Gradonačelnik na kamili

Ministarstvo za evropske integracije

DžIJEL, Alžir, DžIJEL, Alžir, Miroljub Stojčić

A možda, možda nam Stojčić otuda uveze kamile iz pustinjskog zaleđa Sredozemlja, ali ne da kao onaj Palma pravi ZOO vrt , nego iz sasvim pragmatičnih razloga. Kamila je, kao što se zna, izdržljiva životinja koja danima može da tegli bez hrane i vode, pa nam trening i vežba ne bi loše došli






DžIJEL, AlžirMeđu odlukama donetim na 20. sednici Skupštine Grada 1. oktobra, našla se i jedna istovremeno zbunjujuća i obećavajuća. Naš grad na bisernoj nisci pobratimstava (vidi okvir) dodao je još jednu perlu. Odbornici su, ne skrivajući egzaltaciju, horskim dizanjem ručica dali legitimitet inicijativi gradonačelnika Miroljuba Stojčića da se Vranje pobratimi sa, kako su preneli mediji pozivajući se na zvanični gradski portal, „Žiželom“, varoši u dalekoj i prijateljskoj Narodnoj Demokratskoj Republici Alžir. Gradonačelnik je obrazložio da je pobrativstvo, je li, u interesu Vranja jer je tamo, u Žiželi, ekspanzija građevinarstva a kopča između dva grada je beogradska „Hidrotehnika“ koja je gradila branu Prvonek i bavi se sličnim poslovima u okolini novog grada pobratima. Preduzimljivom i tržištu okrenutom gradonačelniku malo je trebalo da ukapira priliku koja se nenadano pružila Vranju, tako da za put u Alžir mogu već početi da se pakuju radnici nadaleko čuvenih naših kompanija koji su ovde oposlili sve što su imali, pa sada samo da pospreme alat za avion. Ostalo je još samo da saglasnost daju nadležna ministarstva i ambasada Alžira, ali to je stvar protokola i birokratije, efemerno u poređenju sa našom tradicionalnom sklonošću ka bratimljenju.

 

PREKO POSREDNIKA

 

Nevažno je i to što grad po imenu Žižela jednostavno ne postoji u Alžiru, tako da smo skloni da poverujemo kako se, zapravo, radi o gradu po imenu Jijel, što u transkripciji jedino može biti Džijel, mada ni Džidžel ne bi bilo pogrešno.

DžIJEL, AlžirGradonačelnik Stojčić i ekipa, dakle, ne samo da su pobratimi, nego i kumovi. Stojčić od brojnih obaveza nije stigao da odgovori na naša pitanja glede pobratimstva, koja smo uredno poslali na njegov kabinet. Zanimali su nas, a to verovatno interesuje i naše čitaoce, detalji ovog svečanog i nadasve pozitivnog čina: šta ga je inspirisalo na ovu plemenitu ideju, po čemu je Džijel osoben i kako nam može biti od koristi, da li je sa tim gradom već uspostavljena neka saradnja i uspostavljen kontakt i, konačno, šta ćemo svi mi dobiti od toga. Međutim, odgovore do zaključenja ovog broja naših novina nismo dobili, pa je medijima o ovom dilu morao da govori čovek koji u njemu nije učestvovao i koji priznaje da o svemu vrlo malo zna. Zamenik gradonačelnika Igor ANDONOV objašnjava da je ideja o pobratimstvu zapravo potekla od ljudi iz „Hidrotehnike“ koja je tamo, u Alžiru, dobila posao vredan 40 miliona evra:

– Mislim da su oni predložili gradonačelniku da se uspostavi saradnja sa tim gradom. Nama je rečeno da je Alžir država u razvoju, pa bi naše firme tamo mogle da dobiju neki posao – kaže Andonov.

Ipak, zamenik gradonačelnika kao da nije oduševljen što će Vranje dobiti novog pobratima jer, po njegovom mišljenju, prioritet treba da bude Evropska unija:

– Po meni, mnogo je važnije okrenuti se gradovima u Evropi, posebno u onim zemljama koje su skoro ušle u EU. Nama su potrebna njihova iskustva, kako bi videli šta nas sve čeka na tom putu – kaže Andonov.

Za razliku od njega, socijalistički gensek Zoran Antić oduševljen je idejom novog pobratimstva. Prema njegovim rečima, bratimljenje će pružiti šansu pojedinim vranjskim kompanijama da pečale nešto u ovoj zemlji razvoja:

GRADOVI POBRATIMI

Ni jedan od naših sagovornika nije uspeo da nam sa sigurnošću nabroji sve naše gradove pobratime. Prema našim saznanjima, Džijel će, bože zdravlja, biti deseti. Pre ovog grada čast da sa Vranjem ukrste ruke imali su grčki Volos i Trikala, Leverkuzen i Ulm u Nemačkoj, austrijski Grac, Velenje u Sloveniji, kao i tri grada iz bivše države – Cetinje, Trebinje i Kumanovo.

 

– Bratimljenje je svakako pozitivan korak, a šansu pre svega vidim za vranjsku privredu. Danas se u Alžiru mnogo radi i ulaže, radi se o milionskim investicijama – kaže Antić.

Opozicionar Dejan Stanojević, predsednik vranjkog DSS, smatra da je pobratimtvo sa alžirskim gradom obična farsa i ne veruje da će Vranje od svega toga videti neku fajdu:

– To pobratimstvo je obična glupost, sa Evropske unije okrenuli smo se Africi – kaže on.

Stanojević dodaje da Vranje već ima pobratimske odnose sa drugim gradovima, ali da se sve svodi na protokol, bez opipljivih rezultata.

– Od 2004. do 2008, dok smo bili deo vlasti, ne sećam se da smo bilo šta radili sa gradovima pobratimima, nikakve koristi nije bilo. Sumnjam da će i sada biti drugačije – tvrdi Stanojević.

 

NA OBALI MORA

 

I zamenik Andonov priznaje da u protekle dve i po godine, koliko njegova Demokratska stranka učestvuje u vlasti, nije bilo nikakve saradnje sa gradovima pobratimima:

Miroljub Stojčić– Poslednjih godina nema nikakve komunikacije sa tim gradovima, nema nikakve saradnje. A logično je da, ako se sa nekim bratimimo, onda sa njim treba i da sarađujemo. Mogu samo da se nadam da će sa ovim gradom u Alžiru biti drukčije i da neće sve da se svede na protokol – kaže Andonom.

Međutim, Zoran Antić kaže da nije baš da od gradova pobratima nema koristi, ali nije umeo da objasni u čemu se ona konkretno sastoji:

– Uvek postoji neka fajda i dobro je imati što više prijatelja – kaže on.

Djijel je (vidi okvir) grad na obali Sredozemnog mora prepoznatljiv, između ostalog, i po turizmu. Zato neka se niko ne začudi ako dogodine neko od gradskih funkcionera, a što da ne i sam gradonačelnik, skokne do ovog grada da sklopi neki posao, a poseta se, naravno slučajno, pogodi nekako baš tokom leta. Pobratimi, uostalom, u duhu vranjske tradicije, treba da se poštuju a pobratimstvo neguje. A možda, možda nam Stojčić otuda uveze kamile iz pustinjskog zaleđa Sredozemlja, ali ne da kao onaj Palma pravi zoo vrt, nego iz sasvim pragmatičnih razloga. Kamila je, kao što se zna, izdržljiva životinja koja danima može da tegli bez hrane i vode, pa nam trening i vežba ne bi loše došli. Kriza je.

 

JIJEL, ALGERIA

Prema podacima dostupnim na internetu, Džijel, ranije poznat kao Djiđeli, je administrativni i trgovački centar istoimene provincije u Alžiru, srednjoj zemlji Magreba na Sredozemlju. Ima oko 150.000 stanovnika a okosnicu privrede, osim turizma i ribolova, čine postrojenja za obradu plute i štavljenje kože. Domorodačko stanovništvo čine Berberi. U bedekerima se može pročitati da Džijel privlači turiste svojim bajkovitim peščanim plažama, čarobnim pejzažima, hotelima i restoranima i feničanskim grobnicama u blizini.

 

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar