Janez i Vranjanac

Eko Taxi Vranje

Moram se na početku ograditi: priča koja sledi je apsolutno istinita, ali su prateći podaci i brojke nepotvrđeni i nepouzdani. Ali, sam primer je fenomenalan.

U ono srećno vreme, zajedničke nam domovine Juoslavije, braća Slovenci su imali svoje firme i svoja predstavništva širom Juge, a Srbija je, sećate se, bila majdan za slovenačke proizvode. Mi smo njima prodavali razne sirovine, a oni su nam sve to prepakovali, marketinški uobličili i lepo prodavali. No…I, tada je u Vranju jedna slovanačka firma imala svoje predstravništvo koje je solidno radilo. Onda je došla čuvena 1991. godina, kada su se Slovenci otcepili od Jugoslavije i kada su preko noći pokidane sve bratske veze, a sa njima i platni promet.

U vranjskom predstavništvu te slovenačke firme ostale su pozamašne sume novca i ogromne količine robe na zalihama, koja je brzo našla svoje kupce. Naš čovek, predstavnik te slovenačke firme, bio je veoma kratko u dilemi šta da radi. Pogodite, šta je odlučio!

Najpre je izvršio popis robe u zalihama, ustanovio njenu cenu i tome dodao nerazdužene iznose novca za već prodatu robu. Dobio je sumu sa kojom se ni tada nije bilo šaliti i ceo daj dosije knjigovodstveno je zatvorio.

Da te pare ne bi ležale u slamaricama ili drugim skrovitim mestima, Vranjanac ih je stavio u promet. Kako? Slovenačkim novcem registrovao je preduzeće, sagradio poslovni i prodajni prostor i posle nekoliko meseci nastavio da radi ono isto što je radio za Slovence. Taj novac je nekoliko puta obrnuo i njime napravio veliki posao.

Sada dolazi glavni deo priče.

Kada je izmedju Srbije i Slovenije uspostavljen platni promet, Vranjanac se latio novog posla: kopao i iskopao kontakte i druge podatke firme i gazde kojima duguje. I, najavio poslovni dolazak u Sloveniju.

Posle nekoliko dana Vranjanac je bio u Sloveniji. Nije bio sam. Sobom je poneo taj ogromni novac i knjige da se i knjigovodstveno razduži sa starom firmom mi starim prijateljem.

Epilog cele priče glasi: Janez je bio zbunjen – u šoku. Debelo je ugostio i debelo nagradio Vranjanca.  • Ostavi komentar