Zašto ne treba piti gazirane sokove



Ljudi koji piju gazirana pića, imaju manju verovatnoću da će dobiti odgovarajuću količinu vitamina A, kalcijuma i magnezijuma. Gazirani sokovi sadrže fosornu kiselinu koja umanjuje nivo kalcijuma i magnezijuma, koji pomažu našem imunitetu da radi na vrhuncu efikasnosti. Fosforna kiselina smanjuje gustinu kostiju jer za sebe veže kalcijum i magnezijum. Takođe, izaziva bolest bubrega i formiranje kamenca. Gazirani sokovi koji sadrže visoko koncentrisan fruktozni sirup od kukuruza takođe sadrže visok nivo slobodnih radikala koji oštećuju tkiva. Natrijum benzoat- konzervans može da reaguja s vitaminom C i formira benzen koji ima kancerogena svojstva. Takođe, utvrđeno je da ova hemikalija oštećuje ćelije i izaziva hiperaktivnost i smanjuje inteligenciju kod dece. Aspartam- sumnja se da je štetan za mozak i da izaziva tumor. Ovo je verovatno jedan od najopasnijih i najdostupnijih dodataka hrani. Aspartam je dodatni zaslađivač koji je dvesta puta slađi od šećera, a istovremeno je i niskolkaloričan, pa je idealan za sve gazirane napitke bez šećera. Problem nastaje kada se unosi u organizam jer ovaj zaslađivač na temperaturi ljudskog tela postaje otrovan. Najgore od svega je što ima odloženo delovanje ( posedice se osete godinama kasnije, jer se taloži u organizmu), a direktan je uzročnik multiple skleroze, a po nekim autorima i kancera. Limunska kiselina, koja se nalazi u gaziranim pićima, upropašćuje zube i zajedno sa šećerom je glavni uzročnik karijesa.  Gazirani sokovi u plastičnoj ambalaži sadrže otrovnu hemijsku supstancu koja se naziva  bisfenol A, koju može da isušta plastična ambalaža. Najnoviji dokazi povezuju bisfenol s bezbroj bolesti. Stručnjaci za javno zdravlje preporučuju da se deca zaštite od izloženosti proizvoda koji sadrže bisfenol, posebno onih proizvoda koji se konzumiraju svaki dan.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar