STARINSKI KUVAR JUŽNE SRBIJE



Musaka

Sastojci:
600 g mlevenog mesa
1 kg krompira
2 glavice crnog luka
1 šargarepa
2 jaja
100 ml mleka
1 kašičica aleve paprike
ulje
so
biber



Upustvo za pripremu:
1) Ispržiti sitno seckan luk i izrendanu šargarepu na ulju pa kad porumene, dodati meso i začine. Dinstati na tihoj vatri dok se meso ne uprži.
2) Krompir oljuštiti i iseći na kolutove. Poređati u dublji pleh kolutove da prekriju dno, pa staviti preko sloj mesa. Ređati naizmenično krompir i meso, s tim što je zadnji sloj krompir. Preliti šoljom vode i staviti da se peče 30 minuta na 200°S.
3) Umutiti jaja sa mlekom pa preliti preko musake i zapeći još 15 minuta. Služiti sa kiselim mlekom.

Posna čorba od kiselog kupusa

Sastojci:
½ kg kiselog kupusa
1 šargarepa
1 veći praziluk
1 šoljica pirinča
2 kašike brašna
2 kašike aleve paprike
1 kašičica šećera
ulje
so
biber
sirće (po želji)

Uputstvo za pripremu:
1) Praziluk sitno iseckati pa propržiti na ulju. Kupus sitno iseckati, dodati praziluku i propržiti nekoliko minuta pa naliti pola litre vode. Ostaviti da se kuva na tihoj vatri. Dodati sitno seckanu šargarepu i pirinač, doliti vode po potrebi pa ostaviti da se krčka dok se sve dobro ne skuva.
2) Propržiti 2 kašike brašna na ulju pa kad porumeni, dodati 2 kašike aleve paprike pa time zapržiti čorbu i staviti da vrije još nekoliko minuta. Posoliti i zabiberiti a po želji dodati malo sirćeta.

 

Konjičke puslice

Sastojci:
1 žumance
2 šolje mlevenih oraha
1 šolja čokolade za kuvanje
1 šolja šećera
1 šoljica belog vina

Šne:
2 belanca
12 kašika šećera
malo limunovog soka

Uputstvo za pripremu:
1) Zamesiti sve sastojke pa vaditi i valjati rukama sitne kuglice veličine lešnika.
2) Umutiti čvrst šne od 2 belanca, 12 kašika šećera i malo soka od limuna. Kuglice valjati u šne pa posuti samlvenim orahom i peći 10 minuta u rerni na 100°S.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar