,
Dušan Stošić i Ivan Zarev kao profesionalni kuvari, i Nikola Ivanov, programer, čine ekipu gastro bloga „Zakuvavanje“.
Momci iz Vranja sedam godina žive i rade u Beogradu i kažu da svako od njih ima svoju ulogu u priči kojom doprinosi finalnom proizvodu, njihovom blogu.
Dušan i Ivan kuvaju i slikaju, dok Nikola sve to upakuje za veb.
Svest o hrani, kažu, u Srbiji je počela da se menja tek pre desetak godina i postoji samo petnaestak restorana u kojima kuvar može da stekne veštine profesionalca.
„Nažalost, kada ljudi u Vranju izađu na ručak ili večeru, to je obično roštilj ili picerija.
Vranju treba promena i kadar koji je voljan da pomera ugostiteljstvo napred.
Da prirede takvo iskustvo gostu da će ovaj to sa zadovoljstvom da prepričava narednih nedelja i meseci“, kažu ovi Vranjanci koji se kuvanjem, kao životnim pozivom, bave desetak godina..
U tom poslu, priznaju, u Vranju ne bi uspeli.
„U Vranju postoji jedno odeljenje u Ekonomskoj školi gde se ljudi školuju za kuvara.
Knjige ne prate moderne trendove u kulinarstvu i deca završe neposobna za rad.
Dok se svest mladih ne promeni, i dok svoje školovanje ne iskoriste na najbolji način, mislimo da će Vranje ostati na roštilju i picerijama“, ocenjuju naši sagovornici.
Dušan Stošić rođen je 1991. godine u Vranjskoj Banji.
Apsolvent je Visoke hotelijerske škole na smeru gastronomija.
Radi kao šef kuhinje u restoranu „Foodporn“ u Beogradu.
Ivan Zarev rođen je 1991. godine u Vranju.
Završio je Visoku hotelijersku školu, smer gastronomija.
Trenutno radi u prestoničkom restoranu kao zamenik šefa.
Nikola Ivanov rođen je 1991. godine u Vranju.
Sebe je kaže pronašao u poslu programera.
Kao freelance web developer radi tri i po godine.
Kompletan tekst možete pročitati u štampanom izdanju Vranjskih.
Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.