Građanima na usluzi

Ministarstvo za evropske integracije

Goran Stefanović, narodni poslanik, Zoran Knežević

Narodni poslanik Demokratske stranke i njen šef u lokalu, od Elektrodistribucije Vranje naplatio je od 24. februara pa do 30. septembra ove godine 2.518.600 dinara na ime advokatskih usluga



Goran Stefanović, narodni poslanikAdvokatskih kancelarija u Vranju ima 67, klijenti su siromašni pa se advokati žale kako uglavnom rade na poček, a da ne govorimo o stresu koji izaziva makar i službeno druženje sa polusvetom iz kriminalnog miljea. Na drugoj strani, pak, imamo javne firme pod direktnim patronatom partija na vlasti koje se, svako malo, tužakaju oko nekih para, i koje, iako imaju pravnike u radnom odnosu, običavaju da angažuju advokate, pre svega jer ih zakon obavezuje da u sporovima čija je vrednost veća od 500.000 dinara na sudu mora da se pojavi diplmirani pravnik sa pravosudnim ispitom, a radnike sa takvim referencama nemaju baš svi. Osim toga, sporovi koje radi svojih potraživanja vode javna preduzeća čisti su i laki.



ČIJI JE NOVAC

Goran Stefanović, narodni poslanik Demokratske stranke (DS) i njen šef u lokalu, od Elektrodistribucije Vranje (EDV) naplatio je od 24. februara pa do 30. septembra ove godine 2.518.600 dinara na ime advokatskih usluga. Stefanović je, prema analitičkim karticama, računima i izveštajima do kojih su došle „Vranjske“, uspeo da naplati svoja potraživanja koja datiraju od 2006. kada je, sa još devetoro kolega, dobio ovaj posao. Prema prostoj računici, Stefanović je na ovaj način sebi obezbedio godišnji honorar od preko 6.000 evra, ili 500 evra mesečno. EDV mu je novac isplaćivala parcijalno, ali je najveći razlog da časti društvo imao 30. aprila ove godine, kada mu je odjednom isplaćeno 1.580.650 dinara. Inače, ove godine od EDV naplatila su još dvojica vranjskih advokata, ali oni nemaju nikakve veze sa politikom i nisu ni na kakvoj funciji. Doskorašnji direktor EDV Miodrag Zdravković izjavio je prošle godine za naše novine da su svi ti advokati angažovani shodno Zakonu o javnim nabavkama, pošto su se uredno javili na javni poziv. Zdravković je rekao i da je ovo državno preduzeće bilo prinuđeno da angažuje advokate jer je u tom trenutku imalo oko 22.000 predmeta i potraživanja od čak 1, 8 milijarde dinara. Stefanović za naše novine objašnjava da je posao u EDV dobio legalno, i naglašava da te 2006, kada je DS bio u opoziciji, nije bio politički eksponiran kao sada:

 

DRAGAN STOJANOV

NEMA TAKVIH SLUČAJEVA, ALI…

– Zajednica advokata Vranje nema podatke, niti se time bavi, o pokušajima nekih kolega da iskoriste svoj uticaj kako bi došli do posla u nekom javnom preduzeću. Ali, takvih slučajeva verovatno ima – kaže Dragan Stojanov, predsednik Zajednice.

– Ugovor sa EDV mi je istekao i više ih ne zastupam, kao što ne zastupam ni jedno javno ili državno preduzeće – kaže Stefanović.

Međutim, poslanik kaže da su njegova potraživanja iznosila oko 1,3 miliona, što je skoro dvostruko manje od podataka EDV do kojih smo došli.

– EDV mi je dugovanje isplatilo u ratama tek nedavno. Pre toga, od 2006. kada je ugovor potpisan nisam dobio ništa, iako sam žestoko radio. Mogao sam i da ih tužim, ali nisam želeo, kao što nisam naplatio ni kamatu – kaže Stefanović.

Iako ovaj njegov angažman nije protivzakonit, on ne samo što je oportun, već je u najmanju ruku i u koliziji sa njegovom poslaničkom funkcijom. Najpre, svi ti građani koje EDB tuži zbog neplaćanja utrošene električne energije, Stefanovićevi su potencijalni ili sadašnji glasači. Osim toga, budući da se advokati namiruju od sudskih troškova, opet se radi o novcu poreskih obveznika, dakle građana, čiji je Stefanović predstavnik u najvišem zakonodavnom telu ove zemlje. Stefanović, na drugoj strani, objašnjava da na posao za EDV gleda jedino iz profesionalnog ugla.

Vranjski advokati sa kojima smo razgovarali nisu bili previše raspoloženi da javno govore o ovoj temi, pre svega iz kolegijalnosti. Jedan od njih rekao nam je da se i u ovom, kao i u svakom poslu u našem gradu, pre svega ceni patrtijska pripadnost i uticaj, mnogo više od profesionalnih uzusa.

– Mnoge kolege iz sve snage lobiraju za posao u javnim preduzećima. Radi se, osim u slučajevima kao što je Stefanovićev dil sa EDV, ne toliko o unosnom koliko o poslu koju pruža određenu dozu sigurnosti u ova krizna vremena. Koliko mi je poznato, advokati od javnih preduzeća obično zahtevaju neki simbolični paušal svakog meseca, ali kao po pravilu u ugovor unesu stavku po kojoj njima ide dobar deo ili celokupni sudski troškovi. E, tu se već radi o pristojnim ciframa, imajući u vidu da se radi o poslu gde je situacija čista – kaže jedan od advokata.

DOBRE KOLEGE

Prema rečima jednog poznavaoca prilika, danas osim Stefanovića gotovo da nema advokata a da je istovremeno politički uticajan i da zastupa neko gradsko ili državno preduzeće. Prema rečima Dragana Stojkovića, direktora JP Direkcija za razvoj i izgradnju, ova firma samo je u jednom slučaju angažovala advokata (radi se o široj javnosti nepoznatoj ličnosti;p.a.), kada je njihov pravnik bio sprečen da vodi spor zbog familijarnih odnosa sa drugom stranom. U Novom domu situacija je nešto drukčija:

– Imamo trojicu advokata koji nas zastupaju jer u firmi nemamo diplomiranog pravnika. Njihov honorar je 30 odsto os sudskih troškova – kaže direktor Goran Petrović.

Zanimljivo je da je jedan od te trojice Dejan Atanasović, advokat koji se nalazi na spisku Advokatske komore Niš, ali je problem u tome što se radi o bivšem Stefanovićevom pripravniku koji danas radi u istoj prostoriji kao i poslanik.

 

 

STEFANOVIĆU JOŠ DUGUJEMO

Zoran KneževićDirektor vranjske Elektrodistribucije potvrđuje da je Stefanović u toku ove godine naplatio od te firme preko 2,5 miliona dinara za advokatske usluge:
– Više nas ne zastupa ni jedan advokat. Stefanović je posao dobio 2006, a ja sam nedavno raskinuo ugovore. Umesto advokata, angažujemo pravnike iz Elektrokosova, koji sada nemaju puno radno vreme. Od ukupno 2.518.600, koliko je Stefanoviću plaćeno ove godine, 837.950 dinara su njegove usluge za ovu i prošlu godinu, dok je ostatak dug iz 2006. i 2007, uz napomenu da 2008. nije radio. Međutim, Stefanoviću dugujemo još 53.563 dinara a koliko smo ukupno proteklih godina dali advokatima teško je iračunati iako svi podaci postoje – kaže Knežević.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar