ŠTIPNI ME NEŽNO



Ko? Šta? Koga? Čega?  Koliko? Kako? Zašto?  Šta li me je to štipnulo za usnu, jezik, obraz?

Vinskim nedoumicama nikad kraja.

Sretoh na Sajmu vina, koji se upravo dešava, iza zavese, drugara kako proba vino i mršti se. «Uh, koliko ima alkohola!» reče mi. «Kako me štipa za jezik» – uporno ponavlja, mršteći se. Uzmem vino da da vim’ u gde je zapelo, a ono, alkoholu, makar višku istog, ni traga. Ali, zato tanini pršte na sve strane.



Rekoh mu: «Probaj još jednom vino». Gleda me sumnjičavo. «Ma neću» – odgovara. I konačno, uzme vino da proba. Opet se mršti. Gleda me, a znak pitanja od  pola metra mu viri iz očiju.

Šta se zapravo desilo. Vino koje je probao, crveno je, od sorte koja je bogata fenolnim materijama tj. taninima, a koji, kada je vino mlado, izazivaju različite reakcije u ustima, često navodeći, naročito početnike u vinu, na pogrešne zaključke, da je u pitanju alkohol taj koji im čini «neprijatnost» na nepcu. Pa eto povoda da malkice to razjasnim. Tanini spadaju u grupu fenolnih materija i prisutni su u pokožici crnog grožđa, semenki i peteljci grozda. Tanini koji se nalaze u peteljci nepoželjni su u vinu, i zato se peteljka odvaja odmah na početku. Glavnu ulogu u taniskoj strukturi vina čine tanini iz pokožice, a kod nekih vina i oni iz semenki, ali oni nisu tema danas. Nas diraju oni tanini koji potiču iz kožice grožđa.  Kada je vino mlado mladi su i tanini, logično. I kao tako mladi kada ih probate u vinu, na vas ostavljaju utisak kao da ste probali stipsu, skupljaju vam usta, kao da ližete somot, ali uzbrdo, u kontra smeru.

Alkohol, kada je u višku, na vaše nepce ostavlja utisak žarenja i pečenja, da ne kažem – imate doživljaj kao da ste popili rakiju, i uglavnom atakuje na desni u prednjem delu usta, žareći i sušeći ista.

Znači, da ne biste bili u zabludi kao moj dobar prijatelj, eto malog uputstva kako da razlikujete različte senzacje u vinu.

Alkohol i tanini su dve potpuno različite stvari.  Ne treba da znate hemiju, organsku ni neorgansku, da biste umeli da razlikujete doživljaj. Na kraju je vrlo jednostavno. Ako žari i pali – t je alkohol.  Ako štipka i suši jezik kao da ližete somot odozdo na gore, onda su tanini.

Alkohol će u vinu ostati zauvek. Tanini će vremenom sazreti i polimerizovati se – čitaj: vezati jedan za drugi u dugačak lanac koji ostavlja utisak mekoće i sočnosti na nepcu. Kako vreme bude prolazilo, oni će postajati sve mekši dok ne osvilene i onaj utisak somota ne pređe u doživljaj svile.

Kad smo već u taninima, čisto da spomenem. Kako vreme prolazi, kako vino sazreva u boci dešava se gore pomenuti proces polimerizacije tj. vezivanja tanina u duže lance. Onog momenta kada lanac toliko poraste da postane teži od vina dolazi do njegovog taloženja u obliku mrkog taloga na dnu boce. Sledeći put kada vidite talog u boci znajte da je to potpuno prirodna pojava do koje dolazi kod crvenih vina tokom odležavanja. Samo zatražite konobaru ili somelijeru da vino izdekantira i nastavite da u njemu uživate. A o dekantiranju i dekontaminiranju ćemo drugi put.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar