Mladi luk za svaki dan



Dolaskom prolećnog vremena mladi luk će se naći na mnogim trpezama. Osim što je ukusan i nezamenljiv u puno jela, mladi luk važan je za zdravlje organizma. Mladi luk sadrži širok spektar jedinjenja koja poboljšavaju zdravlje – vitamine, minerale, itohemikalije. Možete ga jesti svež ili kao dodatak jelima. Sadrži veliku količinu vitamina C, ali vitamine grupe B, vitamin E i provitamin A.

Mladi luk krije brojne zdravstvene prednosti, a svakodnevna koznumacija vam može pomoći kod regulacije nivoa holesterola, regulacije nivoa krvnog pritiska, smanjenja rizika od nastanka raka, naročito debelog creva, ublažavanja hronične upale u telu. Odličan je za zdravlje srca jer sprečava naslage plaka, odnosno stvaranje ugrušaka, te čuva od začepljenja krvnih sudova i tromboze. Mladi luk pomoći će i osobama koje imaju problema sa šećerom u krvi zahvaljujući hipoglikemijskom delovanju. Ako ga jedemo kuvanog, osetićemo korist mladog luka zbog vlakana, što je bitno za dobru probavu. Visoka koncentracija vitamina A pomaže u očuvanju zdravlja očiju i prevenciji poremećaja vida. Istraživanja pokazuju da je mladi luk bogat izvor fitohemikalija, posebno jedinjenja flavonoida, kao što su kvercetin i antocijani. Ova fitohemijska jedinjenja zapravo su prirodne hemikalije koje sadrže biljke,a one mogu poboljšati imunitet i imaju protivupalna svojstva.

Količina vode u mladom luku može biti i do 90 posto. To znači da ima manje ugljenih hidrata pa ga slobodno možete grickati kao jabuku ako ga volite samog.



Mladi luk je namernica koju treba jesti svakodnevno. Mnogima smeta ukus i miris luka, ali to nije razlog da ga ne jedete. Ukus i miris možete ublažiti ako ga dodate u salate i variva.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar