Mnogo pre nego što je čaj iz Kine došao u zapadni svet, ljudi su otkrili da natapanje u vreloj vodi listova, voća i cvetova gotovo svih jestivih biljaka stvara osvežavajući mirisni napitak koji je lako napraviti, a koji u većini slučajeva blagotvorno deluje na zdravlje. Reč je naravno o čaju. Danas ovi napici postaju alternativa kafi. Nekoliko grančica sveže ubranog bilja natapajte nekoliko minuta u šolji tople, ali ne vrele vode. Procedite napitak i pijte toplo ili hladno, zaslađeno medom i sa malo limuna. Glavni lekoviti sastojci čaja su kofein, teobromin, teofilin i etarska ulja.
Kofein iritira koru velikog mozga, usled čega se smanjuje pospanost, odnosno povećavaju budnost i psihomotorna izdržljivost. Deluje i na kardiovaskularni sistem tako što povećava snagu kontrakcije srčanog mišića, relaksira glatke mišiće bronhija (što ima terapijski značaj), povećava sekreciju hlorovodonične kiseline u želucu, povećava diurezu. Flavonoidi pre svega pozitivno deluju na funkciju srca, ali i sprečavaju razvoj pojedinih vrsta raka. Osim navedenog, flavonoidi inhibiraju metaboličke reakcije nekih mikroorganizama. Najnovija istraživanja ukazuju da ekstrakti iz pravog čaja mogu pomoći pri mršavljenju time što ubrzavaju oksidaciju masti. Pijte čaj stalno i svakodnevno jer:
– čaj ujutro budi, osvežava duh i misli, podržava kreativnost i podstiče volju
– čaj u podne opušta, obnavlja i čisti organizam, olakšava varenje, posebno teško svraljive hrane, vraća organizmu vodu
– čaj uveče opušta od napornog dana, umiruje, uspavljuje, daje osećaj mira i zadovoljstva, olakšava varenje i osigurava bolji i mirniji san (biljni čajevi,metvica,kamilica, matičnjak ili mešavine …);
– čaj zimi greje, opušta, pobuđuje volju, daje energiju;
-čaj leti osvežava, smanjuje znojenje, osigurava organizmu dovoljne količine vode, vitamina i ostalih mikroelemenata, čisti organizam od toksina, diže energiju, vraća volju … (voćni čajevi, domaći ledeni čajevi, biljni čajevi).
Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.