Korona produžila liste čekanja za druge bolesti od jedne do pet godina

Eko Taxi Vranje

Epidemija korona virusa produžila je liste čekanja za lečenje drugih bolesti u kliničko-bolničkim centrima u Srbiji od jedne do pet godina, piše list Nova.

Na operaciju kolena se čeka pet godina, dakle, pola decenije, što je najduži rok za operativne zahvate u zdravstvenim ustanovama tercijarnog značaja.HOD PO MUKAMA jednog nekoronarnog uputa

Godinu dana manje čeka se na operaciju kuka, pa ako se neko u novembru ove godine prijavi za ovaj zahvat, biće operisan u novembru 2025. godine.

FOTO promo

Dijagnostika se u Srbiji u proseku čeka dve godine, a glavni razlog ovako dugog čekanja na dijagnoze je što nema dovoljno opreme za ovu vrstu medicinskih usluga.

Za operaciju katarakte u proseku se čeka godinu i po dana, pa primera radi ko se prijavi za taj operativni zahvat septembra 2021. godine, moraće da sačeka decembar 2022.

FOTO promo

Za građane jugoistočne Srbije koji usluge tercijarnih zdravstvenih ustanova dobijaju u Kliničkom centru u Nišu, olakšavajuća okolnost je što su ovde liste čekanja kraće nego u kliničko-bolničkim centrima u Beogradu gde su najduže i Novom Sadu.

Dužina čekanja na usluge tercijarnih ustanova u KBC u Kragujevcu je slična, a u nekim zahvatima ista kao i u KC Niš.

Ako ne, tu su privatnici. Hiljade evra, i očas posla.

S. Kostić  • Ostavi komentar