Na Vlasini počinje izgradnja filmskog grada



, Jedinstveno: Djurica i Andrea

U „Zona gradu“ će sledećeg leta biti snimljen film „Zona Zamfirova 2“. Za potrebe filma grad će imati svoj trg i sokake, kafane i bašte, zanatske radnje i kapidžike, a kada snimanje bude završeno ti prostori će se pretočiti u turističke sadržaje sa kafićima, restoranima, apartmanima, šetalištima. Reditelj ove nemačko-srpske koprodukcije biće Jug Radivojević



 



Vlasina će ovoga jula doživeti svoju renesansu. Ako se obistine prve, još nepotvrđene informacije, ove jeseni će početi, a do proleća će na Vlasini biti sagradjen pravi fulmski grad. On će se graditi za potrebe snimanja drugog dela filma „Zona Zamfirova“, čiji će reditelj biti Jug Radivojević.

-Biće to zanimljiva nemačko-srpska koprodukcija u kojoj će svoje interese imati kinematografije SAD, Turske, možda čak BiH i Hrvatske. „Zona grad“, kako će se zvati, treba da bude gotov do maja 2014. godine, kada će početi snimanje filma, a njegova premijera se očekuje do kraje sledeće godine – kaže Radivojević.

TAJNA LOKACIJA

Svi drugi detalji ovog zanimljivog projekta biće saopšteni na konferenciji za novinare u subotu 13. jula, koja je zakazana na Vlasini, na platou čija je lokacija do tada tajna, a na kome će se podići grad. Zna se samo to da je snimanju filma namenjena površina od 12 hektara, na kojoj će biti sagrađen Zona grad.

-Scenografijom je predvidjeno da to bude mali Niš, sa njegovom arhitekturom iz vremena Stevana Sremca i svim obeležjima tog vremena. A, po završetku snimanja filma, to jedinstveno zdanje ostaće u vlasništvu opštine Surdulica i biće najzanimljiviji deo turističke ponude Vlasine- nastavlja Jug Radivojević.

Zona grad će za potrebe filma, imati svoje trgove i sokake, kafane i bašte, zanatske radnje… a kada snimanje bude završeno ti prostori će se pretočiti u turističke sadržaje sa kafićima, restoranima, apartmanima, šetalištima, salom za venčanja…

-Zamislite tu lepotu. Biće to mali etno grad, koji turisti i ljubitelji prirode mogu samo da požele, sa divnim pogledom na jezero i lepote Vlasinske visoravni. Vlasina će od tog trenutka biti nešto novo na karti turističke ponude Srbije, – kaže Biljana Nikolić, predsednica Turističke organizacije.

Promocija projekta Zona grada je ujedno najveća i najznačajnija novina ovogodišnjeg „Vlasinskog leta“ – 28. po redu turističke, kulturne i muzičko-zabavne manifestacije koju organuizuju Opština Surdulica, Surdulički kulturni centar i Turistička organizacija.

Jedinstveno: Djurica i AndreaDruga, takodje značajna novina ovogodišnjeg 28. „Vlasinskog leta“ je 17. MEFEST – Medjunarodni festival turističkog, ekološkog, sportskog i kulinarskog filma, koji se održava kada i „Vlasinsko leto“ – od četvrtka 11. do nedelje 14. jula.

Organizatori su već saopštili da će se za tri festivalska dana, na scenama u Surdulici, na Vlasini, u Vranju, Leskovcu, Vladičinom Hanu i Vlasotincu za festivalska priznanja takmičiti 74 od ukupno 240 prijavljenih dokumentarnih filmova iz 30 zemalja sa svih sedam kontinenata.

-Čini mi zadovoljstvo što mogu ekskluzivno da saopštim da će Gradnd pri „Gavrilo Azinović“, najviše priznanje 17. MEFESTA, u subotu 13. jula u Surdulici, pobedniku uručiti proslavljeni reditelj Emir Kusturica, koji će biti naš specijalni gost – kaže za „Vranjske“ direktor Festivala Andrea Nutrikato.

DOLAZI I KUSTURICA

On takođe ističe da će gosti ovogodišnjeg „Vlasinskog leta“ imati priliku da vide najbolja slikarska ostvarenja učesnika Likovne kolonije, u čijem će radu, već od 8. jula, učestvovati 30 akademskih slikara iz Srbije, od Vranja do Subotice.

-Biće zanimljivo videti kako su zadatoj temi „Religija i ekologija“, četkicom i platnom pristupili slikari kao što su: Branislav Anđelković, Tanja Babić, Valerija Kolozi, Aleksandar Blatnik, Ema Bogdanović, Vojimir Debić, Djuro Radonjić, Dimitrije Kolarević i drugi – kaže Nutrikato.

Sve do sada pobrojano, samo je deo ovogodišnjeg takmičenja najboljih trubačkih orkestara juga Srbije, za vize na 53. Saboru trubača u Guči. Promocija projekta „Zona grad“, te reditelj i glumci filma „Zona Zamfirova 2“, zatim Festival dokumentarnog filma i gostovanje Emira Kusturice i Likovna kolonija sa 30 istaknutih srpskih slikara, ove godine su samo dokaz novog pristupa konceptu promocije turizma na Vlasini i na jugu Srbije.

VLASINSKO LETO 2013.
Program umetničkih, turističkih, zabavno-muzičkih i sportskih manifestacija

ČETVRTAK, 11. JUL 2013.
11,00 h. Vlasina, hotel „Vlasina“: Otvaranje 17. MEFEST – Medjunarodnog festivala turističkog, ekološkog, sportkog i kulinarskog filma za Grand pri „Gavrilo Azinović“
20,00 h. Surdulica, Porta crkve Sv. Djorđa:  Koncert Gudačkog orkestra „Sveti Djorđe“
21,00 h. Surdulica, Gradski trg: Koncert orkestra Elvisa Ajdinovića, pobednika Vlasinskog leta 2012.
22,00 h. Surdulica, Gradski trg: Projekcija filma „Zona Zamfirova“.
23,00 h. Surdulica, Galerija SKC: Projekcije filmova sa 17. MEFEST

PETAK, 12. JUL 2013.
11,00 h. Surdulica, centar grada: Proglašenje „Ulice odjeka trube“
11,00 h. Vlasina, hotel.„Vlasina“: Projekcije filmova sa 17. MEFEST
13,00 h. Surdulica, Galerija SKC: Otvaranje izložbe 17. Likovne kolonije „Vlasina 2013“ (Tema: religija i ekologija)
14,00 h. Surdulica, Galerija SKC: Projekcije filmova sa 17. MEFEST
19,00 h. Surdulica, Gradski trg: Kulturno-umetnički program; nastup Hora SKC
20,30 h. Surdulica, Gradski trg: Kulturno-umetnički program; nastup folklornih ansambala
22,30 h. Surdulica, Gradski trg: Koncert Marinka Rokvića

SUBOTA, 12. JUL 2013.
08,00 h. Surdulica, Gradski trg: Budilica sa najavom takmičenje trubača
11,00 h. Surdulica, Gradski trg: Defile pionirskih i omladinskih trubačkih orkestara
11,00 h. Vlasina, kod Kampa: Vlasinski kotlić (takmičenje u pripremanju riblje čirbe)
11,00 h. Vlasina, hotel„Vlasina“: Projekcije filmova sa 17. MEFEST
11,00 h. Vlasina, hotel „Vlasina“: Kulturno zabavni program (folklor i pevači)
12,00 h. Surdulica, Gradski trg: Građani sa rediteljem Jugom Radivojevićem i glumcima filma „Zona Zamfirova 2“
15,00 h. Vlasina, plato: Promocija projekta „Zona grad“ koji se grsdi za potrebe snimanja filma „Zona Zamfirova 2“
20,00 h. Surdulica, Gradski trg: Otvaranje 28. kulturno-turističke manifestacije „Vlasinsko leto“
20,30 h. Surdulica, Gradski trg: Proglaženje najboljih ostvarenja na 17. MEFEST – Medjunarodnom festivalu turističkog, ekološkog, sportkog i kulinarskog filma. Grand pri „Gavrilo Azinović“ i druge festivalske nagrade uručuje reditelj Emir Kusturica.
21,00 h. Surdulica, Gradski trg: Takmičenje pionirskih i omladinskih orkestara za plasman na 53. Sabor trubač u Guču
22,00 h. Surdulica, Gradski trg: Koncert YU grupe iz Baograda

NEDELjA, 13. JUL 2013.
08,00 h. Surdulica, Gardski trg: Budilica sa najavom takmičenja trubača
09,00 h. Surdulica, centar grada: Start „Džipijade“ – revijalnog karavana sa 100 posada
10.00 h. Surdulica Gradski trg: Defile seniorskih trubačkih orkestara
11,00 h. Vlasina, ispod hotela „Narcis“: jez. „Vlasinska udica“ – takmičenje ribolovaca
11,00 h. Vlasina, hotel „Vlasina“: Projekcije nagrađenih filmova sa 17. MEFEST 2013.
11,00 h. Vlasina, Stadion: Kulturno-zabavni program (folklor i pevači)
13,00 h. Surdulica, Galerija SKC: Okrugli sto o trubi i njenom značaju u srpskoj istoriji i tradiciji
15,00 h. Vlasina, xxxxx, Dolazak učesnika „Džipijade“
20,00 h. Surdulica, Gradski trg: Takmičenje seniorskih trubačkih orkestara za plasman na 53. Sabor trubača u Guči
23,00 h. Surdulica, Gradski trg: Koncert niške grupe „Galija“
01,00 h. Proglašenje najboljih orkestara

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar