Za doručak slobodno možemo reći da je najbitniji obrok i predstavlja preduslov za dobar početak dana. Pravilan i dobro izbalansiran doručak može značiti i bolje rezultate na poslu. Važnost doručka treba češće spominjati jednostavno iz tog razloga što statistike pokazuju da preko 50 odsto ljudi uopšte ne doručkuje.
Idealan doručak trebalo bi da sadrži masti, belančevine i spore šećere (žitarice), jer je naš organizam prilagođen da samo ujutro može dobro variti i iskoristiti kombinacije ove hrane. Kada se preskoči doručak, verovatno je neizbežan umor u toku dana, a mozgu i telu nestane energije za pravilno funkcionisanje. Obično osobe koje preskaču doručak umesto jela piju kafu ili konzumiraju neki slatkiš. To može na kratko odložiti glad ili potrebu za hranom, ali nije pametan izbor.
Ujutro je najveća proizvodnja enzima koji učestvuju u metabolisanju masnih namirnica. Od produkata metabolizma masti, kasnije se noću, u toku sna, stvaraju novi i zaceljuju oštećeni zidovi ćelija. Ujutro se proizvodi takozvani endogeni holesterol u jetri, neophodan za sintezu hormona i za mnoge druge funkcije, a masnoće u jutarnjem obroku pomažu da se sintetiše dobar holesterol. Ujutro je značajna i sekrecija enzima koji metabolišu unete belančevine, pa je iskoristljivost proteina takođe dobra. Ovo znači da se ujtru mogu jesti jaja, sirevi, kvalitetni suhomesnati proizvodi (suvi vrat, pečenica)
Da bi se pankreas zaštitio od oscilacija u lučenju insulina (odgovoran za metabolizam šećera), potrebno je ujutro unositi spore, odnosno složene šećere (integralni hleb, integralne žitarice), a ne brze, odnosno proste šećere (običan šećer, beli hleb). Brzi šećeri se velikom brzinom pretvaraju u glukozu (šećer u krvi), pa ova pojava izaziva novo izlučivanje iz pankreasa, što vremenom iscrpljuje ovu bitnu žlezdu i dovodi do pojave koja se zove insulinska rezistencija i pre-dijabetes.
Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.