Počelo suđenje Milenijum tima protiv Info Vranjskih U Višem sudu u Beogradu održano je pripremno ročište po tužbi vlasnika kompanije „Milenijum tim“ DOO Ivana Bošnjaka i Stojana Vujka, protiv izdavača onlajn medija Info Vranjske i odgovornog urednika Saše Stojkovića.

Tužioci su na ime povrede časti i ugleda prvobitno od tuženih potraživali dva miliona dinara, da bi, naknadno, umanjili tužbeni zahtev na 24.000 dinara.Cilj tužbe je ekonomsko devastiranje malog, lokalnog medija koji se bori za opstanak, ali i perfidno primoravanje novinara tog medija na autocenzuru u budućem izveštavanju – rekao je UNS-u advokat Ivan Ninić koji u ovom postupku zastupa Infovranjske i urednika Stojkovića.

Ninić je dodao da ne postoji odgovornost medija i odgovornog urednika kada verno prenose informacije sa javnog skupa kao što je konferencija za štampu.Jeremić: “Millennium team” jedan od najvećih asova KORUPCIJE

Tada medij vrši svoju ulogu koja mu je zakonom ustanovljena, a subjekt koji je pogođen informacijom ima izbor ili da uputi odgovor na informaciju ili da utuži aktere koji iznose konkretne činjenične tvrdnje. Međutim, umesto ova dva instrumenta vlasnici Milenijum tima su se opredelili za sudski progon medija koji niti je izvor, niti je autor sporne informacije – rekao je Ninić.

U tužbi se, kaže Ninić, naglašava da su tužioci posebno pogođeni pisanjem da iza njih „stoji vrh države“ i da se „državni novac sliva u džepove vlasnika povezanih sa vlastima“.

„Millenium team“ tužio INFO VRANJSKE i traži odštetu od 100.000 EVRA

Kako tužioci negiraju da između njih i državnog vrha postoji bilo kakva veza, predložili smo da se od Milenijum tima pribave podaci o pravnom osnovu korišćenja motornog vozila marke Audi kojim je upravljao Predrag Mali, brat ministra finansija Siniše Malog, a o čemu je ranije pisao Krik –  rekao je Ninić.

Na pripremnom ročištu Ninić je, kako kaže, predložio da sud pribavi dokaze o isplaćenoj dobiti i zaradi koju vlasnici Milenijum tima ostvaruju, kao i da se pribave svi ugovori koje je ova kompanija zaključila sa javnim preduzećima i institucijama javnog sektora u Srbiji u poslednjih devet godina.

Ninić je sudu predložio da izvrši uvid u sve podnete tužbe Milenijum tima i njegovih vlasnika koje su „usmerene protiv javne reči“.

Ninić FOTO Promo

On je rekao da je više od 30 takvih predmeta u relativno kratkom vremenskom periodu evidentirano u Višem sudu u Beogradu.

Advokat Dušan Stojković koji zastupa vlasnike Milenijum tima UNS-u je rekao da je u pitanju medijski spor u kom će se utvrđivati da li je, imajući u vidu okolnosti, medij imao pravo da objavi takve informacije ili one izlaze iz okvira slobode izražavanja, što se dokazuje jer je izražavanje slobodno.

Stojković kaže da su Info Vranjske iz tog okvira izašle jer su „neodgovorno, nesmotreno, objavile neistinite informacije bez provere“.

Mi smatramo da su propustili dužnu novinarsku pažnju i bez provere primerene okolnostima takve informacije koje su netačne objavili i time naneli štetu, jer znate, mediji mogu u slučaju objavljivanja nedopuštenih informacija grubo da povrede nečija prava, na pravu zasnovane interes, čast i ugled kod fizičkih lica ili poslovni ugled kod pravnih lica i na taj način pričine značajnu štetu – rekao je Stojković.

Na pripremnom ročištu tužioci nisu predložili svedoke jer je, kako advokat Stojković kaže, uvid u objavljene informacije i prikazivanje sudu razloga zbog kojih tužioci smatraju da im je pričinjena šteta dovoljno za donošenje pravilne i zakonite odluke suda.

Logo Milenijum tima

Naredno ročište zakazano je za 10. mart 2022. godine kada će biti saslušani tužioci, urednik Info Vvranjskih Saša Stojković i svedok Vuk Jeremić, predsednik Narodne stranke.

Info Vranjske su tužene zbog teksta pod nazivom „Jeremić: Milenijum tim jedan od asova korupcije u Srbiji“, za koji ovaj lokalni onlajn medij navodi da je izveštaj sa konferencije za novinare predsednika Narodne stranke Vuka Jeremića, održane 7. februara 2021. godine.

UNS

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.    1. Da 10/11/2021
    2. biljka 10/11/2021

    Ostavi komentar