Praznične Tantalove muke



Dr Slađana Stošić, specijalista urgentne medicine, radi u Službi za prijem i zbrinjavanje urgentnih stanja koja zbog specifičnosti posla radi 24 sata dnevno. Svedok je svega dobrog i lošeg što se dešava u vreme praznika.

– Redovno unazad svih ovih godina, od kada odeljenje postoji, povećan je broj pacijenata i obim poslova na Odeljenju u vreme novogodišnjih i božićnih proslava, a najčešći uzrok je prekomerno konzumiranje alkohola i hrane.



Kako se najefikasnije rešiti mamurluka, koji je česta pojava za vreme praznika?

– Treba voditi računa da do mamurluka ne dođe, a tu će vam pomoći nekoliko praktičnih saveta. Prvo i osnovno je biti umeren u piću, dovoljno je jedno do dva pića u toku noći. Pre konzumiranja alkohola obavezno uzeti hranu pa može i nešto jaču i masniju što će smanjiti resorbciju alkohola. Neki savetuju i šolju mleka pre uzimanja alkohola koje takođe smanjuje resorbciju. Ukoliko se odlučite ipak za čašicu više, ne ispijajte piće odjednom kako se u narodu kaže – na eks nego postepeno pijuckajte, a u toku ispijanja uzimajte hranu i u više navrata u toku noći. Ukoliko ste pak preterali sa pićem i mamurni ste, savetovala bih vas da uzimate više tečnosti: obične vode i negazirane, voćne sokove(gazirana pića ubrzavaju resorbciju alkohola) uz koju tabletu C ili B vitamina ako imate pri ruci. Na ovaj način ćete sprečiti dehidrataciju organizma. Savetovala bih vam i laganu šetnju na čistom vazduhu, kao i toplu kupku, posle čega ćete se osećati znatno bolje. Zaobiđite šolju gorke kafe i kiselu čorbu, jer to nema efekta.

Za koliko se na vašem odeljenju povećava broj primljenih pacijenata u za vreme praznika, i da li je alkohol glavni problem?

– Povećan je obim poslova, nekad i trostruko, upravo zbog povećanog broja alkoholisanih osoba koje dolaze radi trežnjenja. To nije jedina patologija, često zatraže pomoć i povređeni iz saobraćajnih udesa, pacijenti koji su zadobili povrede u tuči i od pirotehničkih sredstava, a za sve navedeno je preterana alkoholisanost glavni krivac. Tu su i hronični bolesnici koji imaju problema zbog neredovnog uzimanja lekova, kao i zbog nepridržavanja higijensko – dijetetskog režima. Ovim putem bih apelovala da se građani disciplinuju za vreme praznika, posebno mladi u ispijanju alkohola, stariji u konzumiranju hrane, a da bolesni uzimaju svoju redovnu terapiju.

Koju hranu sa prazničnih trpeza moramo izbegavati?

– Što se hrane tiče, trebalo bi da što manje bude zastupljena hrana životinjskog porekla, manje masti i ugljenih hidrata – torti, kolača, kremova, preliva i soseva, a da je u ishrani zastupljenija više visokoproteinska hrana: riba, bela mesa, povrće i sveže voće.

Kako se najlakše zaštititi od prehlada i virusa koji često mogu pokvariti uživanje u praznicima?

– Pošto je sezona prehlada i gripa, ako ne možete da izbegnete zatvorene prostorije često ih provetravajte, slobodno vreme provodite na čistom vazduhu toplo i slojevito obučeni, izbegavajte rukovanje sa prehlađenim i gripoznim osobama, a posle svakog rukovanja perite ruke i koristite papirne ubruse za jednokratnu upotrebu u svojim toaletima. Ako želite da posetite prehlađenu ili gripoznu osobu, stavite masku na usta.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar