Za vrema posta izostavljaju se iz uobičajne ishrane sve vrste mesa, izuzev ribe, ne koristi se mleko niti mlečni proizvodi kao što su sir, kajmak ili puter, a u jelovniku ne mogu biti ni jaja. Izostaje kuvanje na masti, a retko se koristi i ulje. U posnu hranu spadaju sve vrste povrća, kuvanog ili svežeg, voće i žitarice. Istina je da ljudi koji poste dobijaju belančevine iz istih izvora odakle i drugi ljudi: žitarice, povrće, mahunarke…Ali odbacivanjem mesa, izbegavaju nagomilavanje belančevina životinjskog porekla koje sadrže masti, holesterol,pesticide,antibiotike, što otežava rad probavnih organa, a posebno jetre i bubrega. Post, osim religijskog, ima i medicinski značaj. Naučno je dokazano da ishrana lišena belančevina i masti u određenom vremenskom periodu, kod zdravih ljudi pozitivno utiče na ukupno zdravlje, ali je od naročitog značaja za obolele od pojedinih oboljenja organa za varenje. Dugotrajan post olakšava tegobe i lečenje osobama obolelim od različitih bolesti žučne kese i žučnih puteva, a povoljno deluje i na neka druga, ređa oboljenja, kao što je poremećaj u metabolizmu mokraćne kiseline, koji se ispoljava promenama na zglobovima, u narodu poznatim pod nazivom giht. Veliki post je naročito blagotvoran za osobe koje imaju povišen holesterol i pate od njegovih posledica na krvnim sudovima. Na izvestan način post je odmor organizma i organa za varenje od teško svarljive hrane. Lagana ishrana, bogata svežim i barenim povrćem i voćem, olakšava organizmu preradu određenih hranljivih sastojaka, značajnih za metabolizam, joda, pravilno funkcionisanje bubrega, organa za varenje i organizma u celini. Tačno je i da voće i povrće sadrže pesticide, ali dobro je što se makar rljanjem i pranjem četkom može otkloniti barem deo otrovnih supstanci s površine voća i povrća. Posna hrana nije samo povrće s pare i pirinač. Postoje hiljade ukusnih posnih jela, pašteta i namaza, supa i variva, biljnih sendviča, salta…popis je neiscrpan.
Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.