena koleginica i partijska drugarica iz G 17 plus.
U „Vodovodu“ i predsednik i članovi dobijaju linearno 6.000 dinara mesečno, bez obzira koliko su se puta sastali. Teoretski mogu, znači, uopšte i da se ne vide a da za to budu plaćeni.
– Upravni odbor „Vodovoda“ se veoma često sastaje, tako da se to o čemu govorite desilo samo jednom i to prošle godine u vreme godišnjih odmora – kaže Božidar DjORDjEVIĆ, zamenik direktora „Vodovoda“.
Upravni odbor Direkcije za izgradnju grada predvodi socijalista Negovan Stanković, njegov zamenik je Predrag Marić, inženjer u „Telekomu“ iz DS, članovi su Vesna Arsić iz G 17 plus, Zdravko Veličković, direktor OŠ „Branko Radičević“ iz SPS i Ivica Stojković, zaposlen u AOP u Zdravstvenom centru iz DS.
Dosadašnje angažovanje predsednika i članova Upravnog odbora Direkcija je plaćala 5.000 dinara mesečno, a sada odluka o naknadi još uvek nije doneta jer se odbor nije još nijednom sastao.
Ivica Kostić, advokat iz G 17 plus, na čelu je UO „Komrada“, a članovi su i Aleksandar Trajković, zamenik direktora Direkcije za izgradnju iz DS, kao i njegov partijski drug Goran Tasić. Prema dosadašnjoj praksi, za angažovanje u Upravnom odboru „Komrad“ je isplaćivao 50 odsto od prosečne zarade u firmi, a to je, otprilike, oko 7.000 dinara.
I RT Vranje ima novi upravni odbor kome predsedava Nenad Stamenov, ekonomista iz Vranja, a članovi su Emilija Ostojić, pravnik iz Vranja, Valerija Risteska, farmaceutkinja. Dragan Nikolić, advokat iz NS, Marija Ristić, ekonomistkinja i Nevena Marković, novinarka.
– Do sada nismo plaćali članstvo u upravnom odboru i verujemo da će i ubuduće biti tako, mada o tome, u krajnjoj liniji, odlučuje baš UO koji se još nije sastao – objašnjavaju u pravnoj službi RTV.
Za razliku od njih, funkcije predsednika i članova u odborima plaćene su u Zdravstvenom centru i Zavodu za javno zdravlje, ali nije bilo moguće saznati koliko. Tek Upravnim odborom u ZC rukovodi advokat Aleksandar Stojković, a članovi su Branislav Trajković, direktor Ekonomske škole iz G 17 plus i advokat Miroslav Nešić iz DS. U ZZJZ predsednik je Aleksandar Zlatković, direktor filijale „Kredi agrikol“ banke iz G 17 plus, a članovi su pedijatri iz iste stranke Dragan Cvetković i Goran Arsić.
„Novi dom“ takođe plaća predsednika i članove Upravnog odbora. Odnedavno to su Aleksandar Protić iz NS kao predsednik i Krsta Janjić iz SPS i Ljiljana Stojanović iz DS kao članovi.
– Do sada se predsedniku plaćalo 4.000, a članovima 3.000 dinara mesečno. Koliko će to biti ubuduće odlučiće baš odbor – kaže Goran PETROVIĆ, direktor „Novog doma“ i dodaje da se odbor sastaje barem jednom mesečno.
Skromne nadoknade isplaćuje i Centar za socijalni rad.
– Dajemo 1.300 dinara po sednici, a bude ih pet-šest godišnje. Toliko su i naše dnevnice za službena putovanja – objašnjava Verica MIHAJLOVIĆ NIKOLIĆ, direktorka Centra.
Predsednik UO je Goran Stanojević, specijalni pedagog iz DS, dok članstvo čine Lidija Pešić, pravnica iz „Simpa“ iz SPS i Ivan Lazić, penzioner iz DS.
Jedna sednica Upravnog odbora „Uprave Banje“ košta 4.000 dinara, a obično je i jedna mesečno. Doktor Slobodan Pejić iz DS predsedava odborom, a članovi su Demir Demirović, taksista iz SPS, Slavoljub Kostić, ekonomista iz G 17 plus, Miodrag Antanasijević, učitelj iz DS i Stanko Petković, direktor „Rasadnika“ iz SPS.

VOLONTERI

U ustanovama kulture, tačnije njihovim upravnim odborima, stvar je sasvim drugačija, jer su funkcije u predsednika i članova neplaćene. To što su, praktično, zasnovane na njihovoj dobroj volji, ne znači i da su manje odgovorne. Naprotiv.
Upravni odbor Pozorišta „Bora Stanković“ čine učitelj Goran Trajković, onda diplomirani politikolog Slađan Stojanović i ekonomista Srđan Mladenović.
U UO Biblioteke su predsednik Goran Jakovčevski, profesor fizičkog u OŠ „Vule Antić“ i članovi učiteljica Zorica Stamenković i Gordana Babanović, inženjer hemije. Penzioner Borivoje Popović iz SPS predsednik je u Istorijskom arhivu, dok su članovi Nebojša Petrović iz DS i Časlav Ilić iz NS. U Muzeju je predsednik UO Profesor Učiteljskog fakulteta u penziji Momčilo Zlatanović iz SPS, a članovi su Srboljub Aritonović, kustos Muzej kuće „Bora Stanković“ i Aleksandar Čavdarević, profesor likovnog.
– Do sada smo plaćali 1.000 dinara po sednici, ali ću predložiti na prvoj sledećoj da ukinemu tu naknadu jer to Muzej ne može da plaća. Jeste da nisu neke pare, ali je i to za nas mnogo – kaže Slađan IVANOVIĆ, direktor Muzeja.
I u Zavodu za urbanizam ne stoje sjajno finansijski, pošto se „sami finansiraju i svaka para je dobrodošla“. Tek, predsednik je tamo Radovan Stojković, inženjer mašinstva, njegov zamenik je Nebojša Despotović, arhitekta, dok su članovi Nebojša Nikolić, takođe arhitekta, Momčilo Djorđević, inženjer zaštite na radu i Srđan Dekić, ekonomista.
U Predškolskoj ustanovi važne odluke će aminovati Nebojša Ljubić pravnik u Zdravstvenom centru i budući načelnik gradske uprave iz DS i članovi Miodrag Marković, nastavnik u penziji iz SPS, Omer Tahiri, ekonomista iz G 17 plus.
P. S. Svi upravni odbori imaju za članove ljude iz firme.


PREDSEDNICI

„Vodovod“ SLADjAN CVETKOVIĆ, inženjer mašinstva, DS
„Direkcija“ NEGOVAN STANKOVIĆ, policajac, SPS
„Komrad“ IVICA KOSTIĆ, advokat, G 17 plus
„Novi dom“ ALEKSANDAR PROTIĆ, pravnik, NS
Zdravstveni centar ALEKSANDAR STOJKOVIĆ, advokat
Zavod za javno zdravlje ALEKSANDAR ZLATKOVIĆ, direktor „Kredi agrikol“ banke, G 17 plus
Centar za socijalni rad GORAN STANOJEVIĆ, specijalni pedagog, DS
Radio televizija Vranje NENAD STAMENOV, ekonomista
Muzej MOMČILO ZLATANOVIĆ, profesor u penziji, SPS
Istorijski arhiv BORIVOJE POPOVIĆ, penzioner, SPS
Pozorište GORAN TRAJKOVIĆ, učitelj
Predškolska ustanova NEBOJŠA LjUBIĆ, pravnik, DS
Zavod za urbanizam RADOVAN STOJKOVIĆ, inženjer mašinstva
„Elektrodistribucija“ nema upravni odbor
Uprava Banje SLOBODAN PEJIĆ, lekar, DS

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar