Prijatelji vaših zuba



Verovatno već znate da određena hrana nepovoljno utiče na zdravlje zuba, poput šećera i prerađene hrane, ali da li znate koje namirnice mogu ulepšati vaš osmeh? Predstavljam vam šest prijatelja vaših zuba.

Sir – Naučna studija koja je obavljena leta 2013. godine, pokazala je da konzumiranje sira, ali i drugih mlečnih proizvoda može sprečiti pojavu karijesa. Tajna je u posebnim sastojcima u siru koji sprečavaju negativan uticaj kiselina na zube.

Jogurt – Jogurt održava zdravlje desni, jača zube i pomaže u održavanju optimalne ravnotže kiselene u ustima, ali neutrališe i loš zadah. U suštini, jogurt je super hrana za zube. Japanska studija u kojoj je učestvovalo oko 1000 ispitanika je pokazala da su najzdravije desni imale osobe koje su često pile jogurt. Probiotici (dobre bakterije) koje se nalaze u jogurtu mogu usporiti rast loših bakterija koja izazivaju nastanak karijesa.



Jabuke – Ovo sočno voće nije dobro samo za vaše zube, već je odličan borac protiv neprijatnog zadaha. Prirodna vlakna koja se nalaze u jabuci pomažu čišćenju jezika i desni, ali i uklanjaju plak. Takođe, jabuke vam mogu pomoći da uklonite mrlje od kafe ili drugih napitaka sa zuba.

Brokoli – Ovo povrće deluje povoljno na vaše zube na dva nalina- čuva belinu zuba, dok gvožđe koje se nalazi u brokoliju stvara dodatnu barijeru od kiselina u usnoj duplji. Brokoli je bogat vitaminom C, ali je i odličan izvor kalcijuma, vitamina B12 i folne kiseline.

Ananas – Ananas je jedino voće koje sadrži enzim pod nazivom bromelamin koji je veoma lekovit, a u ustima pomaže smirivanju upala i otklanja plak. Takođe, kiselina koja se nalazi u ananasu povoljno utiče na zdravlje desni i zuba.

Ksilitol – Ksilitol je zaslađivač poput šećera, ali kada su bakterije u pitanju, on ima potpuno suprotan efekat. Ksilitol nije veštački zaslađivač, već prirodni koji se može naći u brezi i kukuruzu, ali i u našem organizmu. Ksilitol ne proizvodi, niti pomaže razvoj plaka, kao ostali zaslađivači. Tipični ugljeni hidrati, poput šećera, hrane bakterije u ustima. Međutim, ksilitol trenutno neutrališe kiseline u usnoj duplji i podstiče proizvodnju pljuvačke.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar