Projektno finansiranje je najbolje rešenje



Prošlog petka je u Vranju boravio Rajan Roulends, savetnik za medije i kulturu Ambasade SAD-a. Jedan od događaja kojem je prisustvovao zajedno sa predstavnicima kancelarije američke Ambasade za vojnu saradnju i Veranom Matićem iz Fonda B92 je i potpisivanje ugovora za izgradnju sigurne kuće u Vranju, projekta vrednog 200.000 dolara kojeg finansira evropska komanda američke vojske EUKOM. Sa Roulendsom smo razgovarali o aktuelnim problemima sa kojima se suočavaju mediji u Srbiji:



Kakvo je po vama trenutno stanje lokalnih medija u Srbiji i koliko ste upoznati sa medijskom scenom juga Srbije?

– Veliki je broj medijskih kuća i stanje je takvo da se konstantno mora kontrolisati rad medija kako bi se osiguralo objektivno informisanje i kako bi oni imali nezavisnu ulogu u informisanju šire javnosti. Ono se može sagledati iz više aspekta, ali mislim da je najveći problem finansiranje privatnih medijskih kuća i uticaj lokalne samouprave na rad javnih servisa, što može da dovede do manipulacija, neobjektivnog izveštavanja i cenzure.



Zbog čega je bitno odvajanje javnih servisa od lokalnih samouprava i koje rešenje bi bilo najprihvatljivije?

– Bitno je upravo zbog te finansijske nezavisnosti. Ne možete očekivati objektivno informisanje ako medijska kuća zavisi od moćnika. Da bi se došlo do najboljeg rešenja za sve, medijski radnici moraju prvo da budu dobro informisani o celom postupku i setu medijskih zakona – o javnom informisanju, javnim medijskim servisima i elektronskim medijima, kako ne bi došlo do zabune. Svakako je najbolje rešenje takozvani koncept projektnog finansiranja.

Da li ćete nastaviti da podržavate rad lokalnih medija?

– Ambasada SAD na tome radi još od 2001. godine i naravno da će i dalje na tome raditi. Veliki broj novinara učestvovao je na raznim treninzima i radionicama koje smo organizovali kako bismo podigli kvalitet istraživačkog novinarstva u Srbiji. Osim što su imali priliku da kroz ove radionice usavrše tehnike informisanja javnosti, novinari su imali priliku da pohađaju treninge u SAD-u i da plasiraju svoje priče u medijima van Srbije.

 

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar