Kuća za najbolja vina



Porodična tradicija: Zoran Djorđević, Svako bure je priča za sebe

Koristimo najkvalitetnija stoletna stabla hrasta, kitnjak medunac koji raste na nadmorskoj visini od 400 do 600 metara. Zahvaljujući tome, naša burad nemaju rok trajanja, ona su večna



 

Porodična tradicija: Zoran DjorđevićZoran Djorđević (48), pinter iz Vranja, vlasnik je prestižne bačvarske radnje „Barrique“, koja se pročula u zemlji i inostranstvu po barik buradima od najkvalitetnijeg srpskog hrasta, kitnjaka medunca. Barrique (barik) je francuska reč za drveno bure kapaciteta 225 litara, čiji je oblik nastao u Bordou.

Majstor Zoran, s ponosom ističe da ga njegovi poslovni partneri smatraju umetnikom svog posla, jer njegova burad  dodatno oplemenjuju aromom najkvalitetnija vina i time doprinosi njihovom vrhunskom kvalitetu.

– Naša barik burad, zahvaljujući gustoj vlaknenoj konstrukciji tokom procesa sazrevanja, doprinose razvoju vina i rakije. Srpski hrast naglašava arome badema, oraha i vanilije, otkriva voćne arome, a pored toga što daje jak karakter vinu i rakiji, uspostavlja ravnotežu između raznih aroma, pojačava ugodne, duge, slatke, glicerinske, elegantne, a istovremeno blage naknadne arome. Uspesi vina sazrevanih u našim buradima potvrđuju kvalitet srpskog hrasta i stručnost naših radnika – navodi Zoran.

CHATEAU GERMAN-EMILI: Potražnja za našim buradima od renomiranih proizvođača vina i rakija je sve veća. Trenutno privodimo kraju jedan veliki posao; naime, vinarija u severoistočnoj Makedoniji, Chateau German-Emili koja je tek završila sadnju svojih vinograda, i koja tek gradi barik podrum visoko u planinama na nekoliko kilometara od Srbije, prema preporuci italijanskih vrhunskih vinara, za tipove čokota nebbiolo i barberax bonarda koje je nasadila, već je naručila i platila prvu količinu od 60 barika.

USPEH: Za nas je veliki uspeh prodor na strano tržište koje je zahtevno i traži vrhunski kvalitet. Saradnju sa makedonskom vinarijom nastavljamo i  uskoro kreće druga narudžbina za specijalnu burad od istog materijala, ali sa kapacitetom od 500 litara. Izbor barika je napravljen u skladu sa nasadima vinove loze daleko pre sadnje, jer nasadi su u prvoj godini, daske se suše, tako da će burad biti gotova baš kada i prvi rod. Hrast i vino zajedno počinju svoj put dok se ne ukrste u vrhunskom barik vinu tek posle tri godine.

Svako bure je priča za sebeTRADICIJA: Izradom buradi prvi je počeo da se bavi moj deda Stojan, krajem 60-tih godina prošlog veka. Bio je samouk, zanat je naučio gledajući kako drugi rade. Rodom smo iz planinskog sela Vogance, iznad manastira Prohor Pčinjski, gde su uslovi za život bili veoma teški. Deda je, da bi opstala porodica, morao da savlada zanat u pedeset i prvoj godini života, 1958. godine. Odmah je u posao uključio mog oca Jovana, koji je postao poznat pinter u selu Klenike, a potom u Vranju. Pinterski zanat je postao tradicija, sa 15 godina sam počeo da radim sa dedom i ocem. Bilo je teško, radilo se manuelo, ali moralo se. „Sinko, ako savladaš zanat i posvetiš mu se bićeš priznat i cenjen i imaćeš svoj komad hleba“, savetovao me je deda. Poslušao sam ga, sada uživam u procesu pravljenja buradi, to je filozofija života, način pozitivnog razmišljanja, vizionarskog gledanja u budućnost. U Vranje smo došli krajem osamdesetih godina prošlog veka, proizvodnja se usavršavala, stremio sam uvek višem i boljem i tako postao majstor za barik burad.

KAO LjUDI: Kvalitet buradi ne može da bude isti, jer svaki proizvod posmatram kao jedinstven, neponovljiv. Kao što su ljudi individue sami za sebe, tako je i svako bure posebno na svoj način. Tako ih ja posmatram i doživljavam. Zato mi je posebno drago što i strani proizvođači posmatraju njihove proizvode na takav način i što sam po kvalitetu u rangu sa najboljim pinetrima-bačvarima Italije i Francuske.

PUT HRASTOVINE: Tokom proizvodnje barik buradi pratimo put hrastovine od šume do gotovog bureta. Nabavku sirovine i preradu vršimo sami i na taj način garantujemo da je duga proizvedena od najkvalitetnijeg drveta. Naglasak stavljamo na analizu mesta porekla hrastovine. Koristimo najkvalitetnija stoletna stabla hrasta (kitnjak medunac) koji raste na nadmorskoj visini od 400 do 600 metara i predlažemo adekvatan tip hrastovine za različite sorte vina. Zahvaljujući tome, naša burad nemaju rok trajanja, ona su večna.

DUGE: Svaka duga se cepa (struže), iz balvana posebno, i na taj način vlaknena konstrukcija ostaje neoštećena, zato su uvek prvoklasna. Procenat vlage u dugi je 12 odsto. Duge sazrevaju na otvorenom prostoru najmanje dve do tri godine. Vremenski uslovi, stalna promena temperature, vetar, letnje i zimske padavine odstranjuju kontaminate i suvišni tanin.

BARIKIRANjE: Tokom proizvodnje, duge se savijaju predgrejavanjem (barikiranjem), nakon čega ih palimo na vatri naloženoj od otpadaka istog drveta. Postoje tri vrste dimljenja barik buradi: nisko, srednje i visoko zadimljavanje. Vreme tretmana, odnosno intenzitet plamena uobličuje u drvetu one arome koje u budućim buradima prilikom sazrevanja dopunjuju karakter vina i rakije. Nakon izlaganja vatri, dobija se konačan oblik bureta, a posle brušenja na burad se stavljaju  pocinkovani obruči i svako bure isporučuje u zaštitnom pakovanju. Zapremina buradi koju izrađujemo za čuvanje vina su od 225, 300 i 500 litra. Kvalitet srpske hrastovine identičan francuskoj.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar