Krastavac protiv nadutosti stomaka



Nadustost stomaka je pojava, stanje, mogući znak nekog oboljenja, ali sama po sebi nije bolest. To je neprijatan osećaj pritiska u stomaku, zbog čega stomak bude tvrd i nadut više nego što bi se očekivalo nakon unete hrane. Nadutost najčešće izaziva nepravilna ishrana, način na koji se jede ( brzo ili sporo), problemi sa organima za varenje, alergija na određene namirnice,stres. Kod većine ljudi želudac može da se naduje samo nekoliko centimetara, međutim, kod nekih se stomak poveća i dosta više.

Ako ste i doveli liniju do savršenstva, rezultati neće biti vidljivi ako vam je stalno nadut stomak. Namirnice koje je poželjno koristiti u borbi protiv nadutosti uključuju krastavac, lubenicu, crno grožđe, hladnu kafu, pistaće. Potrebno je iz ishrane isključiti hranu koja smeta većini ljudi: pržena hrana, grickalice, hrana iz pekare (lisnato testo), gazirani sokovi. Krastavac često koristimo za salatu ili kao grickalicu za zdravu užinu. Krastvaci su bogati vodom koja pomaže u borbi protiv nadutosti. Kao i krastavac, lubenica je jedna od najvodenijih namirnica. Kriška ove poslastice nema više od sto kalorija, pa možete slobodno uživati u njenom neodoljivom ukusu. Konzumiranje crnog grožđa predstavlja zadovoljstvo za čula, ali i za stomak. Crno grožđe smanjuje nadutost u stomaku i gasove koji vam mogu biti prava smetnja. Gazirana pića često izazivaju nadimanje. Izbegavajte ih, jer će od njih vaš stomak zaista patiti. Kada želite da se osvežite, hladna kafa ili čaj su bolje opcije. Ono što je bitno ne zaboraviti jeste da izbegavate velike količine šećera u ovim napicima. Uključite zdrave masnoće u svoju ishranu. Riba i maslinovo ulje oslobodiće vas nadutosti i nećete morati da brinete o izgledu stomaka i osećaju nadutosti koji ume da bude naporan. Grickajte bademe i pistaće,ali nemojte odabrati posoljene, jer vam neće pomoći da se oslobodite nadutosti. Tikvice su savršene za pripremu mnogih jela,ali se njima takođe smanjuje nadutost stomaka.



Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar