Pasulj za zdravo srce



Ukoliko volite pasulj, evo još jednog dobrog razloga da uživate u ukusnim jelima od ove mahunarke. Naime, naučno istraživanje je pokazalo da pasulj smanjuje nivo lošeg holesterola, ali i deluje preventivno na pojavu srčanih oboljenja. Pasulj je odlična namirnica za poboljšanje zdravlja srca. Koncentrisani je izvor prehrambenih vlakana koja pomažu u smanjenju holesterola. Takođe, pasulj je dobar izvor magnezijuma koji je antistresni mineral, važan za rad mišića i nervnog sistema. Polifenolni antioksidativni fitonutrijenti, koji su u sastavu pasulja, štite holesterol od oksidacije, sprečavajući nastajanje ateroskleroze. Pasulj je dobar izvor vitamina B1, koji ima važnu ulogu u pretvaranju šećera u iskoristivu energiju. Pasulj izaziva gasove, jer ljudi ne mogu da svare šećere koji se nalaze u njegovom zrnu. Te šećere troše bakterije u debelom crevu i proizvode gasove. Proces se može smanjiti ako se baci voda u kojoj je bio natopljen pasulj, ili se baca prva voda u kojoj je kuvan. Kim, komorač i đumbir su začini posebno delotvorni u sprečavanju stvaranja gasova, a bilo koji od aromatičnih začina može ublažiti delovanje bakterija i stimulisati probavu. Pasulj je izvrstan izvor belančevina. Samo jedna šolja kuvanog pasulja sadrži 15 grama belančevina, čime se zadovoljava značajan deo dnevnih potreba. Pasulj je takođe izvrstan izvor molibdena koji eliminiše štetne materije iz organizma. Neke naučne studije pokazale su da pasulj pomaže u prevenciji raka, tako što osobe koje češće jedu mahunarke imaju manji rizik od pojave raka debelog creva, dojke, prostate i pankreasa. Velika antioksidantna moć pasulja leži u spojevima koji se zovu antocijani, a kojih najviše ima u crnom pasulju, zatim nešto manje u crvenom, smeđem i belom.P asulj ne sadrži gluten, pa ga mogu jesti osobe obolele od celijakije (bolesti trajne nepodnošljivosti glutena). Preporučljivo je češće jesti pasulj i radi pravilne probave, prevencije zatvora, hemoroida.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar