Kozje mleko kao lek



Mnogobrojne su osobine kozjeg mleka koje ga svrstavaju u proizvode sa izraženim funkcionalnim  i terapeutskim svojstvima. Osim toga, kozje mleko je veoma podesna zamena za kravlje, što je posebno važno onima sa izraženim alergijskim i tegobama u organima za varenje. Sadrži više masti, proteina i mineralnih materija, a manje laktoze i pojedinih vrsta kazeina. Masne kapljice su sitnije nego kod kravljeg mleka pa se zbog toga teže obrazuje sloj pavlake, ali se zato bolje i brže vare u ljudskom organizmu. Čaša ovog mleka obezbeđuje po oko trećinu dnevnih potreba kalcijuma i fosfora i 14,2 odsto kalijuma, minerala neophodnog za održavanje normalnog krvnog pritiska i pravilne funkcije srca. U poređenju sa kravljim mlekom, kozje ima gotovo 50 odsto više vitamina A.

Sadrži i 25 odsto više vitamina B6 i 27 odsto više antioksidanta selena od kravljeg mleka. U odnosu na kravlje, kozje mleko sadrži manje folne kiseline, važne u sintezi hemoglobina, pa se ne preporučuje u ishrani odojčadi do osam meseci.

Kozje mleko sadrži približno istu količinu mineralnih komponenti kao i kravlje, a sadrži nešto više kalcijuma. Zbog prisustva antitela kozje mleko ima izražene baktericidneosobine. Zbog prisustva imunih tela i bogastva u kalcijumu preporučuje se u ishrani tuberkulozih bolesnika. Iako se u nekim zemljama kozje mleko prodaje sveže ili termički obrađeno, ipak se najčešće prerađuje u različite proizvode, uglavnom u sireve. Bez obzira o kojim vrstama sireva je reč, sva funkcionalna i terapeutska svojstva kozjeg mleka se većinom zadržavaju kako u sirevima tako i u drugim proizvodima ovog mleka.  U proizvodnji sireva kao sporedni proizvod dobija se surutka. Osnovni sastojci surutke su laktoza i veoma značajni, biološki vredni takozvani serum proteini bogati esencijalnim aminokiselinama. Zato zbog sastava kozjeg mleka njegova surutka može da bude veoma vredan proizvod. Obično se pije kao osvežavajući napitak sa izraženim lekovitim delovanjem. Osim što obezbeđuje važne hranljive sastojke, dokazano je da uzimanje surutke od kozjeg mleka jača imunitet, snižava holesterol i ima antikancerogno dejstvo.



Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar