STARINSKI KUVAR JUŽNE SRBIJE



, ,

Trljanica (zimska)

Sastojci:
10 suvih paprika
2 manja struka praziluka
ulje, so



Uputstvo za pripremu:
1) Oprati paprike i potopiti u vrelu vodu oko 15 minuta. Skinuti koru sa paprika pa ih dobro ulupati u avanu.
2) Iseći sitno praziluk pa malo ulupati u avanu i sjediniti sa paprikama. Dobro promešati pa dodati ulje i so po želji.
3) Pomešati ulupane paprike i paradajz pa dodati iseckani beli luk, peršun, sirće, ulje i so po želji.

 

Leskovačka mućkalica

Sastojci:
3 glavice crnog luka
3-4 kašike ulja
3 pečene paprike
4 paradajza
500 g svinjskog mesa
Veza peršunovog lista
1 kašičica mlevene paprike
1 kašičica ljute tucane paprike
so

Uputstvo za pripremu:
1) Luk sitno iseći i dinstati na ulju dok ne požuti.
2) Oljuštiti pečenu papriku i iseći na trake, oljušteni paradajz na kockice i dinstati zajedno sa lukom. Pržiti dok višak tečnosti ne ispari.
3) Istovremeno meso iseći na kocke, staviti na roštilj ili tiganj sa malo ulja i kada je skoro pečeno, dodati u prodinstanu smesu. Posoliti i još malo dinstati sve zajedno. Na kraju začiniti peršunovim listom i ljutom i slatkom mlevenom paprikom.

 

Vranjski crvenci / pirotski sudžuk

Sastojci:
200 g brašna
200 g gustina
2 l vode
500 gr šećera
4 vanilin-šećera
Crveni ekstrakt / boja za kolače

Upustvo za pripremu:
1) Pomešati brašno i gustin, pa dodati vodu uz neprestano mešanje dok se ne razbiju grudvice. Dodati šećer i staviti da se kuvana tihoj vatri 15 minuta, uz stalno mešanje žicom, dok se ne zgusne kao puding.
2) Kad se smesa zgusne, skloniti sa vatre, dodati vanilin-šećer pa naliti polovinu u plići sud. U drugu polovinu dodati crveni ekstrakt, promešati pa preliti preko već nalivene količine.
Služiti uz tahan-alvu.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar