Zagađivači namirnica



U cilju povećanja proizvodnje hrane koriste se  razna hemijska jedinjenja u poljoprivredi, primenom agrotehničkih i agrohemijskih mera, zatim pomoćnih sredstava u intenzivnom stočarstvu i farmakoterapije u veterini,a sve više se uključuju i rezultati savremenog bioinžinjeringa hrane. Dakle, hemijska kontaminacija hrane i vode za piće rezultat je ljudskih aktivnosti, namernih ili nenamernih, ali potiče i iz prirodnih izvora, a prenosi se putem vazduha, zemljišta, zagađenih vodotokova i sl. Stoga je povećan i zdravstveni rizik ljudi jer su konstantno izloženi štetnim agensima u svojoj radnoj i prirodnoj sredini.

Hemijski kontaminenti obuhvataju sve supstance koje nenamerno dospevaju u namirnice prilikom proizvodnje, prometa, transporta, čuvanja, ili su poreklom iz ambalažnih materijala, posuđa za pripremanje hrane, zagađene okoline. U namirnicama se nalaze kao rezidue-ostaci. U hemijske kontaminente spadaju pesticidsi, sredstva za dezinfekciju, veštačka đubriva, farmakološki preparati i dr.

Radioaktivna kontaminacija podrazumeva svako nepoželjno prisustvo jonizujućeg zračenja u nekoj sredini iznad nivoa prirodnog zračenja ili iznad maksimalno dozvoljenog nivoa zračenja. Zabrinutost je sve veća s obzirom na sve češće povećanja probe novog nuklearnog oružja u atmosferi. Radionuklidi kontaminiraju sve namirnice biljnog i životinjskog porekla putem vazduha, vode i zemljišta. Kroz lanac ishrane (vazduh,biljke,životinje) radionuklidi dospevaju u čovekov organizam i vrše destrukciju tkiva i organa.



Mikotosini su sekundarni proizvodi metabolizma nekih vrsta plesni i gljivica. Predstavljaju česte kontaminente biljne, životinjske i stočne hrane. Jedan od najpozanatijih je aflatoksin koji ima kancerogeno dejstvo.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar