Crna čokolada za zdravo srce



Osim što je omiljeni desert mnogih sladokusaca, ova crna poslastica ima i lekovita svojstva. Sastojak koji crnu čokoladu svrstava među zdrave namirnice je visok procenat kakaoa, minimum 70 odsto, dok kod ostalih vrsti čokolada zastupljenost kakao delova ne prelazi 30. Crna čokolada ima manje kalorija od bele i mlečne, stoga je i zdravija. Osim što u sastavu ima više kakao delova, crna čokolada sadrži manje šećera i nimalo masti iz butera koji je obavezan sastojak mlečne i bele čokolade. Višak zaslađivača u čokoladi bogatoj mlekom i mastima podstiče potrebu organizma za još većim unosom hrane i negativno utiče na nivo holesterola. Bela čokolada, u odnosu na crnu i mlečnu, ne sadrži nimalo kakaa, pa samim tim kod nje ne postoji zdravstveni efekat koji ima crna čokolada. Crna čokolada štiti zdravlje srca i kardiovaskularnog sistema. Klinička ispitivanja potvrđuju da dve kocke crne čokolade dnevno smanjuju krvni pritisak, poboljšavaju protok krvi, sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka i smanjuju nivo lošeg holesterola. Bez obzira na svoj slatki ukus, crna  čokolada ima niski glikemijski indeks. To znači da konzumiranje crne čokolade ne podiže nivo šećera u krvi, što je dobra vest za dijabetičare.

Poput drugih predstavnika biljnog sveta, čokolada sadrži ceo niz vitamina i minerala. Bogata je magnezijumom koji je važan za proizvodnju energije, kao i za jake kosti, oporavak mišića i prenos nervnih impulsa. U njoj se još nalaze i velike količine bakra koji pomaže kardiovaskularni sistem. Crna čokolada, u znatno manjoj meri, sadrži i fosfor, kalijum i gvožđe. Koliko god to poricali, ne možemo da zanemarimo da svaka čokolada ima kalorije. Zbog toga se ne sme jesti u velikom količinama. Najoptimalnije je uzimati dve do tri kocke crne čokolade, četiri do pet puta nedeljno.



Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar