MOJA TESNA KOŽA



Iza mene dve nedelje na putu vina, bez prestanka. Veliko zadovoljstvo, ali i veliki napor. Znate ono kad se ujutro probudite i morate da za trenutak razmislite: hm gde sam ovo danas? Vreme je da se vratite kući. I, eto me, no opet pod ruku sa venom, tastaturom i pisanijem.  Od Istre i ocenjivanja malvazija iz regije za predstojeći festival pod nazivom “Vinistra – Svijet Malvazija”, preko takmičenja za najbolji refoško, muškat ružu, merloe i pino noare, do degustacije najboljih vranaca u Crnoj Gori, a sve krunisano ocenjivanjem vina u Negotinu, domaćih i onih iz najbližih susednih zemalja. Sutra brzim cestama pravac Ljubljana, na urbani vinski festival pod nazivom WineJam, kreiran u Srbiji, a prepoznat i omiljen i u zemljama exYu. Ako još dodam da je kraj maja rezervisan za Baku, bilo bi već previse, ali eto, tako izgleda jedan radni mesec tehnologa/somelijera koji živi svoju strast i koji ne zna šta znači Slobodan dan, ni prvomajski praznici i beskrajno izležavanje i nerad. Neki to vole i u tome uživaju. Ja nemam tu “sreću”. Dokolica me čini nervoznom. Kažu mi često  da mi je koža tesna, ili da me ne drži mesto i da treba da se “smirim”. Budalaštine. Nikad nisam razumela šta pod tim misle, pa sam prestala i da se osvrćem na takve komentare. Ko ne bi?

Svet vina ima svoja različita lica i na vama je koja ćete dozovoliti sebi da upoznate. Mislim da je suvišno pominjati, da postoje i one strane koje nisu dobre, ali samo ukoliko dozvolite vinu da vama ovlada. Dok su uloge obrnute, vino mnogo daje, i nema kraja, za vas je nepresušan izvor inspiracije i posla. Moj otac, često u šali kaže, “pa kakav ti je to posao, ideš po svetu i piješ vina, i dobijaš platu za to?” “

“Ne, ne pijem! – odgovaram mu – “vino se pljune pošto se proba kada se ocenjuje, jer imamo i preko 50 uzoraka dnevno. Trezvenost je osnova ovog posla.” Tada se zgrozi, i kaže, “pljuješ!? Plaćaju te da pljuješ?” . On to voli da dovede do ivice banalnosti, a zaista nema predstavu koliku odgovornost ima svako ko se bavi ocenjivanjem vina i odlučuje ne neki način o sudbini vinara dajući svoje ocene i komentare. Vino ima svoju zabavnu stranu, ali i onu vrlo ozbiljnu i odgovornu. Zato je važno da čovek bude svoj, iskren i do kraja profesionalan kada se bavi ovim poslom. Lični senzibilitet je nešto što je apsolutno neophodno, jer prema vinu morate biti ozbiljni, ali i nežni. Vino je živo i stalno se menja.



Vino ima svoje ime i poreklo, skoro kao čovek, i tako se i predstvalja. I  u vinu nikada ne tražite ono što biste vi želeli da ono ima. Pustite ga da vas vodi, a vi ga pratite da biste izašli na pravi put.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar