Muškarčine protiv stereotipa



Članovi vranjske kancelarije beogradskog Centra E8 započeli su rad na interaktivnoj predstavi koja bi trebalo da podigne svest mladih o antidiskriminaciji i podstakne na aktivizam. Projekat se realizuje u Vranju, Vranjskoj Banji i Bujanovcu, a o detaljima smo razgovarali sa koordinatorkom Osmice u Vranju, Bojanom Stojković:



O kakvoj interaktivnoj predstavi se radi?

– Interaktivna predstava je deo projekta ‘’Anti – diskriminaciona kampanja’’ i ima za cilj da okupi mlade Rome i nerome koji će skrenuti pažnju na diskriminaciju u svakodnevnom životu, migracijama i poštovanju ljudskih prava. Predstava se bavi migracijama, s osvrtom na romsku populaciju, napuštanje Srbije, azil. Govori o ulozi obrazovanja i prosvete u rešavanju problema. Bazirana je na pričama iz realnog života. Premijera se očekuje u februaru 2014. godine u Vranju. Nakon toga slede izvodjenja u Beogradu, Bujanovcu i Vranjskoj Banji.



Ko će na njoj raditi i kako je prošla audicija?

– Na predstavi radi naš kreativni tim.  Koncept, režiju i dramatugiju rade Milena Bogavac, Vojislav Arsić i Ivan Stoiljković, koji iza sebe imaju dugogodišnje pozorišno iskustvo. Predstavu ‘’Muškarčine’’ koju su režirali Vojislav i Milena, 2012. godine je nedeljnik NIN proglasio za jednu od tri najbolje u toj godini. Prvo smo imali konkurs za glumce i glumice, a nakon toga je održana audicja.  Na audiciji je učestovalo 26 mladih od kojih je žiri odabrao grupu od 12 sa kojima se sprema predstava. Dosta se radi na ovoj predstavi, grupa je sjajna i nadamo se da će naići na dobre reakcije kod publike. Pored toga, u periodu od januara do maja 2014. godine mladi u okviru projekta će organizovati četri velike lokalne akcije u Vranju, Vranjskoj Banji i Bujanovcu. Sve aktivnosti spovode se u okviru kampanje ’’Ne budi sterotip, budi stero tip’’ finansiran od strane Caritas Luxembourg-a.

Koje su još aktivnosti uključene u projekat?

– U okviru projekta, u toku oktobra i novembra održano je 50 edukativnih radionica na temu ljudskih prava i antidiskirminacije koje su realizovali naši vršnjački edukatori i edukatorke. Edukativne radionice su radjene u srednjim školama u Vranju i Bujanovcu.  Mladi koje smo animirali u okviru našeg projekta su organizovali javne akcije povodom 1. decembar – Svetski dan brobe protiv side zajedno sa Nexusom i Generatorom, ZZJZ, Savetovalištem za mlade, Kancelarijom za mlade.  Pored toga, sami su osmisli aktivnosti povodom 10. decembra, zajedno sa Odbrom za ljudska prava, i na taj način podsetili građane na Dan ljudskih prava i promovisali konvenciju Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici. Kroz sve ove aktivnosti radimo ono što je i cilj Centra E8, a to je da pokrećemo mlade na jugu i učimo ih da postanu aktivni u svojoj lokalnoj sredini.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar