Pare plus naprednjačka osionost

Ministarstvo za evropske integracije

 



Vlast kaže da je sve bilo po zakonu. Kako i ne bi ako su njihova partijska plus televizija i one dve “nezavisne”, sa velikim “Z”, od 15 dobile ukupno 12 miliona dinara

Sve je moglo da se nasluti  još po raspisivanju konkursa, kada je jedan od uslova za učešće bio da je najmanji iznos 100.000 dinara, a najveći 6,5 miliona. Još je tad bila vidljiva namera da se svojima, čitaj partijskim medijima, da gro para namenjenih za informisanje građana. Tako je i učinjeno.



Ali, kao i većinu stvari koje radi ova vlast, priča je bila nevešta, amaterska, nezakonita i, naravno, osiona.

Osiona jer su dve najveće naprednjačke televizije, RTV Vranje i „Vranjska plus“ dobile 12 od 15 miliona konkursnih para, a nezakonita iz mnogo razloga.

Konkursna procedura sprovedena je amaterski, i uz ogromna kršenja zakona.

NELOGIČNOSTI: Evo samo nekih  nelogičnosti:

– Zona plus iz Niša dobila je 300.000 dinara za dokumentarni televizijski serijal iako se njen program uopšte ne vidi na teritoriji Grada Vranja, barem kod postojećih kablovskih operatera. Portal ove televizije dobio je 150.000 dinara da izveštava o „romstvu“ danas. TV Zona plus, kao ni portal, do sada se uopšte nisu bavili temama iz Vranja.

 

– RTV Bujanovac, u vlasništvu Zorana Veličkovića, vlasnika RTV Vranje, dobio je 1,1 milion dinara za serijal „Deco, ostajte ovde“, iako je ta televizija lokalna i ne vidi se na teritoriji grada Vranja, takođe, ni kod jednog kablovskog operatera.

 

–  RTV Vranje dobila je novac za radijsko emitovanje emisije jednom nedeljno, i to za 90 emitovanja. Do isteka vremena kada se odobreni projekti mogu realizovati ostaje  još oko 21 nedelja. Još  najmanje dve nedelje nedostaju i RTV Ritmu, koja je u obavezi da emituje 24 nedeljne emisije. Fokus pak ima 26 nedeljnih emisija u narednih pet meseci. 

– TV „Vranjska plus“ dobila je 6,3 miliona za redovan program, a javni interes je nađen u tome da se ide u susret građanima. Maksimalni iznos je 6,5 miliona dinara, po konkursu. Ova televizija ima samo dozvolu za kablovsko emitovanje.

– Preduzeće M, koje je vlasnik RTV Fokus dobilo je za TV emitovanje 350.000 dinara iako nema nikakvu dozvolu za rad, a emituje samo na kablu svoj program koji nema nikakav informativni sadržaj. Uz to, TV Fokus je kao medij u APR-u registrovana 13.  juna, a konkurs je raspisan 10, a okončan 25. maja.

– Portal „Vranjske plus“ dobio je  200.000 dinara nije registrovan u Registru medija, te nema pravo na državnu pomoć za medije, po članu 44. Zakona o javnom informisanju.

– Sindikat novinara Srbije SINOS dobio je 200.000 dinara za svoj sajt, koji nije medij i nema pravo na državnu pomoć za medije.

 

Naravno, ovakvo ponašanje moralo je da izazove reakciju profesionalnih medija, pa su se oglasila i gotovo sva medijska udruženja (osim UNS-a), čudom se čudeći kako se ovakvo skandalozno ponašanje uopšte moglo dogoditi. No, Vranje je to, i sve je moguće, i jarboli i dačije i zakonito deljene para drugarima, i sve što se da zamisliti.

DžEPOVI: Gradonačelnik Milenković, po običaju, nije imao vremena da odgovori na pozive „Vranjskih“. Kao da se bavi nekakvim tajnim, privatnim poslom, gradonačelnik se nikad, kao i većina zaposlenih u Gradskoj upravi, ne javlja na pozive pojedinh novinara, što je pak posebna priča. Naravno, on je našao način da se obrati onom delu javnosti čiji je gradonačelnik i o čijem interesu se stalno stara. Kako prenosi Info Vranjske, on je na jednom ovdašnjem mediju u višedecenijskom pokušaju dao i nekakve izjave vezane za medijski konkurs.

I on je ocenio da je konkurs bio “krajnje transparentan i u skladu sa zakonom”.

“Paralelno sa objavljivanjem konkursa raspisan je i poziv za izbor članova komisije.  Odabrani su članovi komisije na koje niko nije imao primedbe sve ovo vreme. Tu su dva doktora nauka i jedan medijski  ekspert. Svi su iz medijske sfere i svi su stručni. Gradsko veće je samo konstatovalo ono što su oni odlučili. Ni Gradsko veće ni ja kao gradonačelnik nemamo prava da se mešamo u stručnost i da utičemo na odluku  komisije. Ponavljam, niko od zainteresovanih koji su aplicirali nisu dali nikakvu primedbu na izbor članova komisije”, rekao je Milenković.

Uz to, on se saglasio da je “javna ličnost, spremna da primi kritike i  prozivke”, ali je naglasio da to treba “da bude argumentovano a ne da se stvara neka atmosfera linča koju osećam poslednjih dana“.

Da se javio, Milenković bi mogao da objasni o kakvoj atmosferi linča govori, ko je pravi, da objasni na koji način je predsednik komisije uopšte povezan sa medijima, kakve veze ima to što se niko ne buni sa tim što je izbor učinjen nezakonito, ofrlje i diletantski, a naročito da objasni zašto stručne službe nisu odradile svoj posao i na taj način konkurs učinile nezakonitim  i apsolutno netransparentnim. Ali, Milenković se ne javlja. Biće, krije nešto. Zanimljivo je da većnica za mnogo stvari u Gradskom Veću, Zorica Jović, koja se između ostalog bavi i informisanjem, nije htela novinarima da saopšti rezultate konkursa. Ili, nije smela? Bilo kako bilo, čim se za njih saznalo, takav skandal, gde su pare deljene šakom i kapom nevladinim organizacijama, neregistrovanim, nelegalnom ili nevidljivim medijima, svima, zapravo, osim samih medija, osmišljena je strategija za otpor ovom režimu mišljenja.

Priča se nastavlja, a sve što većnica za informisanje Zorica Jović ima da kaže je da se sve “odvijalo po zakonu”.

„Ispoštovana je zakonska procedura, krajnje transparentno. Smatram da je komisija bila stručna, i da je ona jedina validna da da mišljenje po ovom pitanju. Ispoštovali smo zakon u izboru komisije, i imali tri stručnjaka iz ove oblasti,  i nismo se mešali u njen rad ni na koji način“, kaže Jovićeva.

 

Ona je pozvala zaintreresovane da provere projekte koji se nalaze u Odseku za obrazovanje i slično, i u čitavoj priči ne vidi ništa sporno. Ipak, na pomen očiglednih zakonskih nelogičnosti, Jovićeva kaže da se gradska vlast vladala po prijavama, i da nije proveravala stanje na terenu.

Vlasnik RTV-a i RTV Bujanovac  Zoran Veličković kaže da nije primetio nezakonitosti, a da ga one i ne interesuju.

“Ukazivao sam, ali nije imao ko da me sluša. Zakoni su vrlo loši, zbog toga  se i ovo dešava, zato i ne razumem ove reakcije. A da se RTV Bujanovac ne vidi ovde je notorna laž, koju ćete dokazivati na sudu. To su obmanjivanje javnosti i klevete. I te kako se vidi”, smatra Veličković misleći verovatno na one koji još imaju one stare antene i svako veče gledaju TV Bujanovac.

 

I tako, svi su čisti i ispravni, a pare građana deljene su samo svojima, šakom i kapom. Ma kakav javni interes, oni i ne znaju šta to znači ali zato partijski itekako prepoznaju: „Vranjska plus“ dobija pare da približi građanima svoj program! Tog mi obrazloženja!

Osnovna ideja potpuno je, ipak, potpuno jasna – zatvoriti građanima oči i uši, ekonomskim pritiskom ugušiti profesionalne medije, i nastaviti sa zapošljavanjem svojih žena i ljubavnica, kupovinom stanova po Beogradu i Nišu, vila na moru, ni od koga ometani.

 

Saša Stojković

Mića Miljković, član Komisije

PITAJTE STRUČNE SLUŽBE

Kako je Komisija na čijem ste čelu pronašla interes da novcem građana Vranja finansira medije koje je uopšte nemoguće gledati u Vranju?

Svako ko poznaje proces projektnog sufinansiranja zna da ovo pitanje nije za člana komisije, već za stručnu službu grada Vranja koja sprovodi konkurs. Komisija dobija filtrirane projekte koja je dužna da oceni. Stručna služba grada Vranja je ta koja proverava ispravnost dokumentacije. I još nešto, nisam ja bio na čelu komisije već profesor dr Slobodan Marković. Ja sam bio jedan od članova.

Kako je Komisija za dodelu sredstava za medije iz Vranja rešila da podrži po zakonu nelegalne medije?

Odgovor na ovo pitanje potražite kod stručne komisije grada Vranja. Ni ja, niti ijedan član komisije nije nadležan da ocenjuje prateću  dokumentaciju već projekte.  Molim vas, da dobro proučite regulativu, kako biste znali koga i šta treba pitati.

Da li je čovek koji je vlasnik sajta građanin.rs sa vama lično u bilo kakvim kumovskim ili sličnim ličnim vezama?

Vlasnik sajta www.gradjanin.rs  je Marija Ilić (Nivebia doo).  Ja nju ne poznajem,  čak je nikada nisam video. Poznajem direktora i ovlašćeno lice Dragana Ilića. Dragan Ilić i ja nismo ni u kakvim kumovskim ili bilo kakvim porodičnim vezama. Ovo tvrdim i izjavljujem pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošću. S te strane, očekujem i vaše izvinjenje za javno  izrečene tvrdnje o našim kumovskim vezama.  Poznajem ga koliko i vas ili Vukašina Obradovića.  Ako pogledate rešenje komisije iz prošle godine videćete da je i tada njihov projekat prošao i to sa 95,000.00. Toliko o tome da je sajt nepoznat i anoniman, ali to vam tada nije smetalo.  

Milan Petković, član Komisije

SVE JE REGULISANO ZAKONOM

Član žirija Milan Petković, Nišlija, koga je predložilo Društvo novinara Vojvodine, tražio je da njegovi odgovori na pitanja „Vranjskih“ budu integralno preneti, što i činimo.

Vranjske: Da li ste vi, ili vama bliski ljudi, konkurisali u Gornjem Milanovcu za medijska sredstva sajtom novostidana.rs, i da li ste dobili sredstva tom prilikom? Da li je članica Komisije bila Dragana Čabarkapa iz SINOS – a?

Petković: Nisam vlasnik, direktor ili glavni i odgovorni urednik nijednog elektronskog ili štampanog medija u Srbiji. Pitanja o mediju Novosti dana morate da postavite vlasnicima, direktoru, glavnom uredniku, ovlašćenom ili odgovornom licu pomenutog portala (glavni i odgovorni urednik je Ljiljana Petković – prim.aut.) Ko je bio član Komisije u Gornjem Milanovcu, odgovor potražite na sajtu opštine (član Komisije je bila Dragana Čabarkapa, predsednica SINOS-a – prim. aut.).

 

Da li ste vi na neki način učestovali u odlučivanju da se novac građana Vranja prelije sajtu SINOS-a u Beogradu?

Nisam učestvovao u odlučivanju o projektu Sinosa. Član sam Sindikata novinara Srbije i kada sam video na sastanku Komisije da je projekat SINOS-a jedan od pristiglih na Konkursu u Vranju, tražio sam izuzeće kod  ocenjivanja tog projekta. Nisam učestvovao u diskutovanju, izjašnjavanju na bilo koji način i odlučivanju o projektu SINOS-a. To znaju ostali članovi Komisije, ali i stručne službe Grada Vranja.

 

Kako ocenjujete činjenicu da je Komisija u Vranju, čiji ste i vi član, veliki deo sredstava dodelila medijima koji ili zvanično ne postoje, jer nisu registrovani, ne vide se u Vranju ili su pak toliko minorni da ih google pretraživač čak i ne registruje?

Proveru validnosti dokumentacije aplikanata i ispunjenosti uslova propisanih konkursom ne procenjuje Komisija. To rade stručne službe organa koji je raspisao konkurs, u ovom slučaju Grada Vranja. Kada Komisija dobije projekte koje treba da razmatra, podrazumeva se da su mediji čiji su projekti pred Komisijom, ispunili uslove za učešće na Konkursu. Komisija ima obavezu isključivo da odlučuje o kvalitetu projekata. Povodom vaših primedaba i javnog protesta, kao član Komisije zvanično sam zatražio od misije OEBS-a u Srbiji da, što je pre moguće, uradi nezavisnu ekspertizu i reviziju rada Komisije u Vranju i nezavisnu procenu vaših projekata.

PODRŠKA NOVINARSKIH UDRUŽENjA

Novinarska i medijska udruženja pružaju punu podršku kolegama iz nedeljnika Vranjske i OK radija koji protestuju zbog skandalozno sprovedenog lokalnog konkursa za javni interes u sferi javnog informisanja u Vranju, na kojem su novac dobili mediji bliski vlasti ili oni povezani sa članovima tzv. stručne komisije za dodelu sredstava.

Članovi komisije, imenovani ne zbog stručnosti već po svemu sudeći da sprovedu prethodno donete partijske odluke, izabrani na predlog nerelevantnih novinarskih udruženja, novac građana dodelili su i medijima kojima građani Vranja nemaju nikakav pristup, anonimnim portalima, vlasnicima medija sa kojima su i porodično povezani, izvrgnuvši tako ruglu princip konkursnog sufinansiranja i namerno zaobišavši ugledne, ali očigledno ne i podobne vranjske medije, odnosno njihove medijske projekte.

Udruženja ističu da je konkurs u Vranju nažalost samo još jedna potvrda da je konkursno sufinansiranje medijskih sadržaja doživelo potpuni kolaps, ali ne zbog toga što je u pitanju loš mehanizam kao takav, nego zbog toga što ga je vlast, ne prezajući od kršenja zakona i moralnih načela, pretvorila u instrument za finansiranje režimskih i rođačko-kumovskih medija, ne obazirući se ni na javni interes ni na kvalitet medijskih sadržaja.

Iako udruženja smatraju da u novu Medijsku strategiju, i medijske zakone koje će proisteći iz nje, treba uneti izmene koje će garantovati da sistem projektnog finansiranja funkcioniše po principima javnog interesa, nediskriminatornosti, transparentnosti, uz čitav niz kontrolnih mehanizama – činjenica je ni da te promene neće doneti ništa novo u atmosferi bezakonja i političkog nasilja.

Nezavisno udruženje novinara Srbije – NUNS

Nezavisno društvo novinara Vojvodine – NDNV

Asocijacija lokalnih nezavisnih medija Lokal press – LP

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija – ANEM

Asocijacija onlajn medija – AOM

Beograd-Novi Sad-Kragujevac-Niš, 21. juli 2017.

 

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar