Probijena zadnja linija



Probijena zadnja linija

Mesto načelnika najkrupniji je zalogaj koji je iko ikada otiknuo od socijalističkog kolača vlasti. Po prvi put demokrate su koaliciji pokazali i zube, a SPS je, hteo to ili ne, morao da se pomiri sa trenutnim stanjem stvari





Grad Vranje će u narednih mesec dana dobiti novog načelnika Gradske uprave, što je jedna od najznačajnijih funkcija u sistemu lokalne vlasti. Načelnik GU svakako je prvi gradski operativac, nadređeni svim službama i sekretarijatima, pa je i samo preuzimanje ove funkcije od strane demokrata svojevrsno političko iznenađenje. Prema dosada dostupnim informacijama, novi gradski načelnik biće Nebojša Ljubić, kadrovsko rešenje Demokratske stranke. Ljubić je gotovo potpuno nepoznat u vranjskim političkim krugovima, pa je njegov izbor utoliko veće iznenađenje, posebno zbog činjenice da on trenutno nema ni formalnih mogućnosti za preuzimanje ovako važnog posla. No, koalicioni sporazum je jasan, i mesto načelnika najkrupniji je zalogaj koji je iko ikada otkinuo od socijalističkog kolača vlasti. Po prvi put, prilikom ove situacije, demokrate su koaliciji pokazali i zube, a SPS je, hteo to ili ne, morao da se pomiri sa trenutnim stanjem stvari. Prvi saradnik Miroljuba Stojčića tako će postati njemu potpuno nepoznat čovek, uz to još i iz druge partije, što otvara potencijalno problematičnu situaciju u novoj koaliciji. No, demokrate su se i do sada pokazale prilično trpeljive kada je u pitanju demonstracija prave vlasti, pa nije realno očekivati da će se to promeniti u slučaju novog načelnika. No, činjenica je – načelničko mesto GU prvo je veliko postavljenje od koga će zavisiti mnogo toga. Krug oko Stojčića je sada zatvoren, i ostaje da se vidi kako će se on koprcati u akvarijumu koji je sve tešnji. Ali, prvo treba izabrati Ljubića za načelnika. Čini se da čak i taj posao, i pored svih mogućih dogovora, ne ide baš bez glatko i bez problema.

SARADNIK

Ovo je, međutim, samo jedna strana priče. Kandidat za mesto novog gradskog načelnika možda zadovoljava partijske kriterijume, ali ima problema u zadovoljavanju onih formalnih. Naime, kako je do sada u karijeri radio samo u javnim službama, Ljubić nema položen državni ispit neophodan za načelničku funkciju, pa je trenutno u lokalnoj samoupravi zaposlen na nekoj, moglo bi se reći, pripravničkoj funkciji. I njegovo trenutno radno mesto ima zanimljivo ime – on je stručni saradnik za normativne poslove u okviru skupštinskih poslova. Iza dugačkog naziva krije se praznina, zapravo kupovanje vremena formalno neophodnog za polaganje stručnog ispita, koji je opet neophodan za preuzimanje načelničkog mesta.
– Radi se o ispitu za one zaposlene u državnim službama, i to je samo formalnost, koja će biti regulisana za dve do tri nedelje. Iza toga sledi javni konkurs za mesto načelnika, pa će potom o mom imenovanju odlučiti Gradsko veće – objašnjava Ljubić korake koji slede.
No, činjenice kojih je i sam Ljubić svestan, pokazuju da on dolazi u jednu potpuno neprijateljsku sredinu, u kojoj je svako do posla došao preko neke socijalističke veze, ili zato što mu je neko rođak, švaler, ili što ima dovoljno para da podmiti „nadležne“. Priča se da je samo dosadašnja načelnica Uprave zaposlila najmanje 15 svojih rođaka na razna mesta u Gradu. Ljubić dolazi u sredinu u kojoj caruju izbacivači, sekretarice i šoferi. Kako li će se snaći u takvom okruženju?
– Nisam došao da sečem glave, ni da lečim komplekse. Svi koji su dobro radili imaće moju podršku, a oni drugi neka se plaše ne mene, nego zakona. Želimo bržu administraciju, korektniji odnos prema građanima, brži priliv stranih investicija. Ideal je opština Inđija, i smatram da on nije nedostižan – kaže Ljubić.
On ostavlja utisak energičnog mladog čoveka koji zna šta hoće, ali i koliko može. Opet, čini se da njegovim izborom ponovo niko nije zadovoljan. DS čvrsto stoji iza njega, socijalisti ga trpe i daleko od toga da su srećni zbog njegovog izbora. Naprotiv, po kuloarima se već mogu čuti razne priče o Ljubiću, kako je on, na primer, kosovski kadar (vidi okvir), neki njegovi bivši saradnici tvrde da on prima i kosovsku platu, dakle uvećanu za sto odsto, kao radnik u zdravstvu, ali i platu koju Srbima u Pokrajini isplaćuje UNMIK. Pored toga, tvrdi se da Ljubić poseduje i nekoliko nekretnina u samoj Prištini, od kojih je neke prodao, a neke nije. Ljubić je i predsednik NVO „Fopord“, koja se bavila problemima izbeglica i sličnim temama. Na samom početku rada organizacije neko je opljačkao njene prostorije i iz njih izneo sve što je „Fopordu“ do tada donirano od tehnike…
– Ja sam iz Prištine izašao u julu 1999. godine, a radni odnos sam tamo raskinuo 2001. godine, i od tada nikakve finansijske veze sa Kosovom nemam. Imao sam i stan tamo, ali je on prodat po ceni koja nije smešna, nego je mizerna. Posle 10 godina rada, sa trudnom suprugom, vratio sam se kući bez ičega i krenuo od početka – odgovara Ljubić na ovakve i slične optužbe.

MIRAN ŽIVOT

Za sebe kaže da živi mirnim životom, porodično, i da se druži sa istim ljudima sa kojima je bio oduvek.
– Nisam čovek koji mnogo priča, nego koji mnogo radi. Želim da doprinesem boljitku grada Vranja, i nadam se da ću u tome i uspeti – završava Ljubić.
On je drugi načelnik Gradske uprave u Vranju, a na tom mestu nasleđuje Miroslavu Mladenović. Ona je trenutno na bolovanju, izgleda ljuta što se njena 20 godina ničim osim Miretom ograničena moć privodi logičnom kraju. No, to je koaliciona priča – ne mogu svi da dobiju. Ima ovde i malo unutarsocijalističke igre, jer je ova stranka praktično menjala Mirino mesto za Okrug. Ta trampa ne deluje baš kao povoljna, ali ako se uzme u obzir da je na taj način Miretova moć u dobroj meri stavljena pod kontrolu, onda stvari bivaju jasnije. Na drugoj strani, pitanje je da li je Ljubić pravi čovek za tu funkciju? Ovde nema pomoći nego da se veruje demokratama, koje ga i postavljaju na tu funkciju. Do sada, oni se nisu proslavili svojim kadrovskim rešenjima. I ovoga puta, na tom polju vlada potpuna neizvesnost – Ljubić je nov, lokalna vlast stara, a funkcija jedna od najviših. Ovaj trougao mogao bi se za Ljubića pokazati bermudskim. Ali, ako je napravljen od tvrdog materijala, moglo bi mu poći za rukom ono što do sada nikome nije – da kontroliše poslove socijalista sa zvaničnog mesta. Ima li prostora za takvu nadu? Ako ste demokrata, onda svakako, ako niste…


TIMSKI IGRAČ
Šef vranjskih demokrata Goran Stefanović kaže da ta stranka smatra da je Nebojša Ljubić dobro rešenje za načelničko mesto, jer je, pored toga što pripada DS-u, u dosadašnjem radu pokazao da ume da bude i timski igrač.
– Mislim da je Ljubić sposoban da okupi ozbiljnu ekipu ljudi, koja će da promeni celokupan odnos lokalne samouprave prema građanima, a pre svega prema domaćim i stranim investitorima. Mislimo da poseduje energiju, stručnost i potrebno iskustvo, stečeno na rukovodećim poslovima u ZC. Pokazao je, do sada, da može da odradi posao na vrlo dobar način – kaže Stefanović.
Svestan da DS preuzima možda najvažniju gradsku operativnu funkciju, Stefanović kaže da svakako neće biti revanšizma ni prema kome, ali da DS ima nameru da u lokalu sredi stanje, koje je loše, „sa čim se slažu gotovo svi aktuelni rukovodioci“.

SOCIJALISTI PRINCIPIJELNI
– Izbor novog načelnika GU je stvar koalicionog sporazuma, po kome smo mi dobili okrug, a demokrate to mesto. Prema tome, personalna rešenja su stvar DS-a, i ja iz principijelnih razloga ne želim da komentarišem njihov izbor, mada o tome imam svoj lični stav – rekao je Zoran Antić, sekretar IO OO SPS-a u Vranju.
Prema Antićevim rečima, socijalisti imaju pravo na mesto zamenika načelnika, ali u toj partiji još uvek nije dogovoreno ko bi mogao da bude rešenje za tu funkciju. Prema nekim mišljenjima, to bi mogla biti dosadašnja načelnica Mirjana Mladenović, ali se ona lično do ovoga časa nije izjašnjavala po tom pitanju.

IGRA SLUČAJA
Nebojša Ljubić rođen je aprila 1965. u Kosovskoj Mitrovici, kako sam kaže, „igrom slučaja“. Gimnaziju je završio u Vranju, a Pravni fakultet u Prištini. Na Medicinskom fakultetu je radio dve godine, a onda bio sekretar KBC Priština. Po povratku u Vranje, radio je najpre u OK Radiju, da bi potom avanzovao do mesta načelnika Pravne i opšte službe vranjskog Zdravstvenog centra. Političku karijeru počeo je u Demokratskom centru 2000. godine, a kada je ta stranka 2003. kolektivno prešla u DS, to je učinio i on. Nikada nije bio na listi kandidata za odbornika, ali je na majskim izborima bio šef partijske kontrole izbora. Član je IO OO DS-a u Vranju, i šef stranačkog resora za pravosuđe i bezbednost.

DRUGI
Nebojša Ljubić postaće drugi po redu načelnik vranjske gradske Uprave. Njegova prethodnica Mirjana Mladenović najpre je bila poslednji sekretar opštine, a na toj funkciji je, posle oštre unutarstranačke borbe, nasledila Svetu Mihajlovića. Pre Mihajlovića na tom osetljivom upravljačkom mestu nalazio se sadašnji direktor Komeracijalne banke Nebojša Spasić.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar