Jedna od asocijacija koja nam se javlja kada pomislimo na italijansku kuhinju, pored neizostavne pice i lazanja, svakako je i nezamenljivi bolonjez sos. Svako ima svoju omiljenu vrstu paste, a majstori kuvanja su verovatno godinama vežbali i pokušavali, dodavali i oduzimali sastojke, kako bi pronašli recept za idealan sos.
Što se nas tiče, savršenstvo je postignuto i ostvareno u receptu za bolonjez sos.
Nama lično – omiljeno jelo, i to u bukvalnom smislu. Ništa na svetu nije bolje od porcije paste bolonjez… Mnogi ljudi koji se amaterski bave kuvanjem olako shvataju pripremu paste bolonjez i smatraju da je bolonjez prodinstano mleveno meso u paradajz sosu. Međutim, zapravo nije.
“Good things take time” ili, kako bismo rekli, za dobre stvari potrebo je vreme – izreka je koja u potpunosti opisuje ovo jelo i njegovu pripremu.
Svaki recept ima svoju ,,caku”, neku sitnicu koja uvek nekako ispadne najbitnija i baš nju su obično zaboravili da nam kažu… ,,Caka” ili najbitnija stvar na koju treba obratiti pažnju kod pripreme ovog recepta jeste da tačno pratite korake koji stoje u uputstvu. Upravo iz tog razloga proces pripreme bolonjez paste objasnićemo vam u 5 koraka.
Za pripremu ovog jela potrebne su vam sledeće namirnice:
350 g junećeg mlevenog mesa
2 glavice crnog luka (potrudite se da svo povrće i slaninu iseckate sitno i što pravilnije, kako bi vam sos bio što kompaktniji)
2 šargarepe
50 g slanine
50 g paradajz pirea
2 dl crvenog vina
500 g paradajza (najbolje je iseckati ga na kockice)
300 ml goveđe supe (goveđa kocka je skroz u redu)
grančica majčine dušice, lovorov list, 3 čena belog luka, kašicica soli, pola kašičice bibera, kašičica šećera
Kako se priprema bolonjez sos pogledajte na portalu www.zakuvavanje.rs.
Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.