NIKOLA PEŠIĆ, kuvar: Naša samsa je najveći hit



Nikola Pešić (22) iz Vranja, kuvarstvom se bavi od srednje škole, a kao kuvar, aktivno radi četiri godine.

Nikola živi u Beogradu i priprema se za posao zamenika šefa kuhinje u restoranu u sklopu Sportskog kluba „Olimp“. Promenio je, kaže, nekoliko restorana do sada, pokazao je svoje kulinarske sposobnosti u Sloveniji, a osnovno znanje je stekao u Vranju, svom rodnom gradu.



„Radio sam u Portorožu, u restoranu na obali mora tri meseca. Naučio sam dosta stvari, „doktorirao“ spremanje ribe. Čistio sam po 40 kilograma lignji dnevno, spremao rakove, hobotnice, više morskih plodova nego u Beogradu“, rekao je za štampano izdanje Vranjskih Nikola Pešić koji je radno iskustvo je stekao u poznatom beogradskom restoranu „Lorenco i Kakalamba“ i u restoranu „Lonče“ u kojem se sprema hrono kuhinja.

Što se tiče srpske i slovenačke kuhinje, kaže da nema bitne razlike osim veće zastupljenosti, logično, morskih specijaliteta. A srpska samsa je, kaže, najveći hit gde god da je pravi.

„Kada sam napravio samsu od samo četiri stvari koje se stave u tom jelu, rekli su mi da nikad ništa slično nisu probali i ljudi su se oduševili. Takođe sam je pravio profesoru gastronomije koji nije znao šta je samsa“, navodi Nikola koji četiri godine živi u Beogradu, a Vranje ne posećuje često.

U Vranju, kaže, ne može da proširi svoje znanje o kulinarstvu.

„Roštilj, iskreno, nije nigde kao u Vranju, ali se kuvarstvo ne zasniva na tome, i ja ne želim time da se bavim. Zato i ne dolazim često i ne bih se vratio da živim tu. Ionako, ništa od hrane osim roštilja ne bi uspelo. Mentalitet ljudi je takav. Ne žele da daju više para za kvalitetniju hranu. Nema raznovrsnosti, a meni to ne odgovara“, ističe Nikola.

Nikola Pešić rođen je 22. maja 1995. godine u Vranju. Završio je OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“, potom i Srednju Ekonomsko-trgovinsku školu, smer kuvar. Upisao je gastronomiju u Beogradu i nakon upisane druge godine, odustao od daljeg školovanja u Srbiji. Želi da prođe što više različitih kuhinja, a u Španiji bi, ako jednom ode, ostao da živi. U slobodno vreme voli da fotografiše. Oprobao se i kao foto-model na „Belgrade Fashion Week-u“.

Kompletan tekst možete pročitati u štampanom izdanju Vranjskih.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar