Ljubomir Ilkić u SNS, Tomić u penziji



Predsednik Nikolić je prošle godine obećao 30 miliona evra, Šta to radiš kume: Ilkić i Tomić

Ilkićevo učlanjenje u SNS može se posmatrati iz dva ugla: kao njegovo distanciranje od Tomića ali i kao namera države da Simpu ipak da onih 30 miliona evra, gde bi naprednjaci preko svog novog člana kontrolisali tokove novca u kompaniji dužnoj 120 miliona evra čija je tržišna vrednost sto puta manja



 



Ljubomir ILKIĆ, zamenik predsednika i izvršni direktor Kompanije Simpo, postao je član Srpske napredne stranke (SNS). Na drugoj strani, do sada neprikosnoveni „tata“ Dragomir Tomić polako gubi tlo pod nogama i smeši mu se skori odlazak u penziju – potvrđeno je Vranjskim iz više nezavisnih izvora.

Predsednik Nikolić je prošle godine obećao 30 miliona evraPrema informacijama kojima raspolažemo, a dolaze od izvora bliskog vrhu Kompanije odlično upućenog u sve njene tajne, između dva do sada najbliža saradnika, Tomića i Ilkića, uz to i kumova, nesporazumi su postali veliki toliko da se mogu nazvati nepremostivim. Tomić je, naime, okrivio Ilkića, koji je godinama glavna spona na relaciji Simpo – Vlada Srbije, da je odgovoran što Kompanija nije dobila obećani kredit od 30 miliona evra jer je, navodno, u Nemanjinoj 11 loše prenosio stavove Kompanije:

–  Kako je zamislio tako je i uradio ovih dana. Javno je radnicima, sindikalcima i najbližim saradnicima saopštio da je duboko razočaran u svog saradnika, da je Ilkić jedini krivac što firma nije dobila kredit koji joj je prošle godine obećao predsednik Nikolić kad je boravio u Simpu, što nema posla a plate kasne, što nema kupaca… Ilkić je, po Tomiću, kriv i što pada kiša ili greje sunce – objašnjava sagovornik Vranjskih.

PRIVATNE STVARI

On smatra da se Ilkićevo učlanjenje u SNS može posmatrati iz dva ugla: kao njegovo distanciranje od Tomića ali i kao namera države da Simpu ipak da onih 30 miliona evra, gde bi naprednjaci preko svog novog člana kontrolisali tokove novca.

Sam Ilkić, koji je i vd direktora Simpovog ŠIK Kopaonika u Kuršumliji, u izjavi za naše novine nije želeo da govori o navodnom sukobu sa Tomićem, rekavši samo da on lično mnogo radi, da je stalno na putu i da je stanje redovno. Međutim, na pitanje da li je tačno da je pristupio naprednjacima, Ilkić daje zanimljiv odgovor:

– To je moja lična stvar, svaki čovek ima pravo na izbor političke opcije – kaže Ilkić.

Šta to radiš kume: Ilkić i TomićMeđutim, Dragan Nikolić, narodni poslanik i lider ovdašnjih naprednjaka potvrđuje da je stranka dobila novog člana:

– Da, prema informacijama iz vrha partije, Ilkić je novi član SNS – kaže Nikolić, ali ne može da potvrdi priču o Tomićevom „puštanju niz vodu“.

Tomić je pre nekoliko nedelja boravio u Vranju, a navodni povod posete bio je sukob između socijalista i naprednjaka, koalicionih partnera u gradskoj vlasti. Međutim, naš sagovornik blizak vrhu Kompanije kaže da je to bilo u drugom planu:

– Pravi razlog Tomićevog dolaska je to što su mu dani na čelu Simpa odbrojani. Zbog toga je, kao što uvek radi u kriznim situacijama, iz svog kabineta spinovao svoju verziju priče, da je u kompaniji ponovo na delu nejedinstvo, da postoje unutrašnji neprijatelji koji žele njegov kraj i silazak sa čela tako uspešne kompanije – objašnjava sagovornik.

U vranjskom SPS-u ne žele da javno komentarišu mogućnost Tomićevog odlaska, ali nam je nekoliko lokalnih funkcionera potvrdilo kako se o tome sve glasnije govori i kako ta priča uopšte nije bez osnova.

Situacija je, dakle, potpuno ista kao i u ranijim momentima krize – stvara se neprijatelj (koji je sada pronađen u Ljubomiru Ilkiću), pa se onda obnavlja jedinstvo, dele zaostale plate i kreće u nove radne pobede, sve naravno zahvaljujući novim zaduženjima, parama za koje se nikada niko nije zapitao kako se troše i da li se vraćaju.

Zbog ovakve politike, Simpo je danas tu gde jeste – konglomerat čija dugovanja daleko prevazilaze njegovu vrednost.

Prema informacijama do kojih su doše Vranjske, u Simpu su ubeđeni da država jednostavno mora da Kompaniji obezbedi obećanih 30 miliona evra, iako je jasno da će te pare teško da budu vraćene, a neizvesno je i kako bi bile uložene. Inače, taj novac treba da se povuče iz evropskih fondova, a osim Simpa očekuju ga, na primer, Sartid, Tigar i još neke kompanije. Međutim, kao da se i država opametila pa je kao uslov postavila formiranje Nadzornog odbora od svojih ljudi, koji bi kontrolisao trošenje novca, i u toku je usaglašavanje partija na vlasti oko kadrova koji bi činili to telo.

Samo, veliko je pitanje hoće li ovaj odbor uspeti da prekine dosadašnju praksu.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar