ISHRANA ZA VREME POSTA



Za vrema posta izostavljaju se iz uobičajne ishrane sve vrste mesa, izuzev ribe, ne koristi se mleko niti mlečni proizvodi kao što su sir, kajmak ili puter, a u jelovniku ne mogu biti ni jaja. Izostaje kuvanje na masti, a retko se koristi i ulje. U posnu hranu spadaju sve vrste povrća, kuvanog ili svežeg, voće i žitarice. Istina je da ljudi koji poste dobijaju belančevine iz istih izvora odakle i drugi ljudi: žitarice, povrće, mahunarke…Ali odbacivanjem mesa, izbegavaju nagomilavanje belančevina životinjskog porekla koje sadrže masti, holesterol,pesticide,antibiotike, što otežava rad probavnih organa, a posebno jetre i bubrega. Post, osim religijskog, ima i medicinski značaj. Naučno je dokazano da ishrana lišena belančevina i masti u određenom vremenskom periodu, kod zdravih ljudi pozitivno utiče na ukupno zdravlje, ali je od naročitog značaja za obolele od pojedinih oboljenja organa za varenje. Dugotrajan post olakšava tegobe i lečenje osobama obolelim od različitih bolesti žučne kese i žučnih puteva, a povoljno deluje i na neka druga, ređa oboljenja, kao što je poremećaj u metabolizmu mokraćne kiseline, koji se ispoljava promenama na zglobovima, u narodu poznatim pod nazivom giht. Veliki post je naročito blagotvoran za osobe koje imaju povišen holesterol i pate od njegovih posledica na krvnim sudovima.  Na izvestan način post je odmor organizma i organa za varenje od teško svarljive hrane. Lagana ishrana, bogata svežim i barenim povrćem i voćem, olakšava organizmu preradu određenih hranljivih sastojaka, značajnih za metabolizam, joda, pravilno funkcionisanje bubrega, organa za varenje i organizma u celini. Tačno je i da voće i povrće sadrže pesticide, ali dobro je što se makar rljanjem i pranjem četkom može otkloniti barem deo otrovnih supstanci s površine voća i povrća. Posna hrana nije samo povrće s pare i pirinač. Postoje hiljade ukusnih posnih jela,  pašteta i namaza, supa i variva, biljnih sendviča, salta…popis je neiscrpan.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar