Školica života



Projekat vredan 5,2 miliona dinara, Proširenje kapaciteta za smeštaj predškolske dece: Mladenović

Opština Vladičin Han potpisala je ugovor o realizaciji projekta „Školice života-zajedno za detinjstvo” sa Fondacijom „Novak Djoković“. Specijalizovani program namenjen predškolskoj deci uzrasta od tri do pet godina odvijaće se u objektu Društvenog centra u Lepenici i trajaće 18 meseci.Vrednost projekta je 5,2 miliona dinara, od čega će dva miliona biti potrošena na opremanje i adaptaciju objekta. Projektom je predviđena i obuka za vaspitače



 



Projekat vredan 5,2 miliona dinara– Projekat “Školice života – Zajedno za detinjstvo” je nastao kao izraz želje da se deca podstaknu da sanjaju i da odrasli učine sve što je u njihovoj moći da im te snove ostvare. Vrtići, parkovi i igrališta su prirodne školice života, to su mesta gde se deca igraju i uče kroz igru, rešavaju probleme, i sklapaju prijateljstva za ceo život. Mi želimo da ta mesta postanu i nešto više … da postanu rasadnici dobre volje, pravih vrednosti, aktivizma i brige o sebi i drugima. To je najbolji način da se osnaže roditelji, profesionalci, lokalne zajednice, a iznad svega deca; da im se vrate snaga, samopouzdanje i vera u sebe i život; vera da mogu da urade nešto za sebe i svoju sadašnjost i budućnost. Samo tako stasaće generacije odgovornih građana i građanki, koji brinu jedni o drugima i o sredini u kojoj žive – rekla je Gordana Džudža Jakovljević iz Fondacije Djoković.

ODRŽIVOST

Ugovor o partnerstvu na projektu, u ime lokalne zajednice, parafirao je predsednik opštine Goran Mladenović. On je čestitao Centru iz Lepenice i njegovoj koordinatorki na tome što su dosadašnjim kvalitetnim radom sa decom iz marginalizovanih grupa, aktivnostima na brojnim projektima a posebno ugledom koji uživaju kod UNICEF-a, prikupili reference koje ih kvalifikuju kao dobre partnere i korisnike kod svih budućih donatora poput Djoković fondacije. Predsednik je rekao da se u okolnostima krize ne sme propustiti ni jedna prilika da se pomogne najsiromašnijima a pokazalo se da su deca jako pogođena i hendikepirana životom u siromaštvu i na marginama društva.

– Ako znamo da su nam i sredstva koja možemo da ulažemo u proširenje kapaciteta predškolskih ustanova ograničena, a kapaciteti ovde u Hanu puni, onda je lako zaključiti koliko je važno što će meštani sela Lepenica i okruženja dobiti bolje uslove i proširene kapacitete za smeštaj predškolske dece. Naše je da ovu investiciju pratimo i pobrinemo se da i posle isteka tih osamnaest meseci, koliko traje projekat, radimo na njegovoj održivosti – kaže Mladenović.

Samoodrživost projekta veoma je bitna, tako da je osnova za realizaciju u svakoj opštini Sporazum o saradnji Fondacije sa Opštinom i predškolskom ustanovom kojim je predviđeno i njihovo angažovanje u projektu.

Proširenje kapaciteta za smeštaj predškolske dece: MladenovićPored adaptacija prostora u kojima će boraviti deca, projektom je predviđeno i stručno usavršavanje lokalne zajdnice, vaspitača i svih koji su direktno uključeni u rad sa decom, kao  i stručna pomoć u razvijanju programa i veština koje će pomoći svoj deci koja su u projektnim opštinama uključena u sistem obrazovanja.

Psiholog Slobodanka Andrejević, koordinatorka Društvenog centra u Lepenici, , izrazila je veliko zadovoljstvo zbog prilike koju su ovim projektom dobila deca, ali i ovaj centar, kao važno mesto za edukaciju koje okuplja decu iz socijalno najranjivijih kategorija društva.

 – Fondacija Djoković je već sarađivala sa našim centrom, sva naša deca su prošle godine od fondacije dobila na poklon bicikle, a imam utisak da im je posebno drago kada čuju da najbolji teniser sveta ima sluha za njihove potrebe. Ovo ulaganje u unapređenje uslova za rad će doprineti da kod najmlađe dece, na njima prihvatljiv način, popularizujemo značaj učenja, negovanja zdravih stilova života i zdravih radnih navika –  naglašava koordinatorka Andrejević.

Srbija ima jednu od najnižih stopa učestvovanja dece u predškolskom obrazovanju. Broj dece uzrasta od 3 do 5,5 godina u Srbiji iznosi oko 180.000, a rezultati istraživanja UNICEFa iz 2012. godine pokazuju da je od tog broja svega 44 odsto uključeno u programe predškolskog obrazovanja. Procenat učešća različit je u urbanim (57%) i nerazvijenim sredinama (oko 29%). Zabrinjavajuće je da je upoređivanjem rezultata na godišnjim nivou, poslednjih godina  utvrđeno da se apsolutni broj dece u vrtićima u poslednjim godinama smanjuje kao i da usluge predškolskog obrazovanja ne koriste oni kojima je najpotrebnije – socijalno ugrožena deca.

LISTE ČEKANjA

Postoje mnogi razlozi zbog čega su brojke ovako zabrinjavajuće.Više od 10.000 dece nalazi se na listama čekanja za upis u predškolske ustanove, najčešće u razvijenim regijama. Pored toga, u Srbiji postoji preko 2.500 mesta gde ne postoje predškolske ustanove. Ne treba zanemariti ni porodice koje su suočene sa finansijskim problemima pa se češće odlučuju da deca ostanu kod kuće, decu sa problemima u razvoju ili romsku decu, koja u velikom broju slučajeva nisu uključena u predškolsko obrazovanje.

Fondacija je ovakav projekat već realizovala u Ljigu, Kniću i Raškoj a pri kraju je izgradnja centra i u Kraljevu. Očekivanja su da će sredstva usmerena ka Vladičinom Hanu što pre i na najbolji mogući način za decu-korisnike, biti upotrebljena.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar