Hrana koju danas jedemo je hemijski izmenjena da bi se bolje prodavala i više upotrebljavala, a ne da bi koristila dobrom zdravlju. Postoje dva važna sastojka u većini pripremljene hrane koju jedemo: kukuruz i soja. Oni pripadaju povrću, pa se postavlja pitanje u čemu je onda problem? Problem je što su kukuruz i soja u laboratorijama pretvoreni u toksičnu hranu nepoznatu ljudskoj biologiji i pretvoreni u superšećere i supermasti, poznate kao visokofruktozni sirup i hidrirano ulje od soje. Ove dve veštački stvorene hemikalije odgovorne su za opasnost koju donosi skoro sva brza i prerađena hrana. One se povezuju s “praznim kalorijma“-kalorijama koje ne sadrže vitamine, minerale, antioksidante,v lakna ili neophodne msti. Proizilazi da visokofruktozni sirup i hodrirano ulje od soje nemaju nikakvu hranljivu vrednost, a mogu se naći u skoro svakoj procesuiranoj i zamrznutoj hrani koju svakodnevno jedemo. Visokofruktozni kukuruzni sirup danas se koristi za zaslđivanje skoro sevega, uključujući i sokove. Pre sredine 70-ih godina dvadestog veka ,bezalkoholna slatka pića zaslađivala su se šećerom. Danas se ona zaslađuju visokofruktoznim kukuruznim sirupom. Ovi superšećeri brzo ulaze u krvotok i pokreću hormonske i hemijske promene, od kojih se oseća još veća glad.
Hidrirano ulje koristi se za pravljenje svega, od kolača i krekera do dresinga za salate. Ono se nalazi u skoro svakoj upakovanoj hrani koja se kupuje u supermarketu, jer je ono primarni agens koji omogućuje skladištenje hrane i predstavlja univerzalnu opasnost i strahovito je štetno po zdravlje. Ove trans-masti se vezuju za jedno mesto u ćelijama i blokiraju metabolizam, usporavaju sagorevanje masti, podižu holesterol i dovode do problema sa balansom šećera u krvi. To ne vodi samo dobijanju u kilaži, već svim zdravstvenim problemima.
Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.